null Beeld

Francis Van den Eynde en Frank Vanhecke: is de breuk met het Vlaams Belang nabij?

Het onafwendbare ontslag van Francis Van den Eynde plaatst het Vlaams Belang onder hoogspanning. De politieke liquidatie van het Gentse boegbeeld dreigt een verdere leegloop van de partij in te luiden: prominente VB'ers zoals Frank Vanhecke en Koen Dillen en hogere kaderleden staan op het punt om definitief met het Vlaams Belang te breken.

Tom Cochez

Nu zaterdag om 11 uur 's ochtends wordt Francis Van den Eynde verwacht op de partijraad van het Vlaams Belang. Hij is de woordvoerder van de Belfortploeg - een dissidente groep Gentse VB-leden die in een machtsstrijd verwikkeld zijn met de groep rond Tanguy Veys en Johan Deckmyn - en hij zal zich op de partijraad naar eigen zeggen 'met hand en tand' verdedigen tegen de conclusies van een ad-hoc-tuchtcommissie. Die tuchtcommissie wil de dissidenten uit de partij verwijderen als de Belfortploeg zich niet zelf ontbindt voor het einde van de maand.

De Gentse machtsstrijd entte zich de voorbije maanden op de al langer bestaande spanningen tussen Filip Dewinter en een groep mensen rond ex-voorzitter Frank Vanhecke. De inzet is telkens dezelfde: het gaat niet om ideologie, wel om macht en geld.

Daardoor staat er zaterdag veel meer op het spel dan alleen maar het voortbestaan van de Belfortploeg. De toekomst van het Vlaams Belang staat ter discussie. 'We maken ons weinig illusies over onze kansen,' zegt Francis Van den Eynde. 'De uitgezuiverde partijraad zal de conclusies van de ad-hoccommissie volgen. Ik zal mijn kompanen meebrengen en ik zal een speech houden die over de kern van de partij gaat, maar de echte macht ligt in Antwerpen. Daar kunnen we niet tegen op.'

Vooruitlopen op wat er daarna moet gebeuren wil Van den Eynde niet, maar dat niemand in de Belfortploeg er nog maar over piekert om in te binden, staat als een paal boven water. De uitsluiting is dan het logische gevolg.

Wanneer die uitsluiting wordt geformaliseerd, is onduidelijk. Ofwel kiest de partij voor de korte pijn en zet het partijbestuur Van den Eynde en de anderen volgende week al op straat, ofwel hoopt ze dat de zaak langzaam doodbloedt en wordt Van den Eynde pas tijdens de zomervakantie uit de partij gezet.

Alleszins, zo verneemt Humo, zijn nogal wat VB'ers, ook prominente partijleden, van plan om op dat moment de partij te verlaten. Onder meer Frank Vanhecke en Koen Dillen, maar ook mensen binnen IJzerwake - de extreemrechtse afscheuring van het IJzerbedevaartcomité - en binnen het hogere partijkader.

Volgens Kamerlid Tanguy Veys, gezworen vijand van Van den Eynde in Gent, ligt de bal in het kamp van de Belfortploeg. 'We zullen horen wat de partijraad beslist, maar ik hoop dat de mensen van de Belfortploeg niet zullen volharden in de boosheid. Ik ben ervan overtuigd dat ze zich na zaterdag bezinnen, net als hopelijk alle anderen die de afgelopen tijd in het openbaar commentaar op de partij hebben geformuleerd. Zaterdag moeten we de knoop doorhakken: kunnen we het ons als partij permitteren om op het publieke forum interne discussies uit te vechten? Volgens mij moet dat dringend stoppen. Alleen dan kunnen we verder.'

Wie zaterdag niet aanwezig zal zijn op de partijraad, is Filip Dewinter. 'Ik zit in Italië, als gastspreker op een manifestatie van de Lega Nord,' zegt hij. 'Dat ligt al heel lang vast. Daar kan ik niet onderuit.'

Over de feiten zelf wil hij geen uitspraken doen. 'Ik heb alle vertrouwen in de wijsheid van de partijraad.'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234