null Beeld

Film: Tot altijd

De Senaatscommissie Justitie en Sociale zaken heeft vorige week het wetsvoorstel voor euthanasie bij minderjarigen goedgekeurd – een uitbreiding van de euthanasiewet van 2002. Stond mee aan de wieg van die wet: MS-patiënt Mario Verstraete, die er elf jaar geleden als eerste gebruik van maakte.

Katrien Depecker

Nic Balthazar goot het levensverhaal van de Gentse politicus in een film. De onbezorgde studententijd, het toeslaan van de ongeneeslijke ziekte, de beslissing om uit het leven te stappen: het bekroonde ‘Tot altijd’ schetst een ontroerend portret van de strijdvaardige Mario, pakkend tot leven gewekt door Koen De Graeve.

Koen De Graeve «’t Is precies Mario’s strijdvaardigheid die me zo aantrok in de rol. Hij gooit z’n eigen leven en z’n ziekte in de strijd om een hoger doel te dienen: een deugdelijke euthanasiewet. Dat idealisme, gecombineerd met Mario’s levenslust en zijn hechte vriendschap met Thomas (rol van Geert Van Rampelberg, red.), sprak mij enorm aan. Tel daarbij dat de film niet gespeend is van enige humor, en je snapt waarom ik er graag in wilde meespelen.»

HUMO ‘Kutlijf!’, ‘Fuck dees!’ – het is hartverscheurend om te zien hoe gefrustreerd Mario is omdat hij gevangenzit in zijn eigen lichaam. Hoe bereid je je voor op zulke scènes?

De Graeve «We zijn naar het Nationaal Multiple Sclerose Centrum in Melsbroek getrokken, waar we patiënten gesproken hebben die in verschillende fasen van hun ziekte zaten. Ongelofelijk hoe vechtlustig ze zijn, ook al zijn ze immobiel geworden – velen vinden geestelijke aftakeling trouwens erger dan fysieke achteruitgang.»

HUMO Mario’s broer Martin liet weten dat jouw vertolking dicht bij de echte Mario komt: ‘Gedreven, koppig, iemand die rechtlijnig voor zijn standpunt ging.’

De Graeve «Nic vond het belangrijk om niet alleen te focussen op zijn strijdvaardigheid, maar ook op zijn koppige kant. Ik heb beeldmateriaal van Mario bekeken om zijn zelfingenomen toon en zijn zelfverzekerdheid te kunnen vatten. Iedereen die hem kende, weet hoe gedreven hij was, maar ook hoe hij evengoed een pain in the ass kon zijn.

»Zijn weduwe en zijn zoon vertelden me ook dat ze geschrokken waren van de fysieke gelijkenis: bepaalde gedragingen en tics vonden ze heel herkenbaar.»

HUMO Je bent ook maar liefst twintig kilo afgevallen voor de rol.

De Graeve «Wat me gelukt is door een strak sportschema en een streng dieet. Telkens als ik mensen tegenkwam die ik al een tijdje niet meer gezien had, moest ik hen uitleggen: ‘Rustig, ik ben niet ziek, ’t is voor een film.’ Maar toen m’n baard eraf moest voor de eerste cameratests, moest ik zelf ook even slikken. En m’n dochters schrokken hard toen ik die avond thuiskwam: ze herkenden hun papa niet.»

HUMO Is er een scène uit ‘Tot altijd’ die je nooit zal vergeten?

De Graeve «Voor mij was de intiemste scène die waarin mijn moeder (gespeeld door Viviane De Muynck, red.) mij in bad stopt. Voor een groot deel heb ik in ‘Tot altijd’ meegedaan ter nagedachtenis van mijn moeder, die gestorven is aan kanker en een ongelofelijke lijdensweg heeft gekend. Die scène tussen moeder en zoon is een eerbetoon aan haar.»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234