null Beeld

Film: The Hangover

In het schaamteloos plezierige 'The Hangover' ontwaken enkele makkers in een penthouse in Las Vegas, na een weinig tuchtelijke vrijgezellenavond. Ze hebben geen idéé wat er gebeurd is, maar dat één en ander is misgelopen, is duidelijk: er zit een baby in de kast, een tijger ijsbeert door de badkamer, in de koffer van hun gestolen politiewagen vinden ze een naakte Chinees, en het duurt niet lang vooraleer Mike Tyson met rood aangelopen wangen op de deur komt hameren. Om maar te zeggen: shit went down.

Redactie

Todd Phillips (regisseur) «Aanvankelijk was het script nog PG-13, wat inhoudt dat bepaalde stukken ongeschikt kunnen zijn voor kinderen jonger dan dertien. De tijger, de baby, de politiewagen: dat zat er allemaal nog niet in. Ik was er niet over te spreken, dus ben ik er wat aan beginnen te sleutelen. Een vrijgezellennacht in Las Vegas, dat kán niet PG-13 zijn. Dat moet wild zijn.»

- Net als in je vorige films, zoals ‘Old School’ en ‘Road Trip’, hangt in 'The Hangover' een sfeertje van venten-onder-elkaar.

Phillips «Ik verken graag de relaties tussen mannen onderling. Enorm fascinerend, die ongemakkelijkheid van een heteroseksuele mannelijke vriendschap. Hoe komt dat toch, dat wij niet gewoon ‘gewoon’ kunnen doen tegen elkaar? Vrouwen hebben een zekere elegantie in de manier waarop ze omgaan met hun vriendinnen, wij niet. Vraag me niet juist waarom, maar ik vind dat zeer geestig.»

- Vonden wij dan weer zeer leuk: geen enkele van de personages in de film leert een belangrijke levensles, zoals in dit soort komedies gebruikelijk is. Er wordt niet gemoraliseerd.

Phillips «Regisseurs van komedies voelen vaak de behoefte om zogenaamd slecht gedrag op een bepaald moment te verantwoorden of te rechtvaardigen of, erger nog, te bestraffen. Die neiging heb ik totaal niet: ik ben een grote fan van slecht gedrag, en ik voel niet in het minst de noodzaak om me daarvoor te verontschuldigen (lacht)

- Over slecht gedrag gesproken: het door jou geproduceerde ‘Project X’ – over een uit de hand gelopen tienerfeestje – speelt nu in de zalen. Aan de Amerikaanse recensies te oordelen wordt het wel erg smakeloos. Ben je nooit bang om te ver te gaan?

Phillips «Er bestaat geen minder grappige soort mensen dan critici. Ik maak films voor mijn publiek, niet voor een handvol verbitterde zielen. En tussen haakjes: Nima (Nourizadeh, red.) is de regisseur; het is niet mijn film, al sta ik er zeker achter.

»Maar om terug te komen op je vraag: het publiek vertelt het je wel wanneer het erover is. Tijdens testscreenings voel je automatisch aan de sfeer in de zaal wanneer je te ver bent gegaan. Maar het is geen goed idee om jezelf al op voorhand – tijdens het schrijven of filmen – beperkingen op te leggen. Op die momenten moet je juist alles geven. In het proces dat volgt is het dan een kwestie van het juiste evenwicht te vinden.»

Bekijk de trailer:


Herlees de filmbespreking »

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234