null Beeld

Frank De Fever - Waarom ik bij de loge ben

Welke maat van schootsvel zou Siegfried Bracke
hebben? En kan hij het bij de tempelrituelen een beetje elegant op zijn plaats houden met die N-VA-buik van hem? Frank De Fever
, oud-hoogleraar orthopedagogie aan de VUB, is niet bij de loge gegaan om een antwoord te vinden op die twee prangende vragen.

'Waarom ik bij de loge ben'(Houtekiet) is een autobiografie, in de spiegel van de loge. Het boek onthult veel meer over de auteur dan over de vrijmetselarij zelf. Zoals dat gaat onder broeders werd De Fever op een goede dag 'gerekruteerd' door een oplettende 'gezel'.

We mogen niet weten welke werkplaats hem uitnodigde. Hij geeft haar de fictieve naam Ken U Zelf, aangesloten bij de irreguliere Grootloge van België, één van de zes maçonnieke obediënties die ons land rijk is. Het is een mannenloge met zeer veel zin voor traditie.

Broeder De Fever gunt ons een kijkje in het dagelijkse leven van zijn werkplaats in de jaren tachtig. Bezige baasjes waren het, die metselaars van Ken U zelf: week in week uit komen ze bijeen om naar mekaars 'bouwstukken' (lezingen) te luisteren, rituelen uit te voeren en achteraf door te zakken in de 'vochtige plaats' (bar).

Na een proeftijd wordt De Fever ingewijd, met een plechtigheid die grote indruk op hem maakt. In de werkplaats ontstaan hechte vriendschappen, die de stugge orthopedagoog onverhoopt ten deel vallen en waar hij intens van geniet. Toch zet hij zijn relatie tot de broeders na een tijdje op de waakvlam: het wordt te veel een wekelijkse routine.

Tegen zijn pensioen aan laait het maçonnieke vuur weer op. De 'hogere graden' van de Grootloge begeleiden hem in een spirituele zoektocht naar de zin van het bestaan. Als orthopedagoog wijdde De Fever een groot deel van zijn tijd aan de bestrijding van depressies bij kinderen; nu neemt hij zijn tijd voor zichzelf.

De vrijmetselarij is het instrument waarmee hij de duisternis en de neerslachtigheid van de naderende ouderdom bestrijdt. De voormalige atheïst erkent de Opperbouwmeester van het Heelal en wil hem niet meer missen.

Een prima alternatief, dus, voor wie geen prozac lust.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234