null Beeld

Franca Treur - De woongroep

Boekhandels vol confetti! Franca Treur heeft een opvolger klaar voor ‘Dorsvloer vol confetti’, het succesvolste Nederlandstalige debuut van de laatste jaren: ‘De woongroep’ (Prometheus). De 28-jarige contentmanager Elenoor leeft in onvrede met baan en relatie, wereld en zichzelf.

Bart Vanegeren

Ze vervoegt zich, haar vaag-romantische idealen achterna, bij een activistische woongroep in Amsterdam-Oost, bestierd door een even wisselend als wispelturig gezelschap alternatievelingen: ‘Leuzen op de muur, tomaten op de vijand, stenen door de ruit.’ Je hoeft geen gezaghebbend futuroloog te zijn om te kunnen voorzien dat de woongroep Elenoor nooit de gedroomde uitweg uit haar richtingloosheid kan bieden. Maar dat stoort het leesplezier allerminst, dankzij de zorgvuldige opbouw van de plot en vooral de prettige zelfbewust-laconieke verteltoon.

Alleen had het allemaal nog beter gekund, ware het niet dat Franca Treur geplaagd wordt door een soort literair stockholmsyndroom. Ze heeft zich laten gijzelen door de vele slechte lezers van haar debuut, die meer oog hadden voor het decor van het streng gereformeerde boerenmilieu in Zeeland dan voor de inhoud: de ontdekking van de kracht van woorden en verhalen. Vervolgens heeft ze zo veel sympathie voor die gijzelnemers opgevat dat ze in ‘De woongroep’ zelf te veel in het decor blijft hangen.

Dat doet wat afbreuk aan haar doorlichting van een jeukerig crisisgevoel. Jammer, ook omdat ‘De woongroep’ inhoudelijk de draad van ‘Dorsvloer vol confetti’ weer opneemt: Elenoor is immers op zoek naar een saamhorigheid en levensdoel waarin in ‘Dorsvloer vol confetti’ nog door de kerk voorzien werd. Toch bewijst Treur in haar roman over een crisisgeneratie op zoek naar een zingevend verhaal zelf vervulling in het schrijven gevonden te hebben. In ‘De woongroep’ zoemt geen eendagsvlieg.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234