null Beeld

Film: Rundskop

‘Ik kan het nog niet helemaal vatten. Dat deze nominatie iets kan doen voor mijn carrière is duidelijk. Maar wát precies, dat zal ik pas over twee à drie jaar weten.’ Aan het woord: onze nationale trots Matthias Schoenaerts, toen begin 2012 bekend werd dat ‘Rundskop’ een Oscar-nominatie voor Beste Niet-Engelstalige Film op zak had.

Katrien Depecker

In het van testosteron doortrokken noodlotsdrama geeft Schoenaerts op weergaloze wijze gestalte aan veeboer en Minotaurus Jacky Vanmarsenille.

We zijn ondertussen nog maar een jaar verder, en Schoenaerts heeft al geschitterd in Jacques Audiards ‘De rouille et d’os’, stond naast Clive Owen op de set van ‘Blood Ties’, en heeft getekend voor de Amerikaanse projecten ‘Suite Française’ (met Michelle Williams) en ‘A Little Chaos’ (met Kate Winslet). Slik! Ook ‘Rundskop’-regisseur Michaël R. Roskam gaat het sindsdien voor de wind, vertelt producent Bart Van Langendonck.

Van Langendonck «Het Amerikaanse avontuur is na de Oscars alleen maar spannender geworden. Michaël kreeg het afgelopen jaar tachtig scripts toegestuurd, waarvan hij er maar twee de moeite vond: ‘Animal Rescue’ – waarvan de opnames net gestart zijn en waarin Matthias een bijrol speelt – en ‘The Tiger’, dat geproduceerd zal worden door Plan B, het productiehuis van Brad Pitt.

»Staat verder nog op stapel: het HBO-project ‘Buda Bridge’, waarvoor Michaël het idee vorig jaar in LA gepitcht heeft aan regisseur Michael Mann en ‘Breaking Bad’-producent Mark Johnson, wiens job erin bestaat series aan te trekken voor HBO. Ze vonden ‘Rundskop’ allebei geweldig, waardoor het project meteen werd aanvaard, enkel op basis van wat Michaël hen vertelde! De meeste opnames zullen trouwens in Brussel plaatsvinden, wat toch uitzonderlijk is voor een Amerikaanse serie.

»Maar ook de carrières van cameraman Nicolas Karakatsanis (die na ‘Rundskop’ de Amerikaanse ‘Loft’ filmde, red.) en componist Raf Keunenhebben sinds de Oscar-nominatie een hoge vlucht genomen.»

HUMO Mann en Johnson die een blind vertrouwen hebben in Roskam, Meryl Streep die liet weten diep onder de indruk te zijn van ‘Rundskop’: went dat ooit?

Van Langendonck «Als ik erbij stilsta, denk ik: ‘Shit(lacht). Dan kijk ik Michaël in de ogen en gniffelen we: ‘Wie had dát drie jaar geleden gedacht?’ Als je gewoon al kijkt naar de acteurs waar Michaël nu mee werkt voor ‘Animal Rescue’: Tom Hardy (‘Inception’, red.) en Noomi Rapace (‘Millennium Trilogy’, red.)!

»En toch was ik aanvankelijk bang dat het onderwerp niet zou vertalen naar het buitenland. Hier hadden we de moord op veearts-keurder Karel Van Noppengehad, waardoor we wisten dat de hormonenmaffia bestaat. In Amerika kennen ze dat niet, maar dat bleek uiteindelijk in ons voordeel te werken: het intrigeerde hen.»

HUMO Staat Vlaanderen nu definitief op de kaart van het internationale filmlandschap?

Van Langendonck «Ja, dankzij de selectie Vlaamse films op de filmfestivals van Cannes en Berlijn – denk maar aan films als ‘Hasta la Vista’. En dat ‘Rundskop’ onlangs in Frankrijk genomineerd werd voor de César voor Beste Buitenlandse Film, betekent toch dat de film opgevallen is – we moesten tegen vierhonderd films opboksen. In Amerika spreken ze over de ‘New Flemish Wave’, in Frankrijk over ‘L’autre cinéma belge’: we zijn echt wel hot in het buitenland.» HUMO Er wordt nu weleens lachend gezegd: ‘We zijn ze kwijt.’ Moeten we ons zorgen maken?

Van Langendonck «Helemaal niet. Ik ben nu bezig met Matthias aan zijn regiedebuut ‘Franky’, een documentaire over zijn éénbenige jeugdvriend. Verder zal hij meespelen in ‘Le Fidèle’, de volgende Belgische film van Michaël die zich zal afspelen in het Brusselse gangstermilieu, én in ‘D’Ardennen’, dat geschreven werd door Jeroen Perceval (Diederik Maes in ‘Rundskop’) en geregisseerd zal worden door de jonge Robin Pront

HUMO Een tweede Oscar-nominatie lonkt?

Van Langendonck «Wie weet. Maar tegen dan zijn we beter voorbereid. Neem nu de limousine: ik dacht dat die klaar zou staan aan ons hotel. Blijkt dat je 'm zélf moet regelen. En je zou denken dat-ie vol champagne zit, maar niets daarvan: ik ben in allerijl zelf nog drank moeten gaan kopen (lacht).»

Trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234