null Beeld

Film: The Young Victoria

Kostuumdrama's: wij hebben er nog geen meegemaakt, tenzij u die gemorste beker grenadine op onze eerste communie meerekent. Vader reed net de wagen voor, moeder ging door het lint: een nijdig brandende rechterwang zal ons aan dat moment herinneren als we postvatten voor 'The Young Victoria', een film over de turbulente jonge jaren van de gelijknamige Britse koningin.

Redactie

Queen Victoria (1819-1901) zat maar liefst drieënzestig jaar op de troon - ze had een enórme blaas - en regeerde over een rijk dat zich uitstrekte van Canada tot India, terwijl ze tussendoor ook nog eens negen kinderen baarde. Maar vanavond stellen we ons een heel andere vraag: wat voor meisje was Victoria eigenlijk? Als daar maar geen Belpopsingle van komt!

Emily Blunt (Victoria) «Precies het tegenovergestelde van hoe de mensen haar nu zien. Ze was moedig, opwindend, onversaagd - een rebel. Ik ben verliefd op haar geworden tijdens mijn research voor de rol.

»Ik heb ook haar dagboeken mogen inkijken. Hou het stil, maar ik denk dat ze een beetje seksueel geobsedeerd was - ze vond het alleen spijtig dat ze iedere keer zwanger werd. Haar vent, die arme Albert, heeft nogal wat meegemaakt!»

- De Belgische koning Leopold I was de oom van Albert, maar ook van Victoria. De twee waren neef en nicht: beetje smerig, niet?

Blunt «En toch is het een geweldig mooi liefdesverhaal. Leopold I stuurde zijn neef naar Engeland om haar te verleiden, zodat hij zelf meer invloed zou kunnen uitoefenen op de Britse kroon. Maar ze werden écht verliefd: ze kregen negen kinderen, en hij stond haar met raad en daad bij tot aan zijn dood.

»De felle ruzies die ze in de film hebben: dat kan toch alleen als je elkaar dood- en doodgraag ziet? Net als de seksscènes, trouwens (lacht)

- Toen Albert stierf, in 1861, leek een stuk van haar mee te sterven.

Blunt «Ze was haar levenslust kwijt. Ze heeft zelf gezegd: 'Hoe moet ik verder, nu de helft van mijn ziel verdwenen is?' De sombere weduwe: dat is de Victoria die het publiek kent. Maar als je de film ziet, zul je begrijpen hoe dat komt - ze was een vrouw van extremen, ook als het over verdriet ging.»

- De producers van 'The Young Victoria' vormen een merkwaardig amalgaam: zowel Martin Scorsese als Sarah Ferguson hebben hun naam aan de film verbonden. Heb je hen gezien?

Blunt «Scorsese niet - en misschien maar goed ook, want wat zég je tegen zo'n man? Maar de hertogin is op de set geweest, en ze heeft thee gezet voor iedereen. Wist je dat ze vijftien jaar bezig geweest is om dit verhaal verfilmd te krijgen?

»Toen het eindelijk zover was, heeft ze een stap achteruitgezet, om de professionals hun werk te laten doen, maar zonder haar was er nooit sprake geweest van 'The Young Victoria'.

»Zonder Scorsese ook niet, trouwens: hij heeft z'n portefeuille opengetrokken (lacht). bedankt voor de job, Marty!»

- Tot slot: je familienaam heeft in het Engels een aantal betekenissen, gaande van het adjectief 'stomp' tot het geestverruimde substantief 'joint'. Veel mee gepest geweest?

Blunt «Vooral journalisten kunnen het niet laten om er grapjes over te maken. 'Emily Blunt: messcherp!' Als ik voor iedere kop in die trant een pond had gekregen, was ik nu steenrijk.

»Maar het ergste was toen James Blunt een paar jaar geleden een monsterhit scoorde met 'You're Beautiful'. Toen ging iedereen van: 'Zeg, jij bent toch de zus van die zanger, niet? Kun je geen kaartjes voor ons regelen?' - 'Néé!'»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234