null Beeld

Flags of Our Fathers / Letters from Iwo Jima

Wij kunnen alleen maar een eerbiedige buiging maken voor Clint Eastwood: op een leeftijd - hij is er intussen 77 - waarop de meeste collega's, als ze hun regisseursstoeltje al niet definitief hebben opgeklapt, alleen maar aan rustig uitbollen denken, perste de oude baas er nog een ambitieus tweeluik uit over de slag om Iwo Jima, één van meest beruchte episodes uit de Tweede Wereldoorlog (op een eiland van nog geen vijftien vierkante kilometer lieten in vijf weken liefst 27.000 soldaten het leven).

Marc Van Springel

Het bloedbad werd ook wereldberoemd door de foto van zes mariniers die de Amerikaanse vlag neerplanten op een bult in het maanlandschap. 'Flags Of Our Fathers' vertelt het ontluisterende verhaal achter dat iconische beeld: drie van de zes soldaten (de anderen waren al gesneuveld) werden naar Amerika verscheept waar ze werden ingeschakeld in de propagandamachine van de regering, en naast goodwill ook fondsen moesten werven voor de oorlog in de Stille Oceaan.

undefined

Eastwood laat zien hoe de drie met hun dubieuze opgedrongen heldendom omgingen en versnijdt dat met expliciete beelden van de oorlogsgruwel op het eiland. Het grijpt echter allemaal een ietsje minder naar de keel dan de bedoeling was. Daarvoor wordt het verhaal iets te geforceerd in stukken en brokken verteld en is het wat moeilijk meeleven met de nogal fletse personages: Ryan Phillippe was men blijkbaar vergeten te zeggen dat hij in een film meespeelde en dat er van hem enige acteerwerk verwacht werd , terwijl Adam Beach , die de rol van de indiaanse marinier Ira Hayes vertolkt en zelf ook indiaanse roots heeft, zich dan weer op het hysterische af laat gaan.

Iets bedaagder gaat het eraan toe in het veel bescheidener opgevatte 'Letters From Iwo Jima', waarin de strijd wordt getoond vanuit het perspectief van de Japanse troepen. Eastwood, die het idee voor dit deel opvatte tijdens zijn research voor 'Flags', nam de film volledig in het Japans op, haalde nóg meer kleur uit het beeld en had de gelukkige ingeving om de onvolprezen Ken Watanabe te casten in de rol van generaal Kuribayashi, de aanvoerder van de Japanse troepen, die een innerlijk conflict uitzweet tussen zijn liefde voor het leven en het oeroude Japanse eergevoel. Én ondertussen zijn manschappen moet leiden in een bij voorbaat verloren strijd tegen de Amerikaanse overmacht. Een sombere, maar mooie film, die samen met 'Flags' een stevige aanklacht vormt tegen de absurditeit en onmenselijke wreedheid van de oorlog. Maar uiteindelijk moet Eastwoods diptiek het toch afleggen tegen 'Saving Private Ryan'. Spielberg fungeerde hier overigens als producer.


Extra's ***: Een oerklassieke, maar degelijke reeks making of's waarin zowat alle aspecten van 'Flags Of Our Fathers' (set design, cast, scenario, special effects...) aan bod komen, archiefbeelden die de makers tot inspiratie dienden en een eerbetoon aan Henry Bumstead, de 91-jarige production designer met wie Eastwood al meer dan drie decennia samenwerkte en die kort na de opnamen overleed. 'Letters From Iwo Jima' moet het helaas met heel wat minder stelen: meer dan een trailer en een nogal routineus productieverslag kon er niet af.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234