null Beeld

Film: Real Steel

In het jaar 2020, zo wilden de makers van de Disneyfilm ‘Real Steel’ ons amper drie jaar geleden nog laten geloven, worden boksduels niet meer uitgevochten tussen mensen van vlees en bloed, maar tussen gigantische stalen robots.

Noud Jansen

Klinkt silly, ís het ook, maar toch is de vrijdagavondfilm van VIER een meer dan bekijkenswaardige prent, met een behoorlijk op dreef zijnde Hugh ‘Wolverine’ Jackman in de rol van een uitgerangeerde bokser die zich revancheert als ‘coach’ van een blikken vechtmachine.

''Real Steel' lijkt meer op 'Rocky' dan op 'Transformers''

Hugh Jackman «Toen ik vernam dat ‘Real Steel’ over boksende robots ging, had ik er maar weinig vertrouwen in: ’t leek me een nogal kinderachtig uitgangspunt. Maar niet veel later kreeg ik een telefoontje van Steven Spielberg himself, de coproducer van de film, en op zijn aandringen heb ik het script toch maar eens een kans gegeven. Op een avond zat ik het thuis door te nemen, toen ik mijn zoontje (toen 9, red.) vanuit zijn slaapkamer hoorde roepen dat hij niet kon slapen: ‘Papa, kom je nog eens wat voorlezen?’ Ik ga dus met dat script naar boven, en ik begin hem de eerste pagina voor te lezen. Zo gefascineerd was-ie dat ik daarna nog een pagina heb moeten voorlezen, en daarna nog eentje. Tien avonden op rij heb ik hem zo zitten voorlezen, tot ik er helemaal doorheen was. Toen wist ik: dit is een goed script.»

-Was je niet bang dat de digitale effecten het verhaal zouden domineren, zoals tegenwoordig vaak gebeurt?

Jackman «Ik ben daar even bang voor geweest, ja. Maar ook die vrees heb ik laten varen toen ik het script onder ogen kreeg. Het werd me al snel duidelijk dat ‘Real Steel’ meer op ‘Rocky’ dan op ‘Transformers’ zou lijken: we volgen een uur lang het gemoedsleven van de personages, en pas op het eind barst de actie écht los. Ik voelde ook meteen een band met mijn personage, Charlie. Ooit had Charlie het in zich om een groot bokskampioen te worden, maar hij heeft het verknald. Ik kén dat gevoel: als ik terugkijk op mijn eigen leven, dan waren er vaak momenten dat ik doodsbang was dat mijn carrière zou mislukken. In de film krijgt Charlie de kans om één en ander goed te maken: ik ben dol op dat soort verhalen.»

-‘Real Steel’ is behoorlijk donker voor een Disneyfilm.

Jackman «Al in de eerste twintig minuten verkoopt het hoofdpersonage zijn zoontje: niet bepaald een typische Disneyheld, inderdaad (lacht). De duels tussen de robots zijn dan ook nog eens behoorlijk gewelddadig, om het nog zacht uit te drukken, maar toch is ‘Real Steel’ bestemd voor alle leeftijden. Vergeet niet: de film werd mee geproduceerd door Steven Spielberg, en hij weet als geen ander hoe hij optimisme en donkerheid moet combineren – zie ‘E.T.’.»

-Heb jij eigenlijk iets met boksen?

Jackman «Ja. Mijn vader was een bokskampioen in het Britse leger, en als kind hoorde ik hem vaak vertellen over de bokssport. Daar is hij wel mee opgehouden toen mijn broer en ik elkaar van de weeromstuit verrot begonnen te meppen, maar toch: door de verhalen van mijn vader ben ik altijd in boksen geïnteresseerd gebleven. Je moest trouwens eens weten hoe trots hij is dat ik voor de film bokslessen heb gekregen van niemand minder dan Sugar Ray Leonard. Sugar Ray is een levende legende, hè?»

-Toevallig geen verdwaalde uppercut op je neus gekregen van de levende legende?

Jackman «Eén keer, ja. We stonden in de ring te sparren, toen plots de zaallichten uitgingen en alleen het backstagelicht nog aan was. Ik denk dat het toen ook eventjes donker werd in Sugar Rays hoofd, want ineens begon hij ráák te meppen. Ik zeg: ‘Euh... Sugar Ray?’ (lacht) Nu ja, als dat de prijs is die je moet betalen om te mogen sparren met één van de beste boksers aller tijden: mij hoor je niet klagen.»

Trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234