null Beeld

Film: Tirza

Wat een man lijden kan. Jörgen Hofmeester, een langzaam gek wordende antiheld van middelbare leeftijd, verliest op korte tijd z'n job, z'n spaargeld en z'n lievelingsdochter Tirza.

Katrien Depecker

undefined

Hij ziet met lede ogen aan hoe ze na haar eindexamen met haar Marokkaanse vriend Choukri naar Afrika reist, en gaat haar achterna wanneer ze wekenlang niets van zich laat horen. Méér geven we niet weg, al is de kans groot dat u zelf al weet hoe een en ander afloopt: 'Tirza' is tot op heden de populairste roman van Arnon Grunberg – hij sleepte er ook de Libris-literatuurprijs, de Gouden Uil en de (even diep inademen) Vijfjaarlijkse prijs voor proza van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde mee binnen. De lezers van De Groene Amsterdammer bekroonden 'Tirza' tot de belangrijkste roman van de eenentwintigste eeuw, en de Nederlandse regisseur Rudolf Van den Berg wilde de roman koste wat kost in filmvorm gieten. Het gelijknamige resultaat haalde twee Gouden Kalveren binnen, werd in 2010 de Nederlandse inzending voor de Oscars en is vanavond op Nederland 2 te zien.

HUMO Om maar meteen met een huizenhoog cliché te beginnen: klopt het dat het boek altijd beter is dan de film?

Arnon Grunberg «Dat hangt er maar vanaf. 'A Clockwork Orange' geldt als voorbeeld van een film die beter is dan het boek, maar ik heb de roman nooit gelezen, en kan dit dus niet met zekerheid zeggen. De verfilming van Toni Morrisons 'Disgrace' vond ik niet slecht, en de verfilming van 'Die Blechtrommel' van Volker Schlöndorff is echt uitstekend.

»Verschillende productiebedrijven wilden de filmrechten op 'Tirza' kopen. Ik heb uiteindelijk voor Van den Bergs Cedenza Films gekozen omdat ze een serieuze indruk maakten, en het beste bod deden. Ik heb me uiteraard ook laten adviseren, want ik heb de tijd niet om me daar uitvoerig in te verdiepen.»

HUMO En bent u achteraf gezien nog steeds blij met die keuze?

Grunberg «Ik vind de film ten dele gelukt. Het Namibische gedeelte ontroerde mij. Het meisje dat Kaisa (het negenjarige straatkind dat Hofmeester in Namibië leert kennen, een rol van Keitumetse Matlabo, red.) speelt, is erg goed. Het Nederlandse deel, daarentegen, zorgde voor irritatie, althans bij mij.

»In de roman wil ik de lezer verleiden om met Hofmeester mee te voelen, ondanks zijn weinig achtenswaardige daden. Ik geloof dat acteur Gijs Scholten van Aschat daar ook in geslaagd is. Mij is hij zelfs iets te sympathiek.»

HUMO Van den Berg heeft 'Tirza' flink bewerkt – hij heeft onder meer voor een nieuw einde gekozen. Het lijkt me logisch dat er wat aanpassingen moeten gebeuren, maar was dát niet een beetje vreemd?

Grunberg «Kijk, een film is iets anders dan een boek. Als je niet bereid bent dat te accepteren, moet je geen toestemming geven tot verfilming. Ik had in het script radicalere keuzes gemaakt, maar ik begrijp dat een film een dure aangelegenheid is, en dat er bijgevolg rekening gehouden moet worden met het publiek – hoewel: ik geloof dat je daar helemaal geen rekening mee kán houden, tenzij je 'Batman' maakt.

»Ik denk dat ik de politieke context had benadrukt, maar ik heb het script goedgekeurd wetende dat het zou verschillen van mijn roman. 't Is niet voor niets dat ik de bewerking niet zelf gemaakt heb.»

HUMO Momenteel acteert u in de zwarte komedie 'Am Ziel', een toneelstuk van Thomas Bernhard dat u wél zelf bewerkt heeft. Hoe bevalt u dat?

Grunberg «Het is een vervolg op wat ik vorig jaar deed. Ik was gevraagd om die rol te spelen en stemde toe – ook omdat ik dan over dat spelen kon schrijven. Het stuk werd een klein succes, men wilde het hernemen, en – hoe ijdel! – de gedachte dat 'mijn' rol door een ander zou worden overgenomen stoorde me. Dus nu speel ik nog acht keer mee. Maar als ik nu klaar ben, is het echt klaar.»

Trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234