null Beeld

Foute farma: mistoestanden in de geneeskunde en de pillenindustrie

Komt een man bij de dokter. ‘Dokter, hebt u wel een idee wat die pillen doen die u me voorschrijft?’ Niet in het minst, is de conclusie van de Britse arts en schrijver Ben Goldacre in zijn nieuwste boek ‘Foute farma’, dat volgende week in het Nederlands verschijnt.

Annemie Bulté

De arts, die internationaal bekend werd met zijn column ‘Bad Science’ in The Guardian, hangt een schrikwekkend beeld op van de mistoestanden in de geneeskunde en de pillenindustrie. Wij vroegen aan huisdokter Dirk Van Duppen of het in België even erg gesteld is. Het antwoord is helaas – nog altijd – ja.

In maart 2006 arriveerden zes vrijwilligers in een ziekenhuis in Londen om deel te nemen aan een test. Een nieuw medicijn, TGN412 genaamd, werd voor het eerst aan mensen toegediend. Iedereen kreeg als vergoeding 2.000 pond. Binnen een uur kregen de zes mannen hoofdpijn en spierpijn. Daarna werd het erger: koorts, rusteloosheid, perioden waarin ze vergaten wie ze waren en waar ze waren. Algauw kregen ze koude rillingen. Ze liepen rood aan, hun hartslag versnelde en hun bloeddruk daalde.

null Beeld

Niemand wist waarom. Binnen een dag waren alle zes mannen er ernstig aan toe: ze hadden vocht in hun longen, konden bijna niet meer ademhalen, hun nieren werkten niet meer, overal in hun lichaam was hun bloed oncontroleerbaar aan het stollen en hun witte bloedcellen verdwenen. Vervolgens kregen hun ledematen geen bloed meer. Hun vingers en tenen werden rood, toen bruin, toen zwart, en begonnen af te sterven. De zes werden met de grootst mogelijke inspanningen gered.

We lezen dit pijnlijke verhaal al op de eerste bladzijden van Ben Goldacres nieuwe boek. Hij valt meteen met de deur in huis: de geneeskunde is ziek, en het grootste probleem is dat de meeste testresultaten van nieuwe medicijnen nooit het daglicht zien. Farmabedrijven publiceren alleen de tests die in hun voordeel zijn en moffelen de rest weg, met soms dramatische gevolgen.

De bijna dodelijke beproeving van de zes mannen in Londen was namelijk perfect te voorspellen en te vermijden, omdat er tien jaar eerder al eens een soortgelijk medicijn was getest op een proefpersoon, toen ook al met afschuwelijke gevolgen. Alleen was díé test nooit gepubliceerd. Een commissie van deskundigen trok – niet voor het eerst – de conclusie dat het van essentieel belang was om alle tests die voor het eerst op mensen werden uitgevoerd bekend te maken, zonder uitzondering. Maar tot op vandaag gebeurt dat nog altijd niet: niet voor experimentele medicijnen, maar ook niet voor pillen die dagelijks door miljoenen mensen worden geslikt: middelen tegen kanker en diabetes, cholesterolverlagers, medicijnen tegen overgewicht, antidepressiva.

Dat is het begin van de messcherpe aanklacht ‘Foute farma’, waarin Goldacre haarfijn uitlegt hoe farmaceutische bedrijven de testresultaten van hun medicijnen manipuleren en schadelijke neveneffecten wegmoffelen, dokters misleiden en patiënten oplichten. Dokters weten niet precies wat de echte gevolgen van hun behandelingen zijn. Patiënten betalen vaak te veel geld voor slecht werkende medicijnen die niet méér effect hebben dan een suikerklontje.

Studies in wetenschappelijke tijdschriften geven een vertekend beeld van de werking van de medicijnen. Schadelijke geneesmiddelen die tienduizenden hartinfarcten of overlijdens hebben veroorzaakt, worden pas na jaren uit de handel gehaald. Nieuwe nepziektes en aandoeningen worden door farmabedrijven uitgevonden – mét de bijbehorende mirakelpil. Had u bijvoorbeeld al gehoord van Clomicalm – ‘Het eerste goedgekeurde medicijn voor de behandeling van scheidingsangst bij honden’?

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234