null Beeld

Frances Lefebure: 'Illegale acties in het holst van de nacht'

Officieel bevestigd: in de twinkelogen van Frances Lefebure kon u het afgelopen jaar niet alleen ondeugendheid, kattenkwaad en frivoliteit ontwaren, maar ook een Groot Geheim. VTM had haar namelijk opgezadeld met een top secret missie, en geen kleintje: ze moest van ons land een betere plek maken. Programmatitel en slogan: ‘Make Belgium Great Again’. Als iemand dat kan, dan Frances wel. Maar hoe denkt ze dat precies te gaan doen?

vvp

Frances Lefebure «Ons motto was: als niemand iets probeert, verandert er zeker niks. Ik heb een hekel aan uitdrukkingen als ‘een druppel op een hete plaat’. Ik denk liever aan ‘mijn steentje bijdragen’. Dus hebben wij geprobeerd om grote thema’s als voedselverspilling onder de aandacht te brengen én om persoonlijke probleempjes op te lossen. Als het maar kon helpen.»

HUMO Eén thema is smartphoneverslaving. Zelf bleek jij 30 uur per week naar je scherm te staren.

Lefebure «Dramatisch, hè. Ik was daar echt van geschrokken. En hoeveel van die tijd spendeer je nuttig? Niet veel, hoor. We plagen elkaar daar nog vaak mee. (Tegen het redactielid naast haar) Wat zijn we aan het doen, Hanne

Hanne (stopt blozend haar smartphone weg)

Lefebure «Ik weet niet of ik het nu beter doe, hoor: de app die mijn smartphonegebruik bijhield, heb ik wijselijk verwijderd (lacht).»

HUMO Een andere actie draait rond orgaandonatie.

Lefebure «We wilden mensen aanzetten om zich op te geven als orgaandonor. In het holst van de nacht zijn we naar Lier, Tongeren en Geraardsbergen gegaan om de plaatsnaamborden overal te veranderen in Nier, Longeren en Gerhartsbergen. Dat heeft zeker effect gehad, en we hebben nog méér in petto.

»We hebben wel vaker nachtelijke activiteiten ondernomen waarvoor we niet per se uitdrukkelijke toestemming hadden. Ik kan er nog niks over zeggen, maar we zijn een paar keer in aanraking gekomen met de politie.»

HUMO In hachelijke situaties deed je me denken aan Lieven Scheire in ‘Basta’: de zenuwachtige broekschijter.

Lefebure (lacht) «Ik bén een zenuwpees. Ik was nooit bang dat er écht iets zou gebeuren, maar ik was wel altijd degene die oh my god stond te roepen.»

HUMO Over aanvaringen met de politie gesproken: in het programma biecht je op dat je eens mascara hebt gestolen.

Lefebure «Dat verhaal is nóg minder stoer dan je denkt (lacht). Toen ik 13 was, heb ik met mijn beste vriendin mascara gestolen in de Inno. Ik weet nog altijd niet waarom, want ik kon dat best betalen. Vlak voor de uitgang werd ik gepakt door een winkeldetective die ons al tien minuten in de gaten had. Ik heb nog de hele week doodsangsten uitgestaan omdat ik dacht dat ze mijn ouders gingen bellen. Sindsdien nóóit meer iets illegaals gedaan – tot nu (lacht).»

HUMO Is het niet een beetje raar om een positief programma te noemen naar de campagneslogan van een president die zelden positief in het nieuws komt?

Lefebure «Wij vonden het een leuke knipoog: wij nemen Trumps ‘Make America Great Again’ en wij maken er iets tofs van. Wij zijn het tegengif voor zijn beleid!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234