'From Dusk Till Dawn': bankrovers en vampieren
Bankrovers en vampiers. Dat was het opzet van de originele ‘From Dusk Till Dawn’, de beruchte misdaadthriller van Quentin Tarantino en Robert Rodriguez die halverwege omslaat naar een grindhouse horrorfilm. Omdat één en ander best wat langer had mogen duren, is Rodriguez twee jaar geleden met een gelijknamige televisieserie op de proppen gekomen. Vandaag ook op de Vlaamse tv!
''From Dusk Till Dawn' wordt uitgezonden op mijn eigen televisiezender, dus er zal niemand komen klagen als het te bloederig wordt.'
- Je hebt bijna twintig jaar gewacht om ‘From Dusk Till Dawn’ in serieformaat te gieten. Wat heeft de doorslag gegeven om het tóch te doen?
Robert Rodriguez «De start van mijn eigen televisiezender El Rey was de ultieme gelegenheid, maar ik speelde al langer met het idee voor een sequel, hoor. Daarom eindigden we de oorspronkelijke film ook met dat shot van die Aztekentempel: in het script was daar geen sprake van, maar het was een belangrijk element voor het vervolg dat ik in gedachten had.»
- Je begint wel bij het begin: het eerste seizoen volgt dezelfde lijn als de film. Hoe sterk heb je teruggegrepen naar het originele script?
Rodriguez «Ik zie de film als een kortverhaal, en de serie als een roman. De iconische scènes wou ik zeker behouden, maar ik geef hier en daar een nieuwe twist om het verhaal niet te voorspelbaar te maken. Ik neem ook de tijd om de personages uit te spitten: sommige figuren krijgen nu een veel grotere rol dan in de film.»
- Doel je hiermee op Santànico Pandemonium, de stripper?
Rodriguez «Als er één personage is dat wat langer had mogen leven, dan is zij het wel. We hielden voor de film te hard vast aan de eerste versie van Quentins script: daar was Santànico een onbeduidende vampier met de naam White Death – Madonna zou haar vertolken. Ik heb Quentin er toen van overtuigd om een Mexicaanse van haar te maken, gespeeld door Salma Hayek. Een pak interessanter, maar helaas hebben we haar rol niet groter gemaakt. Enkel die slangendans was een extraatje: lekker latino.»
- Wat hebben jouw vampiers toch met slangen?
Rodriguez «Het zijn geen Europese vampiers, hè. Het zijn Mexicanen. De Maya’s hadden een immense slangencultus: ik heb dat als basis gebruikt om de mythologie rond mijn vampiers uit te werken. Hun tanden zijn ook niet van die kleine prikkertjes, ze hebben een echte reptielenmond.»
- Een grote sterkte van de originele film was het verrassingseffect: niemand wist dat er halverwege vampiers zouden opduiken. Nu weet iedereen wat te verwachten.
Rodriguez «Klopt, de vampiers zijn geen geheim meer. In de eerste aflevering maak ik meteen duidelijk dat er paranormale elementen zijn, maar het blijft ingetogen. Pas als de broers in de Titty Twister-bar komen, zul je de vampiers effectief zien, en geloof me: die scène is nog spectaculairder dan in het origineel. Special effects à la ‘The Walking Dead’ bestonden twintig jaar geleden niet.»
- In de VS is het tweede seizoen inmiddels ook uitgezonden, en een derde is op til. Zijn die nog op de film gebaseerd?
Rodriguez «Nee, het tweede seizoen is volledig nieuw. We voeren ook twee nieuwe personages op, maar voor de rest hebben we genoeg aan de oorspronkelijke cast. Met Quentins personages kun je makkelijk een serie vullen.»
- Gaat het er nog altijd zo gewelddadig aan toe?
Rodriguez «‘From Dusk Till Dawn’ wordt uitgezonden op mijn eigen televisiezender, dus er zal niemand komen klagen als het te bloederig wordt: daar maak ik graag gebruik van. Er zullen dus ledematen in het rond vliegen, al is dat niet de focus van de serie. Voor mij zijn vooral de personages belangrijk: zij maken ‘From Dusk Till Dawn’ zo fascinerend, niet het geweld.»