null Beeld

Film: Romeo + Juliet

Filmliefhebbers, verheugt u! In de hersendode filmprogrammering die de zomer doorgaans brengt – het is aftellen naar de zoveelste herhaling van ‘Four Weddings and a Funeral’ – is er een lichtpuntje zichtbaar: er lijkt bij de VPRO toch nog één filmprogrammator te zitten met een hart voor cinema. Getuige daarvan ‘VPRO cinema collectie’, een filmreeks waarin wekelijks een zogenoemde ‘doorbraakfilm’ van een toonaangevende regisseur wordt vertoond. Met als leuk aperitiefje: een gesprek met de regisseur zelve. Openen doet NPO 2 vanavond met Baz Luhrmann en ‘Romeo + Juliet’, zijn eigenzinnige bewerking van het klassieke toneelstuk van de Bard.

mke

'Ik heb nooit aan drugs gedaan: het leven is te mooi om er slordig mee om te gaan'

Luhrmann behield de archaïsche verzen van Shakespeare, maar plaatste ze tegen het broeierige, gewelddadige decor van Mexico City. ‘Romeo + Juliet’ vormde ook een vroege mijlpaal in de carrière van de twee prillle hoofdrolspelertjes: Leonardo DiCaprio moest nog meezinken met de Titanic en verrijzen als superster en ook Claire Danes moest de weg naar haar ‘Homeland’ nog vinden.

- ‘Romeo + Juliet’ is een dolgedraaide trip van een film. Hoe was het om hem te maken?

Leonardo DiCaprio «De prent is moeilijk in een hokje te plaatsen. Baz vond het belangrijk om dicht bij het origineel te blijven qua toon, en zeker geen melige Hollywoodversie van het liefdesverhaal te maken. Voor mij was alles goed, zolang ik me maar niet in zo’n tuttige maillot moest hijsen (lacht). Ik ben nog steeds trots op het eindresultaat: ‘Romeo + Juliet’ is tegelijk heel modern geworden, en tijdloos in zijn surrealisme. Net omdat Baz het oerklassieke origineel helemaal naar zijn hand heeft durven te zetten. Zoiets vereist talent van een filmregisseur – en veel lef.»

Claire Danes «In het begin was ik wel wat bang voor die archaïsche, moeilijke tekst. Uiteindelijk heb ik die Shakespeare-koudwatervrees van me afgezet, want eigenlijk is dat gedroomd materiaal voor een acteur: zo extreem, zo dramatisch! Na die vijf maanden filmen was ik uitgeput, maar had ik ook in één klap veel bijgeleerd.»

- Jullie hangen voortdurend aan elkanders lippen in de film. Konden jullie naast de set ook zo goed met elkaar opschieten?

DiCaprio «Ik had meteen door dat Claire een natuurtalent was. Ze was de enige actrice op de auditie die me recht in de ogen durfde te kijken en Juliet zonder franje speelde. Andere meisjes stonden voortdurend met hun ogen te knipperen en van dat meisjesachtige gedoe, maar Claire speelde haar met een zekere maturiteit en sérieux.»

Danes «Leonardo is een heel coole kerel, verrassend grappig ook. Na ‘Romeo + Juliet’ vroeg regisseur James Cameron me of ik niet nog eens met hem wilde spelen in ‘Titanic’, maar dat heb ik geweigerd. Opnieuw tegenover Leonardo staan in zo’n groots, romantisch verhaal, dat zou belachelijk zijn geweest. Dan had ik gegarandeerd voor altijd aan hem vastgehangen.»

- Beschouwen jullie ‘Romeo + Juliet’ ook als een mijlpaal in jullie carrière?

DiCaprio «Na Baz’ film voelde ik wel dat er definitief iets veranderd was. Ik ging in die tijd bijvoorbeeld vaak basketballen met wat vrienden op een schoolpleintje in de buurt. Maar na ‘Romeo + Juliet’ dachten mensen dat ik die school kwam bezoeken als een soort celebrity. Zo kwam er eens een meisje op me toegerend dat me om mijn T-shirt vroeg. Nu ja, vragen, ze eiste het letterlijk op, als een relikwie!»

Danes «Ach, ik was ten tijde van ‘Romeo + Juliet’ nog een kind. Ik dacht dat ik al volwassen was, maar eigenlijk had ik geen idee wat volwassen zijn juist inhield. Pas met het ouder worden ben ik gaan beseffen dat volwassenen ook niet weten hoe je dat nu juist doet, je normaal gedragen (lacht).»

DiCaprio «Ik heb me als jonge acteur wel goed geamuseerd. Al heb ik er altijd over gewaakt dat ik me niet door de feestchaos liet meeslepen. Ik heb nooit aan drugs gedaan, zoals veel van mijn leeftijdsgenoten toen. Het leven is te mooi om er slordig mee om te gaan.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234