null Beeld

Film: The American

De tweede film van Anton Corbijn heet 'The American', heeft als hoofdrolspeler George Clooney en gaat over een huurmoordenaar, maar toch had hij nauwelijks minder Amerikaans kunnen zijn.

Redactie

Het tempo doet eerder denken aan Wim Wenders dan aan Michael Bay, dialogen zijn schaars en in plaats van Clooney temidden van grote set pieces met geweren te zien zwaaien, treffen we hem in een klein Italiaans hotelkamertje, waar hij geweren zit te monteren.

Saai, zegt u? Allerminst. Clooney geeft nog maar eens een meer dan degelijke vertolking, de sfeer kruipt in geen tijd onder de huid en Corbijn tovert het ene prachtige plaatje na het andere op het scherm.

Anton Corbijn «Ten opzichte van mijn eerste film ('Control', over het leven van Joy Division-zanger Ian Curtis, red.) wilde ik vrijwel alles anders aanpakken. Zodanig zelfs dat ik er de nationaliteit van de personages voor heb veranderd: in 'A Very Private Gentleman', het boek van Martin Booth waarop de film is gebaseerd, is de protagonist een Brit, maar omdat ik niet opnieuw met Britse acteurs wilde samenwerken, maakte ik van hem een Amerikaan.

»De werktitel was trouwens 'Il Americano', op z'n Italiaans: een verwijzing naar de spaghettiwesterns van Sergio Leone. Voordat je me erop wijst: ik weet dat 'Il Americano' niet correct is – het hoort 'La Americano' te zijn – maar dat ging er bij die Amerikanen uit Hollywood niet in. Afijn: het is dus inderdaad een productie geworden die veeleer Europees aanvoelt (lacht)

- Aanvankelijk lijkt George Clooney een soort James Bond. Tot hij zijn mooie minnares koudweg door het hoofd schiet.

Corbijn «Da's niet meer dan praktisch voor hem: hij is de ultieme existentiële loner en kan het niet hebben dat mensen weten waar hij uithangt. Hij weet dat het er niet goed voor hem uitziet als zijn vijanden dat meisje in handen krijgen. Dus: weg ermee.

»Hij blijft ook de hele film lang een enigma. Je krijgt weinig tot geen achtergrondinformatie over hem – over geen enkel personage eigenlijk. Alweer een westernverwijzing: daar zitten altijd zulke mythische figuren in.»

- Was het fijn samenwerken met George Clooney – toch één van de grootste sterren ter wereld?

Corbijn «Absoluut. Ik vond het vooral leuk dat ik de kans kreeg George te casten in een rol die hij voordien nog niet gespeeld had. Eén van zijn strafste punten is de elegantie waarmee hij zijn dialogen uitspreekt, maar in deze film heeft hij bijna niets te zeggen; hij moet het met zijn blik en zijn lichaamstaal zien te redden. En hij levert op die manier één van zijn – naar mijn mening – beste vertolkingen af.

»Weet je wat ook zo geweldig is aan George? Hij is altijd aanwezig op de set: nooit gaat-ie even maffen in zijn trailer. Je hebt er geen idee van hoe opportuun dat is bij het volgen van een draaiboek.

»Wel lichtjes vervelend is dat mijn ene poging tot mopje op doodse stilte werd onthaald, terwijl hij met het grootste gemak de hele crew wist te vermaken.»

- Geen last gehad van zijn beruchte practical jokes?

Corbijn (grijnst) «Constant! Omdat ik tijdens de opnames ook aan een boek over de film werkte, 'Inside The American', liep ik op de set altijd met een fotocamera rond. Toen ik op een bepaald moment door mijn foto’s aan het scrollen was, kreeg ik plots een reeks te zien die ik me niet kon herinneren: één van een blote mannenkont, met daarboven een T-shirt dat verdacht op dat van George leek. Wat bleek: hij had aan zijn assistent gevraagd om met mijn toestel foto's van z'n kont te nemen (lacht). Ja, zo is-ie wel, hè?»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234