null Beeld

Film: Tambièn La Lluvia

Hulp nodig in huis? Huur eens een indiaan: hij vraagt slechts 2 euro per uur en hij zal zonder morren de gekste klusjes voor u opknappen. Dat blijkt althans uit ‘También la lluvia’, een Spaans-Mexicaans drama van regisseuse Icíar Bollaín dat u, zo schreef onze (es) indertijd, een geweten wil schoppen en daar verdorie nog in slaagt ook.

Redactie

Gael García Bernal, de Mexicaanse knapperd uit onder meer ‘Babel’ en ‘Y tu mamá también’, vertolkt een regisseur die in een afgelegen Boliviaans stadje een historisch epos komt draaien over de aankomst van Columbus in de Nieuwe Wereld.

Maar nog voor hij ‘Actie!’ heeft geroepen, begint zijn geweten al te knagen: van de vele indianen die zich voor een hongerloon voor de filmploeg uit de naad werken, verneemt hij immers dat de plaatselijke bevolking een bittere strijd voert met een hebzuchtige Amerikaanse multinational die de drinkwaterbronnen wil privatiseren.

Het lot van de indianen grijpt als een python naar de keel, maar ‘También la lluvia’ bevat gelukkig nog andere kwaliteiten: een fraaie fotografie, knappe vertolkingen en een superentertainende plot. Onze huisindiaan staat al klaar met de popcorn.

Icíar Bollaín «Het was scenarist Paul Laverty, die trouwens ook mijn levensgezel is (en tevens de vaste scenarist van Ken Loach, red.), die me had aangepord om in de regiestoel te gaan zitten. Paul zag een parallel tussen de conquistadores van Columbus, die hun oog hadden laten vallen op het goud van de indianen, en de Amerikaanse multinationals, die het gemunt hebben op het Latijns-Amerikaanse drinkwater – het goud van de eenentwintigste eeuw.

»In de tijd van Columbus werd de indianenbevolking met geweld onderdrukt, en dat is nu niet anders. Oorspronkelijk zou Alejandro Gonzáles Iñárritu de regie voeren, maar na zijn vertrek zei Paul: ‘Waarom doe jij het niet?’ Ik dacht dat hij gek was geworden, maar ik heb ja gezegd. Zoals het een goede vrouw betaamt (lacht)

- Sebastian, de regisseur die wordt gespeeld door Gael Garciá Bernal, is een koppige man. Herkent u iets van uzelf in hem?

Bollaín «Die koppigheid, die móét je hebben als regisseur. Tijdens de opname van een film komen er altijd momenten dat je het wil opgeven, omdat het donker wordt, bijvoorbeeld, of omdat iedereen afgepeigerd is. Dan komt het eropaan om halsstarrig door te zetten, want hoe feller je doorzet, hoe beter je film wordt.

»Het zou lichtjes belachelijk zijn als je tegen een volle cinemazaal zou moeten zeggen: ‘Sorry dat ik geen betere film heb gemaakt, maar de acteurs hadden honger en de kabelslepers waren moe, en ik moest stoppen voor ik de juiste take had.’ Het publiek wil onvergetelijke scènes zien, en om daaraan te raken moet je soms vechten als een gek.»

- ‘También la lluvia’ gaat over de uitbuiting van een groep indiaanse figuranten op een filmset. De voor de hand liggende vraag is...

Bollaín (lacht) «Of de indiaanse figuranten op ónze set fatsoenlijk werden betaald? Het antwoord is: absoluut. En het spreekt voor zich dat we hen méér hebben betaald dan 2 dollar per uur. Weet je, bijna al onze indiaanse figuranten waren afkomstig uit de barrio’s, waar er zelfs anno 2013 geen waterleidingen liggen. Die mensen moeten elke dag ik weet niet hoe ver stappen om aan emmertje water te komen.

»Ze waren allemaal bereid om mee te werken aan de film, maar in ruil vroegen ze respect, een deftig loon en allerlei hulp: bakstenen, gereedschap, een vrachtwagen... We hebben het hen graag gegeven. Die arme donders hebben die dingen verdomme harder nodig dan wij.»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234