null Beeld

Filmmaker Sahim Omar Kalifa over 'Zagros'

Deze week in de zalen: ‘Zagros’, het langverwachte langspeeldebuut van de Leuvens-Koerdische filmmaker Sahim Omar Kalifa én de winnaar van de Grand Prix op het jongste Film Fest Gent.

'Ik heb nooit met België moeten worstelen'

Koerdische herder Zagros is gelukkig op zijn bucolische bergweitje, tot de dorpsgenoten, zijn vader op kop, onrust beginnen te zaaien. Ze beweren dat zijn progressieve vrouw Havin een slet is die, terwijl Zagros bij zijn schapen zit, van jetje geeft met een tapijtverkoper uit de stad. Wanneer de roddels en de boze blikken Havin te veel worden, vlucht ze naar België, waarop Zagros, de wanhoop nabij, óók de lange tocht riskeert. Op naar de cinema!

HUMO Net als Zagros ben jij afkomstig uit Koerdistan. In hoeverre is dit een autobiografische film?

Sahim Omar Kalifa «‘Zagros’ is pure fictie, net als mijn kortfilms. Maar: ik vertrek wel altijd vanuit mijn eigen ervaringen. Zo woonde ik als kind net als Zagros in een ultraconservatief dorpje in Iraaks-Koerdistan, aan de Turkse grens. En toen ik 21 was, heb ik net als Zagros de beslissing moeten nemen om op illegale wijze naar België te komen. Het was zo’n verschrikkelijke tocht dat ik aanvankelijk spijt had van mijn beslissing. Gelukkig bleek België een droomland te zijn.»

HUMO Voor Zagros pakt dat anders uit. Hij kan de levenswijze die hij altijd gekend heeft moeilijk rijmen met de normen en waarden van hier. Was dat voor jou ook een hindernis?

Kalifa «Zagros is een herder – een moderne man, met progressieve ideeën, maar vooral een eenzaat en een natuurmens – en hij snakt naar zijn bergen. Voor hem is Brussel de hel. Bij mij is dat helemaal anders: ik ben geïntegreerd, heb mijn droom kunnen waarmaken in de cinema… Ik heb nooit met België moeten worstelen. Zo ben ik altijd al pro-vrouwenrechten geweest. Dat heb ik meegekregen van mijn vader: hij was analfabeet, maar wat dat betreft heel vooruitstrevend. Als vrouwen geen actieve positie in de maatschappij hebben, is die maatschappij voor de helft dood, vond hij.»

HUMO ‘Zagros’ is in de eerste plaats geen politiek pamflet of culturele studie, maar een tragische liefdeshistorie.

Kalifa (knikt) «Precies. Dit is een verhaal dat overal zou kunnen plaatsvinden. Het gaat over traditie en cultuur, maar evengoed over jaloezie en vertrouwen: thema’s waarin iedereen zich kan herkennen.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234