Formatieberaad in Antwerpen: Wouter Van Besien is boos

Wouter Van Besien is boos. Correctie: Wouter Van Besien is zéér boos. Twee weken geleden werd zijn partij, zonder dat hij zelf van iets wist, door Patrick Janssens tot nieuwe kartelpartner van de SP.A gepromoveerd, vorige week werd de voorzitter door Bart De Wever geout als zijn geheime campagnewapen tegen de socialisten.

Hij en Van Besien hadden een geheim pact gesloten, bekende De Wever in een opmerkelijke artikelenreeks in de krant De Morgen. Politieke stratego en vuile manieren in de strijd om ’t Schoon Verdiep.

'Ze maken er een boeltje van'

HUMO U bent de favoriete speelbal van nationalisten en socialisten geworden.

Van Besien «Ik heb dat ook allemaal gelezen, ja. Het is natuurlijk je reinste nonsens. Laat één ding zeer duidelijk zijn: ik heb op geen enkele, maar dan ook op geen enkele manier strategische afspraken gemaakt met Bart De Wever. Ik neem aan dat de N-VA tijdens de campagne voor zichzelf had beslist dat het een goede zaak zou zijn als Groen goed zouden scoren, om zo de SP.A pijn te doen - ik hoopte ook op zo veel mogelijk stemmen voor Open VLD, zodat De Wever er minder zou hebben. Maar het is niet omdat je iets graag zou hebben dat dat dan ook zomaar kan geregeld worden. Ik weet niet waar De Wever het haalt dat er een strategisch gesprek zou geweest zijn tussen mij en hem om een campagne tegen Janssens te bedisselen. De laatste keer dat ik met hem heb overlegd was in 2011. Maar dat ging over de nationale politiek, niet over zogenaamde afspraken voor de gemeenteraadsverkiezingen.»

HUMO In De Morgen staat letterlijk dat het zonneklaar is dat er een strategische toenadering is geweest tussen N-VA en Groen.

Van Besien «Zou ik daar nu een genuanceerd antwoord op geven of niet? Daar ben ik op dit moment toch even over aan het twijfelen (lacht).

»Ik vind het een kwaliteitskrant onwaardig: laat dat mijn meest genuanceerde antwoord zijn. Men maakt van de intentie van de ene het gedrag van de andere. Zo gaat een journalist of een politicus niet met de geschiedenis om, dacht ik.»

HUMO Niet onbelangrijk detail: De Wever heeft al die teksten in de krant integraal nagelezen en goedgekeurd. Waarom laat hij die leugens dan staan?

Van Besien «Kijk, politiek is een bruut machtsspel, zonder scrupules. Daar ben ik mij maar al te zeer van bewust, maar ik weiger eraan mee te doen. Zowel voor, tijdens als na de campagne hebben wij de inhoud centraal gesteld. Echt waar, daar ben ik fier op - zeker als ik vandaag vaststel dat anderen dat blijkbaar niet kunnen. Politici die enkel bezig zijn met strategie en niet meer met inhoud: dat is de rechte lijn naar cynisme. En ik wil niet cynisch worden.

»(Zwijgt) Ik heb het niet alleen over De Wever hé. Iemand als Patrick Janssens is er de voorbije tien jaar zo gewend aan geraakt dat hij boven de partijen staat, dat hij vandaag zelfs niet meer weet hoe hij een standpunt moet formuleren. Dat was niet alleen zijn probleem tijdens de campagne, maar ook nu nog, bij de onderhandelingen. Hij heeft nog op geen enkel moment gezegd wát hij wil doen, hij heeft alleen gezegd met wie. Ik vind zijn suggestie om zijn lot aan Groen te verbinden best interessant, maar dan vraag ik mij tegelijkertijd af: Om wat te doen, Patrick? Wil dat bijvoorbeeld zeggen dat jij onze prioriteiten onderschrijft? Of had jij dat anders gezien? (Ironisch) Ik moet dat nu via Humo vragen, want Janssens heeft nog altijd geen gaatje in zijn agenda gevonden om ons te vertellen waarom hij ons er per se bij wil, en wat hij dan samen wil verwezenlijken. Sta me toe dat mij dat toch een beetje wantrouwig maakt. Hij zegt bovendien niet alleen dat Groen er bij moet komen, maar ook dat de SP.A en de CD&V nog altijd één en ondeelbaar zijn. Maar op het moment dat Janssens dat zegt, stuurt CD&V een persbericht uit om te melden dat ze onverdeeld achter het BAM-tracé blijven staan: je mag ons veel vragen, maar het eerste dat we zullen beslissen, is dat we dát niet zullen uitvoeren.

»Ik vrees dat al de manoeuvres van Janssens vooral een gebrek aan inhoud maskeren. Uiteindelijk is het allemaal spielerei en tijdverlies, die nooit tot een concrete oplossing zullen leiden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234