null Beeld

Frank Vandenbroucke, Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

'Misschien moet u hier een blik op werpen voor we beginnen. Ik kom zo terug.' Frank Vandenbroucke (53), Vlaams Minister van Werk, Onderwijs en Vorming, schuift drie A4'tjes onder onze neus en beent zijn kantoor uit. 'Een Durfplan voor Vlaanderen' is de titel van het plan d'attaque waarmee de SP.A de aangekondigde verkiezingsnederlaag op 7 juni wil afwenden.

jl/tp

Slim investeren, sterk onderwijs, stevige solidariteit en betrouwbare banken: dat zijn de vier pijlers van het socialistische antwoord op de economische crisis, het roadbook waarmee de SP.A zich bij de eigen haren uit het electorale moeras wil trekken. De jongste peilingen schatten de partij op minder dan 15 procent.

Het volledige interview met Frank Vandenbroucke leest u vanaf dinsdag 7 april in Humo 3579.

Enkele quotes van Frank Vandenbroucke

«De SP.A moet voldoende gewicht hebben om in de volgende regering door te gaan met haar onderwijsbeleid, met investeringen in kinderopvang, werk en milieutechnologie. We willen bijvoorbeeld zerotolerantie voor armoede bij kinderen. Als je opgroeit in een arm gezin, dan brengt dat je kansen voor de rest van je leven in het gedrang. Daarvoor moet de SP.A sterk staan: wij zijn de partij van het resultaat, niet van de loze beloften. De kiezers moeten beseffen dat een regering zonder ons een enórm verschil zou uitmaken.»

«Wat is er dwazer dan een politicus die niet van mening durft te veranderen? De voorbije maanden hebben we allemáál veel geleerd. Dat mag toch? Het studiebureau Arup/Sum heeft de drie tracés voor de Oosterweelverbinding zeer grondig doorgelicht en een vierde, zelfbedachte route gesuggereerd. Dat studiewerk heeft 2,5 miljoen euro gekost en was zijn geld waard - wat ik helaas niet van alle studierapporten kan zeggen (glimlacht).»

«Wat doen Barack Obama in de VS en Angela Merkel in Duitsland? Ze investeren in de toekomst: in ziekenhuizen, groene energie, schoolgebouwen, publieke infrastructuur, enzovoort. En wie is daarvoor in België bevoegd? De Gewestregeringen! Het antwoord op de crisis zal dus niet in de eerste plaats van de federale regering komen, maar van de Gewesten. Zij zullen de werklozen opvangen en met scholing en vorming klaarstomen voor een nieuwe baan.»

«Alles wat er de voorbije honderd jaar is misgelopen, is de fout van mijn partij. Nu tevreden?»

«Ik onderhandel nu met Fortis en Fortis Real Estate om samen 211 scholen te bouwen. Die deal is nog niet rond, maar als het me lukt, is dat akkoord goed voor twintigduizend manjaren werk in de bouw. Met andere woorden: dan poten we in Vlaanderen een bouwbedrijf neer dat voor zeker vier jaar aan vijfduizend bouwvakkers werk geeft. Is dat geen antwoord op de crisis?»

«Ik zou nooit naar de privésector overstappen: u zal mij later niet terugvinden in de raad van bestuur van Inbev. Ik verwijt de mensen die het wél doen niks, maar ik zou het een beetje onkies vinden.»

«De kiezer moet beslissen. Willen ze dat ik mijn onderwijsbeleid voortzet, of hebben ze liever dat van Lijst Dedecker? Ik heb bijvoorbeeld gezorgd voor meer werkingsmiddelen in de basisscholen en betere uitrusting voor technische en beroepsscholen. Omdat ik voor gelijke kansen ben. Lijst Dedecker ziet onderwijs als een judogevecht, een survival of the fittest. De kiezer beslist. Ik heb vijf jaar lang hard gewerkt. Ik heb - met plezier - het uiterste van mezelf gegeven. De vraag is nu: 'Hoe wordt dat beoordeeld? Apprecieert de kiezer wat ik gedaan heb?'»

«Ik heb nog de meeste moeite met de vestimentaire code: ik kan het mij niet permitteren om ongeschoren en in jeans en slobbertrui op straat te komen. Een kluizenaar kan dat wel. Die zekerheid heb ik: als het niet meer lukt in de politiek, kan ik me altijd nog terugtrekken.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234