null Beeld

Film: Watchmen

New York, 1985, een alternatieve werkelijkheid. Terwijl de Sovjet-Unie met een nucleaire oorlog dreigt, worden de Watchmen, zes gemaskerde antisuperhelden die decennialang de wereldgeschiedenis beïnvloed hebben – ze bezorgden de VS de overwinning in Vietnam en Nixon een vijfde presidentiële ambtstermijn – vogelvrij verklaard.

Redactie

Niet veel later wordt één van hen vermoord teruggevonden en komt een complot tegen de mensheid aan het licht. We zouden nog úren over plot en subplots van 'Watchmen' kunnen vertellen, maar 't is simpelweg onbegonnen werk – meteen ook de reden waarom Alan Moore zijn briljante graphic novel onverfilmbaar achtte. Toen Zack Snyder de uitdaging toch aanging, was de ontsteltenis dan ook groot.

- Regisseurs als Terry Gilliam, Paul Greengrass en Darren Aronofsky – toch niet de minste – zagen eerder al af van de verfilming. Waarom heb jij wel toegehapt?

Zack Snyder «Omdat ik destijds compleet omvergeblazen was door 'Watchmen'. En dát gevoel wilde ik naar het witte doek overbrengen.

»Ik zie me nog zitten in m’n studentenkamer. Ergens halverwege het verhaal dacht ik: 'What the fuck is this? Die lui zijn compleet geschift!' The Comedian, Dr. Manhattan, Nite Owl, Ozymandias, Rorschach en Silk Spectre – stuk voor stuk verwerpelijke figuren, maar dat maakt hen juist zo fascinerend, en ménselijk. Door wat ze meegemaakt hebben, zijn ze depressief of niet in staat hun emoties te tonen – Nite Owl kampt zelfs met erectieproblemen! En dan heb je nog die vernuftige plot met flashbacks, subplots en zijsprongetjes: het werk staat niet voor niks in Time Magazines lijst van de '100 beste Engelstalige romans van de twintigste eeuw', hè.»

- Vind je het niet jammer dat Moore niets met de film te maken wil hebben?

Snyder «Ik had natuurlijk liever gehad dat hij hem op z'n minst bekeken had, maar na de verfilming van zijn 'The League of Extraordinary Gentlemen', die hij kennelijk barslecht vond, heeft hij definitief besloten dat zijn werk niet te verfilmen valt. 't Is dus eigenlijk de schuld van Stephen Norrington, die 'The League' geregisseerd heeft (lacht).

»En dan te bedenken dat ik zo voor 'Watchmen' gevochten heb: aanvankelijk wezen alle grote studio’s de film af: 'Een graphic novel? No chance. Zonder Arnold Schwarzenegger? No chance.' En toen Warner Brothers uiteindelijk toch toehapte, stuurden ze me een verschrikkelijk script op: ze hadden het verhaal geüpdatet en de Koude Oorlog door de War on Terror vervangen, waardoor Dr. Manhattan naar Irak moest en zo. Dat zag ik niet zitten: ik heb meteen een nieuw script geschreven dat dicht bij het origineel bleef.»

- Je film heeft Moore alleszins geen windeieren gelegd: na de release werd 'Watchmen' verschillende keren herdrukt.

Snyder «Ik hoop dat hij dáár toch een beetje blij om is (lacht).

»'Watchmen' geeft trouwens nog altijd stof tot nadenken: mag je miljoenen mensen doden om miljarden anderen te redden? Mag je wereldvrede baseren op een leugen? Zware kost!»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234