null Beeld

Film: The Dark Knight

Geen première, maar wel elke keer de moeite waard: ‘The Dark Knight’, de tweede film in de Batman-trilogie van Christopher Nolan, die – door inmenging van een overdosis pijnstillers – helaas de geschiedenis zou ingaan als de film die Heath Ledger postuum een Oscar opleverde voor zijn schrikbarende vertolking van The Joker. Ledger stierf zoals bekend ergens tussen de laatste opnames en het finaal afwerken van de film, en zou nooit zelf zien hoe zijn rol die van Christian Bale – als Batman – volledig overschaduwde.

vvp

'Verbazend hoe Heath er zo goed in slaagde meteen die intensiteit tussen Batman en The Joker uit te beelden.' Christopher Nolan

- Na de dood van Ledger werd er al snel gespeculeerd dat die in een depressie gesukkeld was na zijn vertolking van The Joker. Hij zou moeite gehad hebben om de donkere rol van zich af te zetten.

Christopher Nolan «Inderdaad, en mijn antwoord daarop is simpel: onzin. Want als je dat beweert, ontken je het talent dat Heath had. De job van een acteur is immers om je een personage eigen te maken voor de camera, maar ook: om dat personage weer achter je te laten zodra je opnieuw het echte leven instapt. En Heath was een uitstekend acteur: het was net een groot talent van hem dat hij erg professioneel kon omgaan met zijn rollen. Tussen de opnames door was hij Heath Ledger, de acteur, maar zodra er ‘action’ werd geroepen, was hij plots The Joker. En dat kostte hem geen enkele moeite.»


'The Dark Knight': op de set van de laatste grote film van Heath Ledger (1979 - 2008) »

Christian Bale «Mijn favoriete scène met Heath is net die waarin bleek hoe goed hij was in dat ‘in en uit een personage stappen’. De eerste scène die we samen draaiden voor ‘The Dark Knight’ was die waarin Batman The Joker aan een erg hardhandige ondervraging onderwerpt. Een heel intense scène die op het hoogtepunt van de film zit, maar wel onze eerste waarin we elkaar in personage zagen. Tussen de opnames door moest de camera echter opnieuw ingesteld worden, en bleven we plots met z’n tweeën alleen achter in die kamer van spiegelglas. Plots werden we ons er erg van bewust dat we er allebei als totale freaks uitzagen, en we barstten tegelijk in een slappe lach uit. Dat toont aan hoe goed hij was: hij gierde van het lachen, maar telkens als de camera weer klaar was, werd hij weer The Joker en ging hij verder waar we opgehouden waren.»

Nolan «Dat is ook toevallig mijn favoriete scène. Ik blijf het tot vandaag verbazend vinden hoe Heath – überhaupt in zijn eerste scènes samen met Christian – er zo goed in slaagde meteen die intensiteit tussen Batman en The Joker uit te beelden.»


Lees de bespreking van (es) »

- Ledger overleed nog voor de film helemaal afgewerkt was: alle opnames waren achter de rug, maar er moest nog gemonteerd worden. Is dat anders aangepakt omdat het voor één van de hoofdrolspelers postuum moest gebeuren?

Nolan «Nee, net niet. Ik ben ervan overtuigd dat ik de film op dezelfde manier zou hebben afgewerkt, mocht Heath hier nu gezond en wel naast ons hebben gezeten. Dat leek me erg belangrijk: dat ik zijn vertolking aan de mensen zou tonen zoals hij die voor ogen had, en niet als een soort postuum eerbetoon. Dat zag ik als mijn verantwoordelijkheid tegenover hem. Elke dag in die montagecel probeerde ik me hem voor te stellen tijdens de première, en beeldde ik me in wat hij zou denken van het resultaat. Hij heeft de première helaas nooit mogen meemaken... Ik mis hem verschrikkelijk.»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234