null Beeld

Film: Super 8

Enkele kinderen zijn ’s nachts in een bos een amateurfilmpje aan het opnemen wanneer ze plots een vreemd geluid horen: in ‘­Super 8’ zijn alle ingrediënten aanwezig – een mooie coming of age-verhaallijn, de dynamiek van een getroebleerde familie en een waanzinnige dosis spanning – om waardig hommage te brengen aan de Steven Spielberg van de jaren 80.

vvp

Toen kon die nog ongebreideld plezier maken tijdens het filmen en werden zijn langspelers gekenmerkt door enthousiasme en charme, in plaats van plechtstatigheid en stroop. Stond bij ‘Super 8’ achter de camera: J.J. Abrams, u bekend van ‘Lost’, ‘Star Trek’ en binnenkort ook ‘Star Wars: Episode VII’.

J.J. Abrams «Je weet toch dat Steven Spielberg heeft meegewerkt aan ‘Super 8’? Meegewerkt! Aan mijn film! Ik kan het nog altijd niet geloven.

»Als kind maakte ik zelf super 8-filmpjes bij de vleet met zo’n ratelend cameraatje. Toen ik 15 was, nam ik samen met een vriend deel aan een super 8-wedstrijd – in de jaren 80 was dat – en toen kregen we véél meer aandacht dan ik had verwacht. En plots kregen we telefoon van mevrouw ­Kathleen Kennedy, een levende Hollywoodlegende die toen de assistente van Spielberg was. Of we niet geïnteresseerd waren om de super 8-filmpjes van ­Steven te restaureren die hij in zijn tienerjaren had gedraaid? We dachten dat het om een neptelefoontje ging: waarom in godsnaam zou je je vroegste werk aan enkele vijftienjarigen toevertrouwen? Heb je al eens een vijftienjarige gezíén? Maar goed, het bleek echt te zijn, en we brachten het er al bij al niet zo kwaad van af.

»Ondertussen heb ik een ‘Mission: Impossible’-film en een ‘Star Trek’-reboot gemaakt, en ik ben nu bezig met de volgende aflevering van ‘Star Wars’, dé saga van mijn jeugd – en nog kan ik niet geloven dat ik met mijn vuile tengels aan het jeugdwerk van Spielberg heb mogen zitten...»

- Wat was Spielbergs rol bij het maken van ‘Super 8’?

Abrams (onverstoorbaar) «Het was een éér om met hem samen te werken. Ik ging talloze keren bij hem langs om het verhaal te bespreken, tot hij me uiteindelijk buitenzette en zei: ‘J.J., begin met schrijven, jongen.’

»Hij was ook de producer, wat van ­‘Super 8’ een officiële Amblin-film maakt (Spielbergs productiemaatschappij, red.). Net als ‘E.T.’, hè! Dat gaf me wel wat vrijheid: ik vond dat ik zo rijkelijk kon verwijzen naar en een hommage brengen aan het Amblin-verleden, terwijl ik dat anders niet gedaan zou hebben. Het Amblin-logo liet me toe mezelf zonder al te veel schroom in de traditie van jaren 80 in te passen.

»Maar misschien wel het leukst was toen Steven bij mij in de montagecel kwam zitten: uren hebben we samen gemonteerd. Het was mijn cut, maar hij zei af en toe: ‘Als je mijn raad wil: ik zou het zo en zo doen.’ Wat natuurlijk al te gek is, want ik kan de momenten niet tellen dat ik met een project bezig was en me afvroeg: ‘What would Spielberg do?’ (lacht).»

- Je balanceert tussen heel wat genres – de monsterfilm, de kinderfilm en de sf-film, om er maar een paar te noemen. Heb je nooit gedacht: ‘Het wordt wat véél, J.J.’?

Abrams «De verhaalopbouw, het scenario: daar is allemaal veel tijd in gekropen. De structuur juist krijgen is een kunst, dat gebeurt niet zomaar. Maar ik heb nooit getwijfeld. Dat was de grote uitdaging voor mij: het uitbalanceren van een coming of age-verhaal met een snuifje drama, een lepeltje romantiek en een lelijk monster dat de boel komt verstoren. (Glundert) En kijk: Steven vond het goed. Wie ben ik om zijn mening in twijfel te trekken?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234