null Beeld

Film: Turquaze

Je film over een Turks-Vlaamse love story ‘Turquaze’ noemen was bij nader inzien misschien toch niet zó’n geniaal idee, maar verder hebben wij geen klachten over het debuut (uit 2010) van Turkse Gentenaar Kadir Balci, vanavond in tv-première op Eén.

Noud Jansen

Een mooi duo ook in de hoofdrol: Kadir’s jongere broer Burak schittert als Timur, die gekneld zit tussen twee culturen, Charlotte Vandermeersch doet niet onder als zijn dartele liefje Sarah.

Vandermeersch, u bekend van ‘Wat als?’ en ‘Red Sonja’, is dezer dagen druk doende met de opnames van ‘Deadline 14/10’, een op vtm uit te zenden fictiereeks over de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen.

Ze moet hoorbaar diep in haar geheugen wroeten wanneer we haar vragen naar het eerste dat haar te binnen schiet wanneer ze terugdenkt aan ‘Turquaze’.

Charlotte Vandermeersch «Ik denk... Istanbul. ‘t Was mijn eerste keer in die stad, en ik stond versteld van de clash van culturen: je hebt er de Europese invloed, maar ook het Ottomaanse verleden en de Arabische elementen. De mensen die er wonen zijn ook heel open, vrij en eigenzinnig: echt grootstadsvolk. Ze dachten er ook steevast dat ik Turks was - veel grieten uit Istanbul zijn even blond als ik.»

HUMO Heeft ‘Turquaze’ je verder nog iets geleerd over Turkije en de Turken?

Vandermeersch «Welja, wanneer ik hier in Antwerpen iets in de nachtwinkel ben gaan kopen, roep ik wel eens ‘Kruusjeruu!’, wat volgens mij iets als ‘Dag en bedankt’ moet betekenen (lacht).

»En wat ik ook interessant vond, is dat Turken nog niet automatisch Túrken zijn, als je begrijpt wat ik bedoel. Ik ben bij de familie Balci thuis geweest in Gent, en dat zijn bijvoorbeeld Macedonische Turken: hun voorouders zijn vanuit Macedonië naar Turkije verhuisd. Voor ons Vlamingen zijn het allemaal gewoon Turken, maar eigenlijk zit het veel complexer in elkaar.»

HUMO Tijdens een screening in Antwerpen, georganiseerd door minister Smet, stapten enkele Turken boos op wegens teveel bloot – van jou, welteverstaan. Was jij daarbij?

Vandermeersch «Bwa ja, maar dat viel eigenlijk heel goed mee; de meeste toeschouwers waren heel blij met de film. Misschien dat er drie mannen de zaal hebben verlaten, waarvan er eentje is teruggekeerd om zijn vrouw te halen: dat was alles.

»Maar dat is meteen buiten alle proportie opgeblazen in de media. Er is ook niet eens zo veel bloot te zien in ‘Turquaze’, hè? Maar goed, ik ben dan ook niet bepaald preuts ingesteld.»

HUMO Dat hebben we eerder dit jaar gemerkt in je ‘Zeven hoofdzonden’. Er kwam nogal wat reactie op.

Vandermeersch «Is ’t echt? Dat wist ik niet eens. Ja kijk, ik heb nu eenmaal niet zoveel remmingen: als ik één keer op dreef ben, dan blijf ik babbelen. En misschien maar goed ook, want als ik een interview lees, dan wil ik ook wel graag iets over die mens te wéten komen. Een beetje openheid mag wel, vind ik.»

HUMO In dat geval: ga jij met de komende gemeenteraadsverkiezingen op Patrick Janssens of Bart De Wever stemmen?

Vandermeersch «Bij de vorige verkiezingen, zes jaar geleden, heb ik gestemd op Janssens. Dat heb ik me niet beklaagd, want ik vind dat hij veel goeds heeft gedaan. Ik woon aan het Sint-Jansplein, een volkse buurt, en daar vind ik het toch fel verbeterd de laatste jaren. Ook al is mijn krantenverkoper het daar niet mee eens.»

HUMO Ik herhaal: Janssens of De Wever?

Vandermeersch (stellig) «Janssens.»

Bekijk de trailer:

undefined


Herlees de filmbespreking »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234