null Beeld

Foals: 'We zijn één van de laatste bands die nog domme dingen doen'

Klaxons, The Automatic en Wild Beasts zijn gesplit en Bloc Party en White Lies doen nostalgietours: Foals is één van de weinige nog springlevende groepen uit de Britse indierockboom rond 2005. De singles uit hun nieuwe, vijfde plaat ‘Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1’ scoorden goed en na de zomer brengt Foals nóg een plaat uit. Maar eerst staan Yannis Philippakis en co. nog als headliner op Down the Rabbit Hole.

Joshua Migneau

HUMO Goedemorgen, Yannis!

Yannis Philippakis (gromt)

HUMO Oei, met het verkeerde been uit bed gestapt?

Philippakis «Ik heb me al beter gevoeld. Door ons ambitieuze plan om twee Foals-platen in één jaar uit te brengen, moeten we terwijl we shows spelen ook sleutelen aan de songs van de vervolgplaat. Het is een headfuck. Wat zal het geweldig voelen om binnen een paar maanden die tweede lading songs uit te brengen.»

undefined

HUMO Hoe moet ik die twee platen zien? Als een dubbelaar waarvan jullie de helften apart uitbrengen?

Philippakis «Het is géén dubbelaar en je hoeft de platen niet na elkaar te luisteren. De twee platen hebben een eigen karakter en sound, maar in mijn hoofd roepen ze wel hetzelfde universum op. Op de eerste plaat staat de wereld in brand, op de tweede blijven enkel ruïnes en verschroeide aarde over. ‘Part 2’ is meer een rockplaat dan ‘Part 1’. We spelen al één nieuwe song live: ‘Black Bull’, een song met weinig nuance en véél kracht.»

HUMO Jullie deden de AB aan in mei. Tijdens de bisronde klom je op het balkon en sprong je vervolgens vier meter naar beneden in het publiek. Heb je tijdens de soundcheck gecontroleerd of die stunt wel veilig zou zijn?

Philippakis «Nee. Ik plan zoiets niet, want dat zou de fun verpesten. Ik doe wat er op het moment goed voelt. Als de energie tijdens een optreden in de hoogte schiet, krijg ik nu eenmaal zin om te klimmen en te springen.»

HUMO Hoe beleef jij een goed optreden?

Philippakis «Als iets spiritueels, vergelijkbaar met één of ander sjamanistisch ritueel waarvan ik de conducteur ben. Door de hoge volumes, de mensenmassa en een genereuze hoeveelheid alcohol verlies ik me tijdens een goede show volledig in de muziek. Ik geraak in een trance en weet achteraf niet altijd haarscherp meer wat ik heb uitgespookt. Maar ik moet ook oppassen dat ik de controle niet helemaal verlies, want dat zou ten koste van de muziek gaan.»

HUMO Rudimental, Alex Trimble van Two Door Cinema Club, Dan Reynolds van Imagine Dragons en Jim James van My Morning Jacket doen yoga op tournee. Ik ken weinig artiesten die nog van balkons springen.

Philippakis «Wij zijn inderdaad één van de laatste bands die nog domme rock-’n-rolldingen doen. Het draait de laatste jaren meer rond branding dan rond authenticiteit. Artiesten moeten in de eerste plaats een succesvol merk opbouwen en een stralende look is daarbij belangrijk, want wie wil er nu naar mottige Instagramfoto’s kijken? Ach, misschien zijn wij wel de dommeriken, want we vragen veel van ons lichaam.»

HUMO In 2017 verliet jullie bassist Walter Gervers na twaalf jaar dienst de band omdat hij ‘een ander leven wilde leiden’. Heb je gevreesd voor de toekomst van Foals?

Philippakis «We hebben alleszins de vraag gesteld: ‘Is het wel nog de moeite?’ Walter was niet alleen de bassist, maar één van mijn beste vrienden. Na een lang gesprek hebben we besloten om door te gaan. Bands verliezen nu eenmaal leden, dat hoeft geen fatale wonde te zijn. Ik schreef in het verleden toch de meeste baslijnen. Ik had bovendien al heel wat ideeën voor een nieuwe plaat, dus de bron van inspiratie voelde niet opgedroogd. Ik heb nog steeds niet het gevoel dat wij al onze beste songs hebben geschreven. Maar om te blijven pieken, moet je je wel kunnen aanpassen, en dat is wat wij hebben gedaan.»

HUMO In 2016 vertelde je aan collega (kv) dat je graag een gospelplaat zou maken. Het is er niet van gekomen.

Philippakis «Ik heb die droom nog steeds niet opgeborgen, hoor. Ik heb heel veel passies: ik zou bijvoorbeeld ook graag een kinderboek schrijven of een balletoptreden componeren. Maar Foals is een voltijdse job. Ik verwacht dat mijn leven er op een dag rustiger zal uitzien en dan stort ik me op die beloofde gospelplaat, oké?»

HUMO Afgesproken. Op jullie nieuwste plaat zing je over de teloorgang van de natuur en privacy. Het deed me denken aan de Netflix-reeks ‘Black Mirror’.

Philippakis «Ik hou van die serie! De plaat is er niet op gebaseerd, maar tapt wel uit hetzelfde vaatje. Mensen lijken meer op Facebook te zitten dan met elkaar te praten. De natuur gaat kapot maar we zijn niet eensgezind genoeg om er iets aan te doen. Ik ben opgegroeid met David Attenborough en zie de wereld daarom als een wonderlijke plek. We zijn die natuurlijke rijkdom nu kwijt aan het raken. Het voelt alsof we de strijd aan het verliezen zijn. Ik ben teleurgesteld.»

HUMO Kun je je daar emotioneel makkelijk van afsluiten?

Philippakis «Op tournee wel, want dan leef je in een bubbel en heb je geen tijd om het nieuws te volgen. Maar thuis ben ik er gevoeliger voor. Ik lig dan ’s nachts uren wakker, bang voor wat de toekomst zal brengen. De wereld is nog nooit zo nabij geweest. Vroeger keek je een half uurtje per dag naar het nieuws, nu staan we direct en onophoudelijk in contact met de buitenwereld door onze computers en smartphones.»

HUMO Helpt het je om die angsten in je muziek uit te drukken?

Philippakis «Ja. Ik heb ook het gevoel dat ik, op een bescheiden manier, een kleine verandering kan teweegbrengen. Het feit dat wij nu praten over de huidige staat van de wereld in plaats van over mijn liefdesleven, wil al iets zeggen. Misschien zet ik nu een fan aan om eens na te denken over de opwarming van de aarde of de haat en verwarring die onze levens stuurt. Zulke kleinigheden kunnen evenzeer de wereld veranderen.»

‘Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1’ is uit bij Warner Music. Foals speelt op zondag 7 juli op Down the Rabbit Hole. Info en tickets: downtherabbithole.nl.

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234