null Beeld

Foals: jonge veulens worden groot

Van artrockers in de indieclub tot publiekstrekker op festivals als Werchter: Foals deed het in vier platen tijd. En alhoewel frontman Yannis Philippakis niet vies is van stadiontournees, denkt hij almaar meer aan ontsnappen: richting soloplaat vol gospel- en folkcovers. ‘Ik kan met Foals niet al de muziek maken die ik in mijn hoofd hoor.’

Katia Vlerick

'Ik ga niet flauw doen: succes is verslavend'

‘De eerste song is de eerste single is de beste song is de titel van de plaat,’ schreef collega (jub) in zijn recensie van ‘What Went Down’, de meest recente en door James Ford geproducete plaat van Foals. Yannis Philippakis wou daar wel iets over kwijt in de catacomben van Vorst Nationaal, net voor hij het podium op moest.

Yannis Philippakis «Ik liep al lang rond met dat zinnetje ‘When I see a man / I see a lion’ – duidelijk een misantroop refrein (lachje). This song comes from a dark place, al kan ik niet zeggen vanwaar precies. Gezien de manier waarop muziek tegenwoordig wordt gereleaset, zijn er inderdaad wel risico’s verbonden aan de keuze van je eerste single. Volgens mij hechten mensen meer dan vroeger betekenis aan wat er éérst uitkomt: ze gaan er dan van uit dat de hele plaat wel zo zal klinken. Maar Foals maakt veelkleurige platen. Ik heb graag een breed spectrum aan emoties, of dat nu in de teksten is of in de muziek. En toen we onze tweede plaat maakten, wilden we een grote ruimte vol verschillende songs, van heel stil en atmosferisch tot regelrechte dancetracks. We creëerden die ruimte voor onszelf, maar ik heb gemerkt dat het publiek niet altijd volgt. Ze houden vaak maar van één aspect van de groep, terwijl we onszelf door de jaren heen hebben tegengesproken qua sound. Maar ‘What Went Down’ zal altijd onze meest intense song zijn – we spelen het nu op het eind van de set.»

HUMO Volgens Hollywood geldt er een seven-year itch in een huwelijk. Kent een muziekgroep ook zo’n moment waarop je gaat twijfelen of het gras niet groener is aan de andere kant?

Philippakis «We zijn samen opgegroeid en we kennen elkaar erg goed. Ik heb nog nooit de drang gevoeld om te ontsnappen uit Foals. Het is een zegen dat we zo succesvol zijn, maar de band vraagt al onze energie en tijd, en véél van onze gezondheid. We zijn wel op een punt aanbeland dat we, hoe kort ook, allemaal even andere noden moeten bevredigen. Ik zou graag een gospelplaat maken, en Jimmy (Smith, gitarist, red.) wil een plaat met akoestische psychedelica opnemen. Ik heb net in de studio gezeten met Tony Allen en drie nummers ingespeeld voor zijn plaat, en ooit wil ik ook een kinderboek schrijven. En dat huis dat ik pas heb gekocht moet ik nog opkalefateren, en de tuin uitmesten... Kijk, na dat touren en reizen is er ineens een decennium voorbij en besef je dat je amper tijd met je geliefden hebt doorgebracht. Ik voel me vooral schuldig tegenover mijn ouders, want ze zijn al wat ouder.

»Die nood om even uit elkaar te gaan, heeft dus meer te maken met mogelijkheden buiten Foals dan met dingen binnen de groep.»

HUMO In 2012 brachten jullie de compilatie ‘Foals Tapes’ uit. Een keuze van jou daarop was ‘Yes God Is Real’, een seventiessong van de obscure groep Gospel Comforters.

Philippakis «Het is in de trant van dat nummer dat ik een eigen gospelplaat wil opnemen. Ik speel al lang met dat idee. Niet alleen gospel, maar ook oude Amerikaanse folksongs als ‘Stagger Lee’, de field recordings van Alan Lomax... En covers van chaingang songs, maar dan gemoderniseerd, met veel sfeer en reverb. Alsof ze onder water zijn opgenomen. ‘En ‘Like a Ship’ van Pastor T.L. Barrett wil ik ook coveren: a proper gospel song.»

HUMO Is succes iets wat je leven gaat controleren? Via sociale media, bijvoorbeeld?

Philippakis «Als ik thuiszit, heb ik niet het gevoel dat het mijn privésfeer heeft aangetast. Ik lees graag het nieuws op Twitter en zo, maar ik voel zelf niet de behoefte om mijn hele leven te delen. Ik ga er ook niet flauw over doen: succes ís verslavend. Ik denk niet dat mijn ego gevoed wordt door aandacht, maar ik zou er wél behoorlijk veel last van hebben mochten we plots geen succes meer kennen. Dus mijn zelfwaarde is zeker verstrengeld met de populariteit van de groep.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234