null Beeld

Flo Flamme: 'Via mijn film wilde ik Cuba begrijpen'

‘Añoranza’ is een poëtisch portret van het Cubaanse Havana. Via de mijmeringen van drie stokoude Habanero’s vat regisseuse Flo Flamme de koppige geest van het land. Op 9 mei zijn er vertoningen in heel België, daarna in selecte cinema’s.

Flo Flamme «Als studente heb ik een maand lang Cuba bezocht en ik ben toen teruggekomen met een rare nasmaak: ik begréép dat land niet. En laat mij nu net graag films maken over dingen die ik niet begrijp; zo leer je ze vanzelf kennen.

»Toen ik er voor het eerst was, begon het toerisme net binnen te sijpelen in Havana en heerste er een spanning tussen de toeristen en de lokale bevolking – zeker de oudere generatie, die de revolutie nog had meegemaakt. Dat kwam omdat de oudjes die vreemdelingen niet konden plaatsen: buitenlanders bestonden voordien enkel in hun verbeelding, vanwege de censuur.»

HUMO Je documentaire is zeker niet pessimistisch, maar laat wel zien wat voor een arm land Cuba nog steeds is.

Flamme «Dat is het zeker. Zo woont Luis, één van de protagonisten, in een psychiatrisch tehuis, in mensonwaardige omstandigheden – die beelden zitten er níét in, omdat ze de hele film zouden omgooien. Maar er is wel een positieve keerzijde: er is veel sociale controle, mensen zorgen voor elkaar en iedereen heeft voedsel en een dak boven z’n hoofd – ook al is het één dak voor tien mensen, dat ook nog eens op instorten staat.

»Het opleidingsniveau in Cuba is hoog, maar het onderwijs staat enkel in dienst van het verdedigen van de revolutie. Gebouwen storten in, wegen worden amper gerenoveerd, supermarkten hebben weinig voorraad, drinkwater en medicijnen zijn bijna luxeproducten. Het toerisme brengt bovendien kapitalistische kwalen als corruptie, sociale ongelijkheid en racisme met zich mee.»

HUMO Om af te sluiten: ‘Añoranza’ betekent zoiets als ‘verlangen’ of ‘heimwee’. Waarom is dat de titel?

Flamme «Omdat het niet precíés ‘verlangen’ betekent. Het is een specifiek verlangen naar iets wat je eigenlijk niet kent. Mijmeren over Miami, waar je familie zit, heimwee naar het onbekende, of ook wel: de zucht, aan het eind van je leven, naar een liefde die je nooit hebt gehad. En het ziet er typografisch ook mooi uit (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234