null Beeld

Film: The Last Picture Show

De Humo van vorige week, pagina 166, de dvd-kolom? Ziet u die dame in het blauw die in 'Valkyrie' Tom Cruise omhelst? Dát is de zomergaste van vanavond, Carice van Houten (32), die wijd & zijd als Nederlands meest veelbelovende actrice te boek staat.

Haar keuzefilm, uitgezonden net na 'Zomergasten' op Nederland 2, getuigt van smaak: 'The Last Picture Show', het meesterwerk uit '71 van Peter Bogdanovich (ook bekend als Tony's psychiater in 'The Sopranos'), starring een piepjonge Cybill Shepherd en een nog piepjongere Jeff Bridges, Hij Die Later The Dude Zou Worden.

'In memoriam: de fifies'

Peter Bogdanovich (70) «'The Last Picture Show' gaat over de groeipijnen van een stel tieners in een stadje in Texas, en meer nog over nostalgie naar het gouden tijdperk van de cinema. Die periode, de fifties, is een personage in de film, maar dan wel eentje dat niet meer leeft. Het eigenlijke onderwerp is dan ook de wanhoop, de ontgoocheling omdat de good old days definitief voorbij zijn.»

- Naar verluidt bent u zelf ook niet zo enthousiast over de cinema van tegenwoordig.

Bogdanovich «Klopt. Ik betreur vooral dat er geen echte sterren meer zijn in Hollywood.»

- En Tom Cruise dan? Of Tom Hanks?

Bogdanovich «Tom Cruise en Tom Hanks hebben geen persoonlijkheid. Kun jij een imitatie van Cruise neerzetten? Of eentje van Hanks? Dat bedoel ik.

»Vroeger hadden filmsterren nog een echte persoonlijkheid, die in hun films nog eens extra in de verf werd gezet. Steracteurs speelden eigenlijk zichzelf - een cliché, maar 't is waar. Daar is ook niks mis mee: goed acteren is het personage in jezelf vinden, niet 'doen alsof je iemand anders bent'. Mijn oude acteerlerares Stella Adler zei me eens: 'Natúúrlijk speel je jezelf, darling. Wie zou je anders kunnen spelen?'»

- Gaat u nog altijd naar alle films kijken, zoals vroeger?

Bogdanovich «Integendeel, ik ga hoogst zelden nog naar de bioscoop. De zogenaamd 'belangrijke' films probeer ik nog wel te gaan zien, maar meestal kom ik zwaar ontgoocheld terug. Ik ben vooral verbaasd over het succes van al die superheldenfilms uit de Marvel-stal (onder andere 'The Incredible Hulk', 'X-Men' en 'Spider-Man', red.). Een pak special effects, veel meer is het niet.

»Sinds 'Jaws' en 'Star Wars' worden B-films voor A-films gehouden: nog zo'n dwaasheid. En A-films belanden op hun beurt in de rekken van de 'onafhankelijke' of 'alternatieve' cinema. Dat is toch de wereld op zijn kop?

»En als ik nog één laatste ergernis mag aanhalen: er worden tegenwoordig nauwelijks nog grote rollen voor vrouwen geschreven. Toen Humphrey Bogart gevraagd werd hoe hij erin geslaagd was zijn personage in 'Casablanca' zo romantisch te krijgen, zei hij: 'Het lijkt mij onmogelijk om níét romantisch te zijn wanneer jouw blik die van Ingrid Bergman kruist.' Die woorden zouden filmmakers nooit mogen vergeten.»

undefined

IMDB: The Last Picture Show

Carice van Houten

VPRO: Zomergasten

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234