null Beeld

'Formula 1: Drive to Survive' op Netflix

Na documentaires over onder andere voetbal, bergbeklimmen, baseball, boksen en wielrennen kiest Netflix nu voor de ronkende en glamoureuze Formule 1-wereld om jou vijf uur lang in onder te dompelen. Het resultaat? Een slim gemaakte mix van spektakel en storytelling die liefhebbers en leken weet te boeien.

Thomas Vanbrabant

‘Formula 1: Drive to Survive’ is geproduceerd door James Gay-Rees, die eerder al de succesvolle docu’s ‘Senna’ (2010) en ‘Amy’ (2015) heeft gemaakt. De man kent z’n stiel en weet hoe hij jou meteen kan binnentrekken in het verhaal. In een mum van tijd leef je mee met de personages.

Elk van de tien afleveringen van ongeveer een halfuur focust op twee teams en vier piloten. Via interviews en duiding ben je steeds betrokken bij alle racebeelden en supporter je automatisch voor een bepaalde uitslag. Soms is dat een overwinning, maar soms ook een eerste punt voor een klein team.

Niet alle teams komen aan bod. Vooral Red Bull, Haas, Renault en McLaren racen vaak door het beeld, teams als Toro Rosso, Sauber en Williams veel minder. Maar het opvallendst: de supersterren van Ferrari en Mercedes maken niet actief deel uit van het verhaal. Al is dat geen keuze van de makers.

‘Formula 1: Drive to Survive’ is een samenwerking tussen Netflix en Formula One. De invloed van die laatste is overduidelijk: de promofactor is erg hoog. Het doel is niet alleen fans bekoren, maar ook nieuwe fans winnen. Netflix deed dat al met bijvoorbeeld hun documentaire over Sunderland, ‘Sunderland 'Til I Die’, die de voetbalploeg een pak nieuwe volgers opleverde. Dat is opnieuw de bedoeling. Zeker de laatste aflevering is één lange aanloop naar het nieuwe F1-seizoen dat – niet toevallig – volgende week van start gaat.

De docu is doordacht in elkaar gestoken. Er gaat veel aandacht naar rivaliteit en vetes. De crashes worden spectaculair in slow motion getoond. Het wel en wee van charismatische postersboys zoals Daniel Ricciardo en Max Verstappen vormt een rode draad in veel afleveringen. De makers zorgen slim voor veel drama, tegenslagen, comebacks… Er gebeurt altijd wel iets.

Is ‘Formula 1: Drive to Survive’ een goede documentaire? Als fan krijg je veel unieke beelden te zien uit een wereld die zich vaak afsluit. Als niet-kenner word je op een intelligente manier voorgesteld aan complexe materie, vol statistieken en vaktermen. Netflix kiest ervoor om zoveel mogelijk mensen te bekoren. Ideale couch stuff dus. Wel had het geheel korter gekund en is de promotie voor de sport iets te veel aanwezig.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234