null Beeld

Film: Star Trek

Even om alle verwarring bij de niet-nerds te vermijden: 'Star Trek' is dus die film zónder lichtzwaarden, en evenmin die waar personages in meespelen die Frodo of Gandalf heten.

Redactie

U mag daarentegen wél denken aan grappige, raar gekleurde pakjes, twee puntoren, een ruimteschip en een teleportatieapparaat.

Het idee voor 'Star Trek' kwam ergens halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw uit de koker van Gene Roddenberry, en ruim vijftig jaar later is zijn franchise nog altijd springlevend en onwaarschijnlijk lucratief.

Twee jaar geleden maakte J.J. Abrams (de whizzkid die eerder al 'Lost' en 'Alias' uit zijn koker toverde) een zoveelste 'Star Trek'-film, een prequel op de legendarische tv-serie dit keer, en die was alweer goed voor een grote hit bij critici én publiek.

Grappig: Abrams zelf was naar verluidt helemaal geen fan toen hij aan zijn versie begon.

J.J. Abrams «Klopt. Ik hield wel van de originele serie, maar mij een fan noemen zou te ver gaan, laat staan dat ik een Trekker zou zijn - ik ben van heel mijn leven nog niet op een conventie geweest.

»Laat ik het zo samenvatten: mijn film is ook voor de Trekkers bedoeld - zij zijn het tenslotte die 'Star Trek' al die jaren levend hebben gehouden - maar zeker niet alléén voor hen. Ik wou dat iemand die nog nooit één 'Star Trek' gezien had er ook van kon genieten.»

- Hoe pakt een niet-fan zo'n project dan aan?

Abrams «Toen ze me vroegen, was mijn eerste reactie: 'Wat is er van 'Star Trek' eigenlijk geworden?' Na al die spin-offs en filmversies was het hele concept verschrikkelijk diffuus. Er bleken bijvoorbeeld al tíén films gemaakt te zijn voor ik aan dit project begon: 'Deep Space Nine', 'Voyager', 'Next Generation', 'Enterprise', noem maar op.

»Het laatste wat ik wou was nóg een nieuw ruimteschip aan die hele rij toevoegen, daar dan wat nieuwe personages bovenop gooien, en er vervolgens de naam 'Star Trek' opplakken.

»Mijn buikgevoel zei: 'Hou het simpel, ga gewoon terug naar de basis: Kirk en Spock - want de interactie tussen die twee personages is in mijn ogen de kern van de serie.»

- Wel een beetje sneu dat het dan botste met William Shatner, de man die de originele Kirk vertolkte.

Abrams «De éérste die we ontmoet hebben toen het script klaar was, was William Shatner

- Ja, maar sindsdien heeft hij niks anders gedaan dan zijn onvrede uiten omdat hij niet mocht meedoen in de film.

Abrams «We hebben echt waar alles geprobeerd om hem erin te schrijven. Maar ten eerste was dat idee nogal tricky, omdat zijn personage in één van de vorige films gestorven is.

»En ten tweede: wat we ook probeerden, hem for old time's sake nog een keer opvoeren zou nooit meer dan een gimmick geworden zijn. Dat konden we hem noch de film aandoen, vonden we.»

- Vooruit dan maar: may the Force be with you, J.J.

Bekijk de trailer

Herlees de filmbespreking »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234