Dolhain-Limbourg Beeld BELGA
Dolhain-LimbourgBeeld BELGA

Extreme neerslagFrank Deboosere

Frank Deboosere: ‘Door de klimaatopwarming zit er meer regen in de lucht. Als die eruit valt, valt die er serieus uit’

De zondvloed! Huizen lopen onder, kampen worden geëvacueerd en auto’s drijven mee met de stroming. In Ukkel viel er sinds 1 juni al meer regen dan tijdens de hele zomer van 2020. Weerman Frank Deboosere analyseert de situatie. ‘De relatie tussen extreme weerfenomenen en de klimaatopwarming staat als een paal boven water.’

Mathijs Minten

HUMO Hoe uitzonderlijk is deze situatie?

FRANK DEBOOSERE «Ik ben eens op zoek gegaan in de klimatologische rapporten en zo'n extreme hoeveelheid neerslag in een korte tijdspanne als de voorbije dagen vond ik niet vaak terug. In 2000 hadden we de laatste kletsnatte zomer, maar dat is ondertussen ook al 21 jaar geleden. We kennen dit weerfenomeen vooral uit de winter of de herfst. Dat het nu in de zomer voorvalt, is zeker uitzonderlijk. Maar het is niet zo dat we dit nog nóóit hebben meegemaakt.»

HUMO Wanneer kunnen we terug van de zon genieten?

DEBOOSERE «Regenzones bewegen zich normaal voort, van oost naar west of van noord naar zuid, zoals je altijd mooi kunt zien op de animaties in het weerbericht. Maar nu hebben we te maken met een zogenaamde ‘stationaire regenzone’. Die blijft ter plaatse hangen en lost alle neerslag boven één regio. Dat zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat het in West-Vlaanderen gisteren zelfs zonnig was.

»De regenzone is afgelopen nacht wel wat opgeschoven en volgens de voorspellingen verdwijnt hij vannacht langzaamaan richting Duitsland. Vandaag moeten we dus nog even door de zure appel bijten, maar vanaf morgen verwachten we beterschap.»

HUMO Hoelang zullen we nog gevolgen ondervinden van deze buien?

DEBOOSERE «Zodra dat de regen is gevallen, moet die natuurlijk ook nog zijn weg naar beneden vinden. Al dat water moet via beekjes en rivieren in zee geraken. De Maas blijft dus nog wel even serieus stijgen.

»Voor jeugdkampen zal het heel sterk afhangen van de locatie. Op een laaggelegen kampweide naast een riviertje zal het water niet snel wegtrekken, maar het feit dat het vrijdag en in het weekend droog wordt, doet vermoeden dat tijdens of vlak na het weekend de activiteiten hervat kunnen worden.»

HUMO In hoeverre is deze situatie te linken aan de klimaatopwarming?

DEBOOSERE «Ook in het verleden waren er natuurlijk periodes met veel neerslag, overstromingen en wateroverlast. Maar we weten dat de aarde in sneltempo opwarmt en warmere lucht bevat meer waterdamp. Er zit dus meer regen in de lucht, en als die eruit valt, valt die er serieus uit. Die relatie staat als een paal boven water.

»Het is onmogelijk om te zeggen dat ‘deze bui’ of ‘die regendruppel’ een rechtstreeks gevolg is van de klimaatopwarming, maar op de statistieken is zeker een toename te zien van uitzonderlijke weerfenomenen. En dan heb ik het niet enkel over de grote hoeveelheid neerslag, maar ook over de lange periodes van droogte die we goed genoeg kennen.»

HUMO Moeten we zulke situaties dan vaker verwachten in de komende jaren?

DEBOOSERE «Het blijven gelukkig extreme verschijnselen. ‘Vaker’ moet je dus niet interpreteren als om de twee weken of zelfs jaarlijks. Mensen moeten niet meteen gaan investeren in een boot, maar zeg nooit nooit, het is natuurlijk perfect mogelijk dat we volgend jaar in exact dezelfde situatie zitten.

»Als je me op het einde van de 21ste eeuw terugbelt, zal ik je zeggen dat de kans op zulke verschijnselen steeds groter is geworden. Dát is de klimaatopwarming.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234