null Beeld

Film: The Visitor

Hoe zou u reageren als u plots twee illegalen in uw appartement zou aantreffen? Het overkomt Walter Vale (Richard 'Six Feet Under' Jenkins), een economieprofessor die na de dood van zijn vrouw alle levensvreugde verloren is en maar wat aanmoddert.

Door een congres belandt hij nog eens op z'n oude appartement in New York, maar dat blijkt ondertussen bewoond te worden door Tarek (Haaz Sleiman) en Zainab (Danai Jekesai), een jong stel dat illegaal in Amerika verblijft en huur betaalt aan een oplichter.

Walter stelt hen voor te blijven, en al snel ontwikkelt er zich een vriendschap tussen de drie. Walter bloeit helemaal open - maar dan belandt Tarek door een misverstand in een asielcentrum.

Een film over vriendschap, de Amerikaanse immigratiepolitiek na 9/11 en de herontdekking van de eigen levenslust, die de grenzen van de meligheid nergens overschrijdt: 'The Visitor' werd op verschillende filmfestivals onder de prijzen bedolven.

Thomas McCarthy (regisseur) «De immigratieproblematiek wordt natuurlijk wel aangekaart, maar ik wilde van 'The Visitor' geen louter politieke film maken. Die hele asielkwestie draait in de eerste plaats rond mensen, en dat is iets wat velen weleens durven te vergeten.

»Het is een film over menselijke relaties; over mensen met een andere achtergrond die elkaar toch op één of andere manier weten te vinden. En het toont ook aan hoe je kijk op dingen verandert wanneer je er zelf persoonlijk bij betrokken raakt.»


- Richard Jenkins kreeg terecht een Oscarnominatie voor zijn rol: hij zet Walter op een prachtige, ingetogen manier neer.

McCarthy «Ik heb die rol geschreven met Richard in m'n achterhoofd. Toen ik hem het script opstuurde, was hij er meteen weg van. Misschien ook wel omdat het de eerste keer was dat iemand speciaal voor hem een rol had geschreven (lacht).

»Hij zei zelfs dat geen enkele producer met geld over de brug zou komen als ze te horen kregen dat hij de hoofdrol zou spelen. Onzin natuurlijk: ik heb Richard altijd al een fantastische acteur gevonden.

»Het leek me ook ongepast om een grote Hollywoodster de rol te geven: ik was op zoek naar een acteur die op een geloofwaardige manier de everyman, de doorsnee Amerikaan kon spelen. En daar was Richard geknipt voor: je kunt met hem over straat lopen zonder dat iemand hem herkent.»

Richard Jenkins «En als ik dan eens aangesproken word, krijg ik steevast te horen: 'Ik ken jou ergens van! Hebben we niet samen op de middelbare school gezeten?' Mij best, hoor.

»Ik sta zelf wat vrolijker in het leven, maar toen ik het script las, begréép ik dat Walter zo apathisch is. Zijn vrouw is gestorven, zijn zoon woont in Londen en zijn job kan hem gestolen worden: lijkt me logisch dat je dan een teruggetrokken leven leidt.»


- Muziek neemt een belangrijke plaats in de film in: het smeedt een band tussen Walter en Tarek.

McCarthy «Ja, ik geloof echt dat je via muziek cultuur- en taalbarrières kunt doorbreken. En aangezien de film zich afspeelt in New York, was de djembé een voor de hand liggende keuze: Central Park zit namelijk vól djembéspelers. Wanneer Walter djembé aan het spelen is, zie je hem een ander man worden.»

Jenkins «'t Was anders echt wel wérken hoor, zo'n ding spelen. Gelukkig hadden we een geweldige djembéleraar, en heb ik m'n handen niet kapot moeten spelen: Walter wordt niet verwacht een djembévirtuoos te zijn. Haaz heeft veel meer moeten oefenen dan ik, want ook hij had ervoor nog nooit een djembé tussen z'n benen gehad. Dat zou je niet zeggen, hè? De jongen is een natuurtalent!»


- 'The Visitor' is een film die de kijker met veel vragen achterlaat. Een bewuste keuze?

McCarthy «Toen de film pas in de zalen liep, werden we overstelpt met vragen: 'Zal Walter een nieuwe relatie beginnen? Is hij door de hele ervaring wat opener geworden, of zal hij zich weer terugtrekken in Connecticut?'

»Ik weet het zelf niet, maar het leek me beter om de film niet met een afgerond verhaal te beëindigen: dat maakt het realistischer. Maar ik ben blij dat de kijkers zich die vragen stellen: het toont aan dat ze met de personages meeleven, en dat is toch iets waar je als regisseur samen met de acteurs naar probeert te streven. Nee, u spreekt met een tevreden man.»

Bekijk de trailer »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234