null Beeld

Fleddy Melculy: redders van de metal

‘Nu is het om zeep, allemaal naar de kaka / want daar loopt nen johnny met nen T-shirt van Metallica’. Wie houdt er níét van Fleddy Melculy, het uit gelijke delen onnozele teksten en onverwoestbare riffs bestaande metalcombo uit Halle? Ga hen zeker checken op Crammerock op zaterdag 3 september, al is het maar om voorbereid te zijn wanneer langspeeldebuut ‘Helgië’ op 23 september officieel door Satan wordt uitgebraakt.

vvp

'Het was dat of Blian May'

HUMO Vooreerst: wie is Fleddy Melculy? Waar komt hij vandaan en wat is hij van plan?

Jeroen Camerlynck (alter ego van Fleddy) «Fleddy is een gewone aardse sterveling die op een bewuste dinsdagavond de geest van Dimebag Darrell is tegengekomen (stichtend lid van Pantera en Damageplan en op het podium doodgeschoten in 2004, red.). Die heeft hem betoverd en als opdracht meegegeven om de metalwereld te redden – want daar gaat het niet goed mee. Sindsdien timmert hij aan de weg, met als enige doel: werelddominantie.»

HUMO Dat debuut ‘Helgië’, wat moeten we daarvan verwachten?

Camerlynck «Je moet de plaat alleen al voor de hoes kopen: daar staan twee blote vrouwen op – full-frontal nudity – en voor de rest een paar supercool getekende zombies. Dus zelfs als je de muziek echt kut vindt, heb je op zijn minst dát nog.

»Je krijgt sowieso waar voor je geld, want het is een plaat met zestien tracks. Dat vind je tegenwoordig bijna niet meer, want ze noemen een plaat met acht nummer nu ook al een full album. Inhoudelijk behandelen de nummers vooral maatschappijkritische thema’s. Zo staat er een track op over visetende vegetariërs; ik heb even onderzocht hoe het met die mensen zit. Er zit een ode in aan de eigenaar van de nachtwinkel om de hoek – Apu, heet hij – en een verhaal over die keer dat ik een nieuwe telefoon moest hebben: ik wou geen smartphone en was op zoek naar zo’n oude Nokia van eind jaren 90 die bijna niet in je broekzak past. Ook mijn hond Max heeft een nummer opgenomen voor de plaat. Achter mijn rug. Ik heb dat er maar laten opstaan, ook al versta ik geen honds: zo trekt dat beest ook eens iets van Sabam.»

HUMO Je trekt naar verluidt ook van leer tegen jazz.

Camerlynck «Ik begrijp dat genre niet, waarschijnlijk omdat het veel te ingewikkeld is. De mensen beginnen bij een jazzoptreden al te klappen in ’t midden van een nummer: wie doet dat nu? Ik denk dan: ‘Zwijg nu eens allemaal, die mensen zijn nog niet klaar met hun liedje.’ Maar ergens snap ik het ook wel: ’t zijn lánge liedjes, hè?»

HUMO We kunnen er tot slot niet onderuit, Jeroen: waarom Fleddy Melculy, en niet pakweg Lals Ullich?

Camerlynck «Ja kijk, dat klínkt gewoon goed: als je ’t één keer hebt gehoord, dan vergeet je ’t nooit meer. Dat heb je altijd met de belachelijkste bandnamen: The Beatles, The Rolling Stones, Korn… De mensen onthouden dat. Daarbij: Blian May klinkt ook niet fantastisch, hè?»

HUMO Daal zitten te weinig l-en in.

Camerlynck «Kijk, daar heb je je antwoord.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234