Beiroet Beeld Photo News
BeiroetBeeld Photo News

beiroetexplosie

‘Financiële hulp moet uit corrupte handen blijven’

BOB VAN HUËT

Tussen de puinresten van de wijken van Beiroet groeit onder de bevolking de woede over de falende en corrupte Libanese overheid. De Franse president Macron was als eerste buitenlandse regeringsleider ter plekke.

De kolossale explosie die dinsdagmiddag complete wijken wegvaagde, kostte vooralsnog aan ten minste 157 mensen het leven. Er zouden nog zeker tachtig vermisten onder het puin liggen. 5000 mensen raakten gewond en 300.000 inwoners zijn nu dakloos. Het Libanese kabinet heeft voor twee weken de noodtoestand uitgeroepen in de hoofdstad en heeft de beveiliging overgedragen aan het leger.

Bewoners van Beiroet verkeerden twee dagen na de klap nog in shock en rouw, maar op straat klonk ook boosheid over vermeende nalatigheid, corruptie en wanbestuur van politieke leiders die tot de catastrofe zouden hebben geleid. Dat zoveel hoogst explosief materiaal op een steenworp afstand van dichtbevolkte woonwijken en nota bene een druk uitgaansgebied lag opgeslagen - en dat herhaalde waarschuwingen dat dit wel eens akelig fout kon gaan, werden genegeerd door de autoriteiten - is volgens veel Beiroeters illustratief voor de totale chaos in de stad en het land.

Op sociale media circuleren foto’s van overleden brandweermannen die kansloos waren, omdat ze niet goed wisten hoe explosief de situatie was. Libanons leidende Druzenpoliticus Walid Jumblatt riep op tot een internationaal onderzoek naar de ontploffing. ‘We hebben helemaal geen vertrouwen in deze heersende bende’, aldus Jumblatt. Ook verschillende mensenrechtenorganisaties hebben gewaarschuwd dat alleen een onafhankelijk onderzoek de oorzaak boven water kan krijgen.

Beiroet Beeld Photo News
BeiroetBeeld Photo News

Emmanuel Macron bezocht als eerste buitenlandse leider het rampgebied. Een van de doden was de bekende Franse architect Jean-Marc Bonfils, die juist bezig was met de wederopbouw van de stad, na de verwoestende burgeroorlog. Macron heeft de Libanese bevolking toegezegd dat hij het voortouw zal nemen voor het organiseren van Europese en internationale hulp voor het zwaar getroffen land.

Voorlopig wordt de materiële schade geschat op 10 tot 15 miljard euro. Frankrijk wil zich sterk maken voor hulpfondsen, maar impliciet voegde president Macron daaraan toe dat de Libanese bestuurders dan zelf ook ingrijpende hervormingen moeten doorvoeren. Want nog voordat het coronavirus toesloeg, verkeerde het door politieke clans en milities geteisterde land al in complete economische en sociale chaos. De explosie van het opgeslagen ammoniumnitraat ontnam veel Libanezen de allerlaatste hoop dat het in elk geval niet slechter zou worden.

Tijdens zijn bezoek aan het verwoeste havengebied en de zwaar beschadigde wijken rondom beloofde Macron een boze Libanese menigte dat de hulp niet in ‘corrupte handen’ terecht zou komen. ‘Ik zie de emotie op uw gezicht, ik zie het verdriet, de pijn. Daarom ben ik hier’, zei hij. Waar de Franse president veelal handen schudde, groeide op straat de boosheid op zijn Libanese ambtgenoot. ‘Weg met het regime’ en ‘Revolutie!’ scandeerden wijkbewoners. En ook ‘Terrorist, terrorist’. Dat laatste was bestemd voor de oren van president Michel Aoun, die medeverantwoordelijk wordt gehouden voor de bestuurlijke chaos. Want Libanon is bankroet. Veel Libanezen houden de over het algemeen rijke en vaak rivaliserende elites verantwoordelijk voor jarenlang wanbeleid en corruptie die het land bijna hebben gedegradeerd tot een ‘failed state’.

Libanon is na de Franse aftocht in de jaren 40 ook moeilijk bestuurbaar gebleken. Het was een speelbal van buurlanden en grotere spelers als Rusland en de VS. Bestuursfuncties worden in Libanon op basis van de religieuze achtergrond en clans verdeeld. De president moet bijvoorbeeld net als Aoun een christen zijn, de premier een soenniet en de parlementsvoorzitter een sjiiet. Maar christenen vormen al lang niet meer de grootste groep. Dat zijn nu de sjiieten. De drie groepen gunnen elkaar niets. Zo kon Aoun pas na 45 stemmingen gedurende 2,5 jaar tijd in 2016 tot president worden gekozen.

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234