null Beeld

'Frits en Freddy': de kolder in de kop van Peter Van Den Begin en Tom Van Dyck

Leg Peter Van Den Begin en Tom Van Dyck een handvol zinnen in de mond, en ze rollen er nauw vormgegeven weer uit. Dienaars van het naturel, acteurs met een hang naar waarachtigheid. ''t Is spelen,' zeggen ze zelf, 'oeverloos spelen.' Spélen, dat doen ze samen in 'Frits en Freddy', een film van Guy Goossens en Marc Punt, het duo achter 'Matroesjka's' - vanaf volgende week woensdag in de cinema.

Jeroen Maris


Enkele quotes uit het interview met Peter Van Den Begin en Tom Van Dyck

'Frits en Freddy' is retegrappig, slim, wrang én geweldig geacteerd. Als ik hen te spreken krijg, hebben Van Den Begin en Van Dyck de film net voor het eerst gezien.

Peter Van Den Begin «'Frits en Freddy' is comedy, op de spits gedreven comedy, en dus waren we op zoek naar een bepaald soort uitvergroting. Maar tegelijk moest er een grote waarachtigheid in zitten.»
Tom Van Dyck «Je moet het, ondanks die uitvergroting, blijven geloven.»
Van Den Begin «Dat was onze grootste bekommernis. We namen het allemaal heel ernstig - 't mocht geen kolder worden.»
»Ik geloof dat je voor pure comedy gigaserieus moet spelen. Er moet een emotionele geladenheid in zitten. Kijk, wat is er au fond geestig aan Frits en Freddy? Dat ze in paniek zijn. Dat ze rondlopen als twee kiekens die met een ei zitten, maar niet weten naar welk nest ze ermee moeten. Als je dat maar een beetje speelt, dan pakt het niet.
»Er zijn acteurs die geen comedy kunnen spelen. Je moet er sérieux voor hebben, gevoeligheid, timing.»

Van Dyck «Ik geloof dat je voor pure comedy gigaserieus moet spelen. Er moet een emotionele geladenheid in zitten. Kijk, wat is er au fond geestig aan Frits en Freddy? Dat ze in paniek zijn. Dat ze rondlopen als twee kiekens die met een ei zitten, maar niet weten naar welk nest ze ermee moeten. Als je dat maar een beetje speelt, dan pakt het niet.
»Er zijn acteurs die geen comedy kunnen spelen. Je moet er sérieux voor hebben, gevoeligheid, timing.»

HUMO Jullie zijn observerende acteurs - eerst kijken, dan spelen. Juist?
Van Dyck «Ik ben gewoon gefascineerd door mensen die moeite moeten doen om niet kopje onder te gaan, en alles wat hen drijvende kan houden proberen vast te grijpen. Ik hou niet zo van gewone personages. Gelukkig getrouwde mensen, keurige boekhouders, nette lieden: interesseert me niet. Die klik is er gekomen ten tijde van 'In de gloria'. Mijn verbeelding, besefte ik toen, wordt meer gevoed door de facteur met een borrel te veel op dan door het grote koningsdrama. Dáár span ik mijn vel het liefst over. Omdat wat ik maak dan mooier, kwetsbaarder wordt.»

Van Den Begin «Ik zie mezelf ook in de eerste plaats als een speler. Ik kan me niet inbeelden dat dat ooit wegvalt. En: ik ben heel erg gehecht aan de sfeer en de geborgenheid van een set, aan die afgebakende periode waarin je met een groep mensen aan iets knutselt. Zo'n set die functioneert, met mensen die er vol voor gaan: dat ontroert mij. En als alles in elkaar klikt, dan maal je er niet om als de opnames uitlopen en je tot een gat in de nacht moet blijven. Dan kan ik echt helemaal in dat spelen verdwijnen.»

undefined

Bekijk de trailer:

undefined

Alain Van Dam in 'Het Eiland'

Luc Vangenechten in 'Van Vlees en bloed'

In De Gloria - 'Hallo Televisie'

Guido in 'De Parelvissers'

Peter Van den Begin in 'Oud België'

Matroesjka's

Alles Moet Weg

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234