Film: The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
Robert Ford(de eerste grote rol voor 'jonge broer' Casey Affleck) is een negentienjarige nietsnut met slechts één obsessie: zich binnenwurmen in de bende van zijn grote idool, de Far West-outlaw Jesse James (een o zo triest kijkende Brad Pitt).
De inmiddels 34-jarige James, op zijn retour en al een flink end opgeschoven richting paranoia en depressie, neemt Ford op sleeptouw.
Wat volgt, kunnen we nog het best omschrijven als een waarschuwing aan het adres van Christoff, Garry Hagger, Ian Thomas en alle anderen die zich aanbeden weten in de VT4-reeks 'Superfans': idolatrie komt voor de val. Van de piëdestal, that is.
Casey Affleck «Ik heb een tijdlang geijverd om de titel te veranderen in 'The Assassination of Jesse James by the Misunderstood Robert Ford'. Mijn personage krijgt er stevig van langs in de film. En waarom, eigenlijk? Oké, hij was de moordenaar van dé grote Jesse James, maar in werkelijkheid was die James echt niet zo'n prettige kerel. De mensen hadden ook helemaal niet zo'n hoge pet op van hem. Tenminste: tot er een comic-reeks over zijn leven werd gemaakt en hij plots de allures van een Robin Hood aangemeten kreeg.
»Totaal onterecht: na zijn treinovervallen schonk James de buit niet weg aan de armen. In mijn ogen was hij gewoon de zoveelste Confederate die maar niet kon verkroppen dat zijn geliefde Zuiden het onderspit had moeten delven in de Amerikaanse Burgeroorlog.
»Na de moord op James werd Robert Ford een tijdlang op handen gedragen: hij had tenslotte één van de grootste boeven van zijn tijd uitgeschakeld. Hij reisde zelfs het land rond met een podiumshow, waarin hij de moord nog eens dunnetjes overdeed. Maar plots keerde de publieke opinie zich tegen hem: opeens werd zijn daad als laf beschouwd.»
HUMO Brad Pitt had de zware taak de legendarische Jesse James neer te zetten. Dan had jij het een pak makkelijker: over Robert Ford weten we bijna niks.
Affleck «Ik had alleen die ene foto van hem, waar ik me haast blind op heb zitten staren. Gelukkig was er nog het boek van Ron Hansen, waarop de film is gebaseerd, en regisseur Andrew Dominik had een heel reservoir aan informatie over Robert in zijn hoofd. Als ik het even niet meer wist, hoefde ik alleen maar onder Andrews hersenpan te kijken.»
HUMO Waarom blijft de figuur van Jesse James veel Amerikanen boeien?
Affleck «Ik moet bekennen: persoonlijk heb ik nooit veel met die mythe gehad. Ik ben opgegroeid aan de oostkust van Amerika: in tegenstelling tot het diepe Zuiden en de Midwest leeft de cowboycultus daar niet zo erg.
»Maar dat er nog altijd films over Jesse James worden gedraaid, heeft vooral te maken met het tijdsgewricht waarin hij leefde: achter hem strekte zich de wilde pionierstijd uit; vóór hem lag de grote Industriële Revolutie. Hij was één van de laatste vertegenwoordigers van de Oude Wereld.»
Bekijk de trailer: