null Beeld

Frank Van Massenhove: 'Mobiliteit, milieu, pensioenen: geen enkel groot dossier raakt hier opgelost'

Topambtenaar Frank Van Massenhove, onder wiens bewind het zinkende schip van de FOD Sociale Zekerheid weer zeewaardig werd, staat voortaan aan de andere kant van het raam: Van Massenhove gaat met pensioen, en viert dat zaterdag in ‘Nachtwacht’, waar hij beloofd heeft alle tien de vingers op de zere wonde te leggen. We krijgen als burgers geen waar voor ons belastinggeld, zegt hij, want politici moeien zich met zaken waar ze geen gram verstand van hebben.

HUMO Gaat u gefrustreerd met pensioen?

Frank van Massenhove «Frustratie voel ik niet, wel ongerustheid. Dat kan moeilijk anders als je ziet hoe ons land bestuurd wordt. Of het nu gaat om mobiliteit, milieu of pensioenen: er is geen enkel groot dossier dat opgelost raakt bij ons. Strategische plannen zijn onbestaande, en politici slagen er niet in iets te verwezenlijken. We krijgen duidelijk niet genoeg terug voor ons belastinggeld.»

HUMO Kampen ze in andere landen ook niet met die kwesties?

Van Massenhove «Die stilstand zie je inderdaad ook elders, maar in België is die veel erger. De OESO zegt het zelf: er bestaat geen ingewikkelder land dan België.»

HUMO Brengt u ook een oplossing voor die stilstand mee naar ‘Nachtwacht’?

Van Massenhove «Nee, ik vind dat die van jongere mensen moet komen. Ik ben pensioengerechtigd: het zou zeer aanmatigend zijn om als 65-jarige nog te zeggen hoe het moet. Het zijn ook jonge mensen die nu op straat komen voor het klimaat, en zo hoort het: mijn generatie heeft veel verwezenlijkt, maar we moeten ook durven toegeven dat we veel niet goed hebben gedaan – en dan vooral op het vlak van milieu en klimaat.»

HUMO Irriteert het u dat aandacht vragen voor het klimaat stilaan een politiek statement is?

Van Massenhove «Vooral de spelletjes errond irriteren me. Het minste wat je kan doen als machthebber is samenzitten met anderen om te kijken hoe het beter kan. Maar als het gaat over klimaat, worden er voortdurend persoonlijke aanvallen gelanceerd en onwetenschappelijke standpunten ingenomen. Politici worden natuurlijk voortdurend overvallen met vragen over de waan van de dag, maar liever dan zeggen dat ze nog geen standpunt hebben, komen ze dan met een uitspraak die goed klinkt maar achteraf totaal fout blijkt.»

HUMO Uw kritiek op de politiek zal u wellicht zelf op veel kritiek komen te staan uit die hoek.

Van Massenhove «Ach. Telkens als iemand me vraagt waarom ik zoiets zeg, antwoord ik: dat is niet de discussie die ik wil voeren. Kom liever met argumenten, ik wil het hebben over inhoud. Maar de meesten durven gewoon niet in discussie te gaan met mij. Op dat vlak ben ik heel blij dat Koen Geens naar ‘Nachtwacht’ komt: ik kan het wel vinden met hem, hij is zeker geen prototype van het soort politicus waar ik kritiek op heb.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234