null Beeld VTM2
Beeld VTM2

examensHumo's Strafste Studeertips

Flo Windey: ‘Als 16-jarige zou ik schijt hebben gehad aan de coronacrisis. Ik had zeker op La Boum gestaan’

Alsof jongeren nog niet genoeg gevangen hebben gezeten, moeten ze nu – net waneer de wereld gul opent en de zon zichzelf heruitvindt – nog wat langer in eenzame opsluiting verblijven, zich op hun cursussen storten en bibberend van de stress richting examen trekken. Humo reikt hen dan ook gezwind een helpende hand: we vroegen vijf ervaringsdeskundigen naar hun meest beproefde studietips. Vandaag: Flo Windey.

Talitha Dehaene en Hanne Van Tendeloo

Presentatrice Flo Windey (25) is nog niet zo lang student af, maar de examens blijven haar achtervolgen. Elke weekavond presenteert ze ‘#FokDeBlok’ op Studio Brussel.

FLO WINDEY «Dat bevalt me prima! Vooral het directe contact met de luisteraars is tof: studenten zijn een dank­ baar publiek om radio voor te maken. Met ‘#FokDeBlok’ geven we hun het gevoel dat ze niet alleen zijn. Het helpt als je hoort dat anderen het soms óók even niet meer zien zitten, en dat ze er net zo hard naar uitkijken om hierna even helemaal loos te gaan. Ja, ik krijg er veel ener­gie van. En dat is nodig, want mijn bioritme is helemaal naar de vaantjes. Net als de studenten sluit ik mezelf ook elke dag op – bij de VRT, weliswaar – werk ik keihard, en doe ik geen terrasjes. Kort­om: I get them, ik begrijp hele­maal hoe ze zich voelen.»

HUMO Merk je dat de blokkende luisteraars het dit jaar extra hard nodig hebben?

WINDEY «Zeker. Jongeren missen het om nog eens goed uit te gaan. Net nu ze moeten studeren, gaan de cafés weer open. En dat de zon ineens weer schijnt na wekenlange regenbuien, helpt ook al niet. Na zo’n zwaar schooljaar is het nu nog harder doorbijten. Maar het algemene gevoel is toch ook wel: hey, het is oké als het even niet gaat. We zit­ ten tenslotte in een pande­ mie. Daarom is het ook zo fijn om hen alles even te doen vergeten, al is het maar door een plaatje te draaien.»

HUMO Sinds vorig jaar heb jij je masterdiploma toegepaste audiovisuele communicatie op zak. Je weet zelf dus ook wat het is om te studeren in volle coronatijd.

WINDEY «De pandemie is los­ gebarsten tijdens mijn laat­ste semester. Het was echt rot, gelukkig zat het er voor mij bijna op. Ik kan me niet inbeelden hoe het moet zijn als eerstejaars. Je kunt hele­ maal niet connecten met je medestudenten, je kent de proffen niet. Je kunt ook hun vibe niet inschatten – is het een strikte prof, of mag je mopjes maken? Bovendien krijg je ook amper bevestiging of je goed bezig bent. Nee, ik ben blij dat ik het zelf niet zo lang heb moeten meemaken.»

HUMO Wat voor student was jij?

WINDEY «Niet zo’n goede (lacht). Ik was de student die net voor het examen nog de cursus moest kopen. Ik ging liever uit dan om 8 uur ’s ochtends in de les te zitten. Ik zat ook weleens dronken in de aula. En als ik voelde dat het mijn dag niet was, ging ik niet. Maar ik was wel ge­motiveerd en ik maakte het allemaal goed tijdens de exa­mens. Dan sloot ik mezelf op en maakte ik lange dagen om in te halen wat ik tijdens het academiejaar niet had gedaan. Elk jaar begon ik er wel met goede moed aan, hoor: dan beloofde ik mezelf plechtig dat ik alles deze keer wél vanaf september ging bijhouden. Alleen lukte dat nooit.»

HUMO En in het middelbaar?

WINDEY «Toen had ik écht geen motivatie. Ik vond school stom en saai, ik wil­ de er zo snel mogelijk weg. Ik spijbelde ook geregeld, maar ik heb geluk dat mijn ouders altijd veel geduld met mij hebben gehad. Als ik mijn nota’s vergelijk met die van mijn 16-­jarige broer nu... Een wereld van verschil! Bij mij stonden er steevast din­gen als ‘Flo is een beetje arro­gant’, ‘ze babbelt de hele tijd’, ‘ze let niet op’... Tja, ik was gewoon snel afgeleid.»

HUMO Hoe had de 16-jarige Flo de coronacrisis beleefd?

WINDEY «Ze zou er schijt aan gehad hebben. Als ik nu 16 was, had ik sowieso op La Boum gezeten en werd ik betrapt op lockdownfeest­ jes. Ik praat die acties niet goed, hè, want de pande­ mie is bloedserieus, maar ik begrijp die jonge gasten wel. Beeld je in: je bent volop aan het puberen, je wilt fees­ten, je mist al zoveel leuke momenten.

»Het is makkelijk om als volwassene te zeggen: ‘Waar zijn die mee bezig?’ Maar op die leeftijd heb je nog hele­ maal geen zin in verant­woordelijkheid. En eerlijk gezegd, ik nu nog steeds niet. Als puber is de middelbare school je hele wereld, je vrienden zijn je alles, status is superbelangrijk. Dan denk je: fuck de rest, ik ga genieten van mijn jeugd.»

HUMO Heb je een memorabele examenanekdote?

WINDEY «Zoveel! Vergeten dat er een achterkant is aan het examen, bijvoorbeeld. Of bij een mondeling examen alleen maar flashbacks heb­ben naar momenten waar je uitgerekend op dat moment beter niet aan denkt, en daar een beetje geil zitten wezen. Ik heb ook eens een volledige black­out gehad, verschrik­kelijk. Maar alles is steevast goed gekomen, al was het soms in augustus.»

HUMO Vertel, wat was je geheim?

WINDEY «Kalm blijven. Dat is echt essentieel. Uitstippelen wat het belangrijkste is dat je die dag moet doen, geen tijd verspillen aan details. Gezond eten, want van fast­ food word je moe. Voldoen­ de water drinken en kof­fie vervangen door thee. Tijd maken voor pauzes, maar dan niet de hele tijd met je gsm bezig zijn. Met ande­ren praten geeft veel meer voldoening. En naar goeie muziek luisteren, natuur­lijk.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234