null Beeld

Film: Take Shelter

Op het polshorloge van regisseur Jeff Nichols is het altijd magic hour, het uur van de dag waarin de zon met paars en oranje begint te kladden en beelden van het Amerikaanse hinterland net romantische schilderijtjes lijken.

Twee jaar geleden maakte hij zo met ‘Mud’ één van de mooiste independents van dit decennium, en het jaar dáárvoor was er al het even hypnotiserende als beklemmende ‘Take Shelter’, over een arbeider in de Midwest die onder impuls van visioenen plotsklaps manisch aan een schuilkelder begint te werken.

Eentje om in het oog te houden dus, die Nichols, al kreeg hij wél telkens versterking van twee natuurkrachten van acteurs: Matthew McConaughey in ‘Mud’ en de met een magnetisch smoelwerk gezegende Michael Shannon in ‘Take Shelter’, vanavond op Nederland 3.

Michael Shannon «Het is niet de eerste keer dat ik met Jeff mocht samenwerken. Jaren geleden had hij me via gezamenlijke contacten eens aan het werk gezien en dat was hem kennelijk zozeer bevallen dat hij iets voor mij wilde schrijven. Dat scenario – dat uiteindelijk zijn debuut ‘Shotgun Stories’ werd – vond ik dan weer zo goed dat ik ter plekke mijn oké heb gegeven.»

- Is het makkelijk om als ervaren acteur met een debuterende regisseur te werken?

Shannon «Dat doet er allemaal weinig toe; je moet gewoon op dezelfde golflengte zitten, en dat was bij ons zeker het geval.

»Je moet ook weten: ik ben extreem easygoing op de set. Ik ben zo’n beetje een hond: wil de regisseur dat ik op mijn buik rol, dan rol ik op mijn buik. Maar ik merkte dat Jeff zich zorgen maakte om wat hij allemaal fout kon doen, en dan kwam hij naar mij: ‘Wat denk je, gaat het werken? Moeten we niet nog meer repteren?’ Waarop ik: ‘Nee, joh. Relax, pak een biertje. Let’s just hang out.’ (lacht)

»Dat was bij ‘Take Shelter’ wel even anders, want daar deed ook Jessica Chastain aan mee. Zij is een waanzinnig intelligente vrouw en stelde vragen als: ‘Heb je goed nagedacht over de Stanislavski-methode (bekender als methodacting, red.)?’ Zaken waarover ik zélf stuitend weinig weet. Ja, met haar heeft Jeff zijn werk gehad (lacht).»

- Ben je het nog niet beu om personages met een vijs los te spelen?

Shannon «Bwa, pas op: Curtis, mijn personage, is niet zomaar een crazy bastard, hoor. Hij is een average Joe die niet helemaal tegen het dagelijkse leven opgewassen is.

»Op een bepaalde manier is hij een uitvergroting van Jeff zelf. Omdat hij in een heel onzekere periode zat toen hij het scenario schreef. Hij wist niet goed wat te doen na ‘Shotgun Stories’, stelde zijn carrière in vraag… En tegelijk was hij net getrouwd, stond hij op het punt een gezin stichten en droeg hij veel verantwoordelijkheden. Terwijl hij eigenlijk het gevoel had zichzelf nog niet helemaal op orde te hebben: ’t zijn die gevoelens die hij uitvergroot in een film heeft gegoten.»

- Maar toch, als je denkt aan je personages in ‘Man of Steel’, ‘Bug’ of ‘Boardwalk Empire’… Helemaal in orde zijn die toch niet?

Shannon «Misschien niet, maar ik acteer niet door mijn crazy switch aan te zetten. Ik ben een praktische acteur: ik denk na over de beweegredenen van mijn personages, over waarom ze iets zeggen. In sommige scènes ben ik, euh, emotioneler dan in andere, maar dat stippel ik allemaal niet op voorhand uit. Ik ben een simpele jongen, meneer.»

- Wat ligt er tot slot nog allemaal in het verschiet voor jou?

Shannon «O, ver in de toekomst durf ik niet te kijken: dit jaar alleen al zit ik nog in vier films. Zo ga ik bewijzen dat ik niet altijd een moody fucker ben door mee te spelen in een komedie met Paul Rudd. Maar het meest kijk ik toch uit naar ‘Midnight Special’: dat is namelijk mijn volgende samenwerking met Jeff, en daar gaat niks boven.»


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234