null Beeld

Freek de Jonge: De limiet

Die zilvergrijze manen, dat jammerende stemgeluid, die waanzinnige uitdossingen: ha, daar hebben we Freek de Jonge nog eens! En wel om het sportjaar 2008 adieu te wuiven in de conference waarmee hij - terwijl u dit leest - door eigen Nederland tourt: 'De limiet' (vanavond ziet u een captatie op de NOS).

Noud Jansen

Naast enige frisse volksmuziek van Frans Bauer en Marianne Weber (Freek: 'Op het moment dat de toeschouwers ritmisch beginnen mee te klappen, spreek ik ze streng toe') gaat het vooral over de grote sportevenementen van het afgelopen jaar: de Olympische Spelen en het EK Voetbal. Of 'De limiet' ook voor Belgen interessant is, wilden we weten.

FREEK DE JONGE «Ja hoor, ik breng zelfs een grap over Tia Hellebaut. Je weet toch dat die aan haar tweede huwelijk bezig is? (euh, neen, red.) Wel, ik heb contact opgenomen met haar eerste man om te vragen wat er fout was gegaan. 'Simpel', zei die me, 'ik had de lat te hoog gelegd.' Vond ik zelf wel een goeie.»

HUMO Afgelopen jaar riep cabaretier Erik van Muiswinkel op de Olympische Spelen te boycotten. Hij liet zich inspireren door de 'Bloed aan de paal'-actie van uw eigen Neerlands Hoop tegen het WK Voetbal '78 in Argentinië. Tot mijn verbazing kon hij niet op uw steun rekenen.

DE JONGE «Ik vond en vind dat we beter met China in dialoog kunnen treden dan ze voor het hoofd te stoten. Argentinië was destijds toch een soort bondgenoot - tegen bondgenoten mág je de waarheid zeggen - terwijl China in wezen tot een ander blok behoort.

»Maar misschien zou het wel verstandig zijn om in de toekomst wat ruimer van tevoren te bekijken of het wel een goed idee is om in een controversieel land een groot toernooi te organiseren. Neem nu het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Prachtig hoor, maar onlangs zag ik Louis Theroux op de BBC in Johannesburg rondwandelen: dráma's die zich daar afspelen! Een halfjaar voor de aftrap zal hier en daar wel weer de vraag weerklinken 'of het nu wel zo'n goed idee is om...'. Maar dan is het te laat, natuurlijk.»

HUMO In 2008 werd de Tour nog maar eens geteisterd door dopingschandalen. Kijkt ú nog?

DE JONGE «Nog steeds, ja.

»Soms vraag ik me af waarom we zo ontzettend ethisch doen over doping, terwijl we fluitend over zoiets als de mensenrechten in China heenkijken. Je zou je kunnen afvragen of doping geen normaal evolutionair idee is. Tegenwoordig is de medische begeleiding ook stukken beter. Misschien moet je doping gewoon vrijgeven, en afwachten wat er gebeurt.»

HUMO Dit nog: weet ú waarom Nederlanders altijd zoveel meer Olympische medailles halen dan Belgen?

DE JONGE «Omdat wij eerst bekijken in welke sporten we het minste tegenstand te duchten hebben, en daar vervolgens vól op inzetten. Ja meneer, wij zijn schrandere kruideniers.»

Freek de Jonge

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234