null Beeld

'Firmin': Chris Van den Durpel steekt een tandje bij

'Het zou fijn zijn als ik me eens écht kon laten gaan.' Eén bezoekje van Humo, en het was gepiept. Chris Van den Durpel.

Redactie

Rocky Balboa is niet de enige ex-bokser die dezer dagen een opgemerkte comeback maakt op het witte doek: ook Firmin Crets, het hilarische typetje van Chris Van den Durpel is helemaal terug. In de jaren zeventig verloor de boxeur uit Gent ontrecht de kampioenstitel én zijn grote liefde, maar nu, als trainer van jong talent Mohammed Boutrous stoot hij door naar de top, en komt hij opnieuw in de buurt van zijn Germaine. En, zoals dat hoort in een film die uitkomt op valentijnsdag: de liefde overwint altijd.

CHRIS VAN DEN DURPEL « Toen ik het script las, was ik meteen verkocht. Dominique (Deruddere, scenarist en regisseur, red.) had er geen pure lachen-gieren-brullen-komedie van gemaakt, maar een grappige, lieve film die je onherroepelijk meetrekt. Firmin is geen typetje meer, maar een man van vlees en bloed, voor wie je supportert. Tenminste, dat effect had hij op mij, nu Vlaanderen nog. (lacht)»


HUMO U wilde al een tijdje een film maken. Waarom viel de keuze op Firmin Crets?

VAN DEN DURPEL « Omdat ik er maar niet in slaag hem op automatische piloot te spelen: als ik hem te groot doe, is het niet geloofwaardig, en als ik te subtiel ben, is hij niet grappig meer. Het blijft dus een uitdaging.

» En - ook niet onbelangrijk - iedereen houdt van Firmin. Een figuur als Jimmy B of snelle Eddy roept veel meer weerstand op, en dus zullen er minder mensen komen kijken. Ik heb Firmin in mijn tv-programma's ook bewust meer aan bod laten komen. Onderschat niet hoezeer je de populariteit van een figuurtje kan sturen.»


HUMO Moet een artiest zich plooien naar wat mensen willen?

VAN DEN DURPEL « O, maar ik ben geen plooibaar type, hoor. Als ik ergens geen zin in heb, doe ik het niet.»

Neuzen, neuzen, neuzen

HUMO Elke draaidag zat u vijf uur in de make-upstoel, en in een paar weken tijd bent u tien kilo vermagerd. Dat moet toch zwaar geweest zijn?

VAN DEN DURPEL « Ik had het onderschat. Elke ochtend stond ik om halfvijf op, want om halfzes moest ik de schmink in tot een uur of negen. In het begin probeerde ik nog naar een dvd te kijken, maar ze zitten de hele tijd met hun handen voor je gezicht, dus daar word je helemaal gek van.

» En na elke scène moest Firmins neus losgemaakt en opnieuw bevestigd worden. Het ding ziet er fantastisch uit, maar het materiaal waaruit hij gemaakt is, is flinterdun en ontzettend broos. Voor mij was dat de hel. Mijn huid begon vreselijk te ontsteken van al dat op- en afzetten, en na een poosje was mijn eigen neus even groot als die van Firmin. Ik moest met een pet rondlopen en naar de grond kijken, anders liepen de mensen gillend weg. (lacht) Eén voordeel had het: ik heb geleerd de knop helemaal om te draaien. Terwijl ze aan mijn lijf prutsen denk ik nérgens aan - helemaal zen.

» Tijdens de opnames moest ik ook een pak aan om gespierder te lijken. Ik heb me kapot gezweet in dat ding. Met die bokstraining erbij en al die bewegingsscènes die we moesten draaien, vermagerde ik zienderogen.

» Op het einde van de draaiperiode is het me allemaal wel wat te veel geworden. Ik was prikkelbaar, ik moest mij nu en dan kunnen afreageren. Niet comme il faut, maar iedereen wist dat de druk enorm was; ik kon op enig begrip rekenen.

» Ik heb ook voor het eerst gevoeld dat ik ouder word. Als ik vroeger na een werkdag van vijftien uur thuiskwam, ging ik nog squashen of voetballen. Nu kon ik alleen nog in de zetel ploffen en moest ik vechten om de ogen open te houden. Kapót was ik.»

U vindt het volledige interview in Humo 3466
VT4
Het Laatste Nieuws
Radio Donna

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234