Mondmasker Beeld Getty Images
MondmaskerBeeld Getty Images

liefde in coronatijden

Flirten met een mondkapje op, zo doe je dat

Glimlachen, iemand benaderen: je moet in de 1,5 metermaatschappij meer je best doen. Deze twee datingcoaches weten raad.

TIP 1 Ga niet te snel over tot actie

Mathijs Dingjan: «Het moeilijkste van flirten op dit moment is dat we afstand moeten houden. Daarbij zijn sommigen angstig voor het virus en willen ze liever geen contact. Dat maakt het lastiger om iemand nu te benaderen. Toch kun je op afstand prima flirten. Zelfs met mondkapje op. Via de ogen voel je vaak al of je iemand aantrekkelijk vindt. Die fase van het naar elkaar kijken en wegkijken mag best iets langer duren. Daarmee pols je of de ander interesse heeft in een praatje.»

TIP 2 Maak duidelijk dat je wilt praten

Daan de Ram: «Als je ineens in het gezichtsveld van een vrouw springt, schrikt ze zich kapot. Helemaal nu. Je moet haar duidelijk laten merken dat je eraan komt. Door even te zwaaien bijvoorbeeld. Rust is daarbij heel belangrijk. Ik leer mijn cursisten om de eerste zin of vraag voor hun gevoel in slow motion uit te spreken. Iemand die snel praat, komt zenuwachtig en vervelend over. Mijn ervaring is dat vrouwen dan vaak het gesprek afkappen.»

Flirten met mondkapje voor ZO Beeld Merel Corduwener
Flirten met mondkapje voor ZOBeeld Merel Corduwener

TIP 3 Pas op voor een afgesloten ruimte

Mathijs Dingjan: «Iemand aankijken en lachend wegkijken in het ov is prima, maar een praatje beginnen niet altijd. Want als de ander niet reageert of het gesprek verloopt stroef, zit je de rest van de bus- of treinreis toch bij elkaar. Dat kan heel ongemakkelijk voelen.»

De Ram: «Het is slimmer om op het perron iemand aan te spreken. Zie het als een soort speeddate. Als het leuk is, kun je vragen om samen te reizen. De ander heeft de kans om te weigeren.»

TIP 4 Waak voor de clichématige openingszin

Daan de Ram: «Mannen zijn geneigd om algemene complimenten te geven, merk ik bij cursisten. Maar van uitspraken zoals ‘wat zie je er leuk uit’ worden vrouwen niet warm. Je kunt beter een opmerking maken over hoe goed haar jurk past bij haar ogen of vertellen dat je haar uitstraling heel creatief vindt. Dat opent ook meteen een gesprek.

Tekst loopt door onder de foto.

Flirten met mondkapje voor ZO Beeld Merel Corduwener
Flirten met mondkapje voor ZOBeeld Merel Corduwener

Een logische vervolgvraag is checken of zij die gedachte vindt kloppen. Belangrijk is wel dat je meent wat je zegt, want de meeste vrouwen voelen het meteen als dat niet zo is.»

Mathijs Dingjan: «Vrouwen raad ik vaak aan om het niet te groot te maken. Als er een paar keer oogcontact is geweest, hoeft de openingszin daarna niet zo interessant te zijn. Je kunt al simpel vragen waar iemand naartoe gaat.»

TIP 5 Voorkom een spervuur aan vragen

Daan de Ram: «Na de openingszin begint het echt. Een leuk gesprek ontstaat vaak als je interesse toont, maar je moet de ander niet gaan interviewen. Het werkt goed om iemand aan te kijken en wat van die ander te benoemen. Bijvoorbeeld: ‘Ik schat jou wel in als een feestbeest, klopt dat?’ Veel mensen vinden het leuk om te weten hoe anderen over hen denken.»

Mathijs Dingjan: «Sommige vrouwen hebben de neiging om veel te vragen, maar weinig te vertellen. Als je echt contact wilt, moet je iets van jezelf laten zien. Dat kun je doen via een simpele gesprekstruc. Door zelf te reageren op de vraag die je even daarvoor aan hem hebt gesteld. Dus hem bijvoorbeeld vragen waar hij heen gaat, daar kort iets over zeggen en dan vertellen wat je zelf gaat doen.»

Flirten met mondkapje voor ZO Beeld Merel Corduwener
Flirten met mondkapje voor ZOBeeld Merel Corduwener

TIP 6 Kijk goed naar de lichaamstaal

Daan de Ram: «Iemand die openstaat voor contact, draait zich vaak naar je toe. Blijven de voeten en de torso weggedraaid, dan staat iemand in de startpositie om het gesprek te verlaten. Het is belangrijk om dat soort signalen door te hebben.

Verder merk je dat een vrouw interesse heeft als ze met haar handen veelvuldig door haar haren gaat. Mannen gaan vaak zenuwachtig allerlei vragen stellen.»

TIP 7 Houd het luchtig en oefen veel

Daan de Ram: «Het afsluiten van een leuk gesprek vinden sommige mensen ingewikkeld. Zelf ben ik vaak geëindigd met: ‘Zullen we nummers uitwisselen? In het ergste geval worden we alleen vrienden.’ Dat is een leuke én open vraag.»

Mathijs Dingjan: «Laatst was ik met een vriend bij de supermarkt. Bij een van de kassa’s stond niemand. ‘Wil er niemand bij jou afrekenen?’, vroeg mijn vriend lachend, terwijl hij in haar ogen keek. Het kassameisje lachte verlegen. Zoiets hoeft niet tot een date te leiden, maar zorgt wel voor een vrolijke ontmoeting.

Begin dus vandaag nog met flirten, zodat je een beetje ervaren bent als je daadwerkelijk die droomvrouw of -man op het perron tegenkomt.»

Daan & Mathijs
Mathijs Dingjan (28) coacht vrouwen én mannen om meer geluk in de liefde te vinden, met praktische tips. Inmiddels heeft hij naar eigen zeggen meer dan tienduizend mensen geholpen in Nederland en België.

Daan de Ram (31) is auteur, coach en datingexpert voor mannen. Sinds 2014 is hij actief op YouTube en geeft hij tips over vrouwen aanspreken en een gesprek voeren. Zijn filosofie is dat de waarheid de beste versiertruc is.

attractiongym.nl
mannenbrein.nl

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234