null Beeld

Foute vrienden: seizoen 2

Wie onbedaarlijk moet lachen als hij een graffitipenis op een stadsmuur ziet of een knallende flatus de huiselijke stilte hoort doorbreken: weet dat vanavond het tweede seizoen van ‘Foute vrienden’ begint. De maandagavond op 2BE is flink vernieuwd (zie ook: de herneming van het negende seizoen van ‘Bones’ en de nieuwe reeks ‘Ray Donovan’), maar bij ‘Foute vrienden’ blijft alles bij het oude. Comedians Steven Goegebeur, Thomas Smith, Begijn Le Bleu en Jeron Dewulf proberen elkaar nog steeds de loef af te steken met vettige verborgencameralollen en gênante grollen.

HUMO Hoe vielen de opnames van het tweede seizoen mee?

'Het moet vooral gênant zijn voor ons, niet voor onze slachtoffers'

Jeron Dewulf «Fantastisch. Het moest minstens even goed zijn als het eerste, dus dat gaf wel wat stress, maar het is nog béter geworden. We waren wel bang dat we dikwijls herkend zouden worden, maar dat viel supergoed mee. Als je een jasje van de viswinkel aanhebt en mensen herkennen je, dan denken ze al snel dat ze je herkennen ván de viswinkel (grijnst).»

HUMO Jullie weten allicht nog beter hoe jullie elkaar de kast moeten opjagen.

Dewulf «We wisten dat vorig jaar ook al, hoor (lacht). Hoe gaat dat: je zit met elkaar in de auto, je babbelt over van alles en nog wat, en zo geef je de hele tijd informatie weg.»

HUMO Jullie hebben alle vier kinderen. Wanneer je winden latend over de markt van Mechelen slentert, denk je dan niet: ‘Wáár ben ik mee bezig?’

Dewulf «Nee, mijn zoon is negen en hij heeft alle afleveringen van ‘Foute vrienden’ gezien – in lagere scholen is de reeks blijkbaar erg populair. Hij kon al die onnozeliteiten wel plaatsen: hij weet dat ik in de comedy zit.

»Maar je bedoelt eigenlijk dat wij er te oud voor zijn, hè (lacht). Wij zijn midlifecrisismannen, en we doen dingen die je normaal na je zestiende ontgroeid moet zijn. Dat geeft de reeks misschien een zielig kantje, maar tegelijk wordt ze een stuk grappiger.»

HUMO Jullie liggen soms ook net iets te hard in een deuk.

Dewulf «Ja, erg, hè (lacht). Maar we stressen nog harder dan we lachen. Van elke proef krijg je hooguit twee minuten te zien, maar we staan daarvoor wel anderhalf uur op straat. Als we thuiskomen, plakken we van het angstzweet! Je weet wel, van dat zweet dat je produceert als je naar de tandarts gaat en dat harder stinkt dan gewoon zweet. Ja, we meuren wat af (lacht).»

HUMO Wat is voor jou het allergênantste om te doen?

Dewulf «Grappen bij kinderen of mensen die ik sympathiek vind, liggen moeilijk. Vorig jaar moest ik een shoppende moeder en haar zoon onderscheppen – hij was twaalf of zo, en hij had lang haar. Ik moest vragen: ‘En hoe heet jij, meisje?’ Maar ik vond hem te cool en dacht: ‘Nee, jij verdient dat niet.’ Soms sta ik een minuut te babbelen met ­iemand voor de joke eraan komt: heb ik het dan voor hem, dan durf ik al eens de grap te laten schieten.

»Het mag ook geen ‘Jackass’ worden: het moet in de eerste plaats gênant zijn voor óns, niet voor de mensen met wie we praten. Plaatsvervangende schaamte: dat hebben we nodig.»

HUMO Ik heb jullie eens samen op café zien zitten in Antwerpen. Worden jullie nooit beetgenomen door flauwe plezante drinkebroers?

Dewulf «Dat valt wel mee. Vorig jaar ben ik wel met Thomas in een Oostenrijkse discotheek aan de praat geraakt met Belgische toeristen, en we hebben met hen een spelletje gespeeld. Weet je nog dat Begijn in het vorige seizoen iemand met zijn neus moest aanraken? Wel, in die discotheek hebben we de hele avond staan neuzen, want we moesten iedereen zien te strikken. Kei­belachelijk!»

HUMO Zien jullie elkaar vaak?

Dewulf «In de comedyscene komen we elkaar sowieso veel tegen, en na een draaidag gaan we er soms nog eentje pakken. En Steven durft mij al eens te vergezellen naar den Antwerp.»

HUMO Over Antwerp gesproken: dit jaar moet je één opdracht uitvoeren die een echte Antwerp-supporter veel pijn zal doen.

Dewulf «Ik ga daar niks over verklappen, behalve dan dat het mentaal heel hard was. En ook: de meeste supporters van Antwerp zullen er wel mee kunnen lachen, maar er zijn er altijd een paar zo doorgedraaid dat ze er de grap écht niet van inzien.»

HUMO Je vreest voor je veiligheid?

Dewulf «Ik ga mij na die uitzending toch enkele weken in het donkerste hoekje van het stadion verstoppen, ja (lachje).»

Bekijk een hilarisch fragment uit vorig seizoen:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234