Toeristen in Frankrijk Beeld NurPhoto via Getty Images
Toeristen in FrankrijkBeeld NurPhoto via Getty Images

Coronaregels

Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Nederland: waarop moet je letten als je op vakantie vertrekt?

Reizen naar het buitenland is deze zomer toegestaan, maar nu de deltavariant snel oprukt treffen heel wat landen aanvullende coronamaatregelen. Hieronder de belangrijkste dingen waarop je moet letten als je naar Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje of Nederland vertrekt.

Frankrijk: altijd een covidcertificaat op zak

Als u de grens oversteekt:

Bij aankomst in Frankrijk moeten reizigers het Europees coronacertificaat met QR-code laten zien, en daarbij gelden de volgende voorwaarden:
- Een negatieve PCR- of antigeen-test (niet ouder dan 72 uur bij aankomst)
- Een bewijs van volledige vaccinatie (minimaal 1 week geleden het tweede vaccin. Bij Janssen minimaal 4 weken geleden het vaccin)
- Een bewijs van herstel van Covid én dat u 1 vaccin heeft gekregen. U moet daarbij de positieve PCR- of antigeen-test (niet jonger dan 2 weken maar niet ouder dan 6 maanden) van uw besmetting kunnen tonen.

Bewijs altijd op zak

Wie in Frankrijk musea, pretparken en zwembaden bezoekt, moet hier steeds zijn coronacertificaat kunnen tonen. Vanaf 1 augustus moet dit ook in cafés en restaurants, en zelfs op de terrassen.

Nog geen twee vaccinaties? Dan moet je altijd een test van maximaal 48 uur oud op zak hebben. Wie zich dan in Frankrijk laat testen, kan het beste de TousAntiCovid-app downloaden, waarop steeds het laatste testresultaat te zien. Toeristen moeten in Frankrijk 49 euro betalen voor een PCR-test.

Mondmaskerplicht

In heel Frankrijk is het verplicht om een mondkapje te dragen in gesloten ruimten. In veel grote steden, waaronder Parijs, is het verplicht ook buiten een mondkapje te dragen.

Wat is er open?

De horeca is open, met maximaal zes mensen per tafel, net als musea en bioscopen. Nachtclubs zijn ook open en evenementen en festivals mogen doorgaan. Overal moet u dus uw vaccinatiebewijs of negatief testresultaat tonen.

Duitsland: vergeet niet chirurgische mondmaskers te kopen

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Als u de grens oversteekt:

Met de auto zijn er geen specifieke regels als u uit België komt. Wel zijn reizigers die vliegen naar Duitsland verplicht een bewijs van volledige vaccinatie, negatieve Covid-test of afgelopen besmetting te tonen, dit kan met de Covidsafe app. De Covid-test mag een PCR-test zijn (hooguit 72 uur voor aankomst afgenomen) of een antigeentest (hooguit 48 uur voor aankomst afgenomen).

De Duitse mondmaskerplicht

Duitsland hanteert een strenge mondkapjeplicht: stoffen maskers of simpele wegwerpmaskers zijn niet voldoende op het openbaar vervoer en in de (essentiële) winkels. Alleen mondkapjes van het type FFP2 of (K)N95 en chirurgische mondkapjes (OP-Masken in het Duits) volstaan.

Wat is er open? En heb je een vaccinatiebewijs nodig?

In Duitsland verschilt dit sterk per regio. In de meeste regio’s is de horeca open, maar soms enkel de terrassen. In de horeca is vaak ook een vaccinatiebewijs of negatief testbewijs verplicht. De afgelopen weken lag het aantal besmettingen in Duitsland zeer laag waardoor de bewijsplicht op veel plekken werd afgeschaft. Nu de aantallen langzaam weer oplopen zal dit waarschijnlijk terugkomen. In enkele steden, waaronder Berlijn, zijn er laagdrempelige testmogelijkheden (zelfs bakfietsen met sneltests), waar ook toeristen zich gratis kunnen laten testen.

Duitsland heeft een coronanoodrem geïnstalleerd, deze wordt regiospecifiek geactiveerd als het aantal besmettingen te hoog is. Zodra deze noodrem geactiveerd wordt in een deelstaat, geldt er onder meer een avondklok van 22 uur tot 5 uur. Ook niet-essentiële winkels, toeristische attracties en andere ontspanningsplaatsen worden dan gesloten.

Italië: heel weinig besmettingen

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Als u de grens oversteekt:

Reizigers kunnen het land inreizen met een coronabewijs als zij minstens 14 dagen geleden volledig zijn gevaccineerd, een negatieve PCR-test laten zien (niet ouder is dan 48 uur), of een herstelbewijs kunnen tonen die niet ouder is dan 6 maanden is. Daarnaast moeten reizigers een Passenger Locator Form invullen. Op de site van het italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt u een lijst met uitzonderingscategorieën en een vragenformulier om te zien of u onder de uitzonderingen valt.

Wat is er open?

Musea, restaurants, bioscopen en attractieparken zijn open, wel moet je meestal reserveren of registreren. Italië kleurt momenteel wit, dus er zijn heel weinig besmettingen. Enkel Sicilië kleurt geel, hier zijn de regels iets strenger en is er bijvoorbeeld een sluitingsuur voor de horeca.

Spanje: vooraf een gezondheidsverklaring invullen

Als u de grens oversteekt:

Voor u aankomt, moet u een gezondheidsverklaring laten zien, die u hier kunt invullen. Ook moet u uw Covid-app tonen met daarop:
- Een negatieve PCR- of antigeentest (niet ouder dan 48 uur bij aankomst)
- Een bewijs van volledige vaccinatie (minimaal 2 weken geleden het tweede vaccin, of het enige vaccin van Janssen)
- Een bewijs van herstel van Covid (uw herstelbewijs moet minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve NAAT-test afgegeven zijn).

Wat is er open?

Dit verschilt per regio. Maar in de meeste regio’s is de horeca open, en zijn musea, bioscopen en attractieparken ook beperkt open.

In Catalonië, dat Barcelona als hoofdstad heeft, moeten alle openbare activiteiten om 00.30 uur eindigen. Ook mag je met hooguit tien mensen bijeenkomen, of dat nou privé is of in het openbaar. In de regio Valencia, ten zuiden van Catalonië, is voor ruim dertig steden weer een avondklok afgekondigd. Alle bijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal zes personen. Eerder liet de regering van Malta weten dat het vanaf woensdag alle bezoekers gaat weigeren die niet volledig zijn ingeënt tegen Covid-19, maar is daar toch op teruggekomen.

Nederland: geen voorwaarden, maar besmettingen stijgen snel

Als je de grens oversteekt

Hoef je geen negatief testbewijs of vaccinatiebewijs te tonen. Enkel als je met het vliegtuig gaat, is een gezondheidsverklaring verplicht. Nu de besmettingen snel stijgen kan het wel zijn dat België het reisadvies naar Nederland aanpast.

Wat is er open?

In Nederland is vrijwel alles open, van musea tot horeca, maar meestal moet je reserveren. Wel zijn de nachtclubs opnieuw gesloten, nu de besmettingen razendsnel stijgen. Het is ook niet uitgesloten dat er nog verdere restricties zullen volgen in de komende weken. Mondkapjes zijn enkel nog verplicht in het openbaar vervoer, niet meer in winkels of horeca.

(HP/DM/Trouw)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234