null Beeld

From Holland with LØF: BLØF

Soms slagen bekende Nederlandse artiesten erin om van Vlaanderen een tweede wingewest te maken, en soms ook niet. In het geval van de Nederlandstalige poprockband BLØF heeft het gewoon verdomd lang geduurd: ruim een kwarteeuw na hun oprichting hebben de bonkige Zeeuwen tot hun eigen verbazing plots een dikke Vlaamse hit in de tas met ‘Zoutelande’. ‘Er staan heel wat Belgische deuren open waar we met plezier door naar binnen zullen wandelen.’

Noud Jansen

'We zijn meer dEUS dan pakweg André Hazes'

‘Zoutelande’, met voormalig Hooverphonic- chanteuse Geike Arnaert, kampeert nu al maandenlang in de hoogste Ultratop-echelons. BLØF-frontman Paskal Jakobsen (44) telt zijn zegeningen, en heeft niet genoeg aan de vingers van één hand.

Paskal Jakobsen «Al sinds het begin van BLØF hebben we geprobeerd om voet aan de grond te krijgen in Vlaanderen, maar zonder veel resultaat. We zijn er wel altijd blijven touren – in de kleinere zalen, geen grote hallen zoals die waar we in Nederland in spelen – maar een paar jaar geleden hadden we besloten om onze singles niet meer actief te pluggen bij jullie. We hadden het gevoel dat het Vlaamse kalf zo’n beetje verdronken was. Extra leuk dus dat het ons nu toch gelukt is, zeker omdat we zien dat we met ‘Zoutelande’ ook een jonger publiek aanspreken.»

HUMO Heb je een idee waarom het jullie de afgelopen 25 jaar niet gelukt was om de Vlaamse code te kraken?

Jakobsen «Tja, als ik dat eens wist. Het kan al zoiets simpels als onze naam geweest zijn, of misschien ons voorkomen. Ik weet het echt niet. Van Vlamingen zelf heb ik weleens gehoord dat wat wij doen misschien nét iets te Nederlands is, maar ik heb nooit goed begrepen wat ze daar dan precies mee bedoelden. Als je ons hele repertoire beluistert – en dat zijn inmiddels al zo’n 170 nummers – zal je merken dat het grootste deel van onze liedjes, zeker qua arrangementen, eerder tegen dEUS, Elbow of Ryan Adams aanschurkt dan tegen pakweg André Hazes. Alleen, geef ik toe, wanneer ik begin te zingen, wordt het meteen wat Hollandser en laagdrempeliger.»

HUMO Gedraag je je op een Vlaams podium anders dan op een Nederlands?

Jakobsen «Ik heb dat moeten leren, ja. Natuurlijk, in wezen kan ik mezelf niet veranderen. Ik ben een gróte kerel – 1,93 meter – en ik weeg een eind over de honderd kilo. Het onvermijdelijke gevolg is dat ik, om het zo maar te zeggen, aanwézig ben op een podium. Ik zing hárd, en met veel bezieling. Ik heb wel gemerkt dat het in Vlaanderen allemaal wat doordachter, wat minder schreeuwerig mag. Als frontman hou ik me voor een Vlaams publiek dus wat meer in dan voor een Nederlands publiek: in Vlaanderen zal ik niet gauw zoiets als ‘Laat jullie horen!’ roepen, of ‘Handen in de lucht!’.»

HUMO ‘Zoutelande’ is een cover van ‘Frankfurt Oder’, een nummer van de Duitse zanger Bosse. Vind je het niet een beetje jammer dat je uitgerekend met een nummer van iemand anders je langverbeide Vlaamse doorbraak forceert?

Jakobsen «Ja, maar toch ook weer niet: dankzij de ‘hertaling’ voelt het aan als ons eigen liedje.»

HUMO Hoe zijn jullie bij Geike Arnaert terechtgekomen?

Jakobsen «We hebben een aantal zangeressen geprobeerd en Geike was de beste. Zij was de enige Vlaamse – misschien ook daarom staan er nu heel wat Belgische deuren voor ons open, waar we met plezier door naar binnen zullen wandelen. De ticketverkoop van onze Belgische tournee loopt uitstekend; eind dit jaar spelen we zelfs een extra concert in de Ancienne Belgique.»

HUMO En daarna? Op naar Vorst Nationaal?

Jakobsen «We zullen zien (lacht). Helemaal in het begin van onze carrière brachten we een nummer uit dat ons lang heeft achtervolgd: ‘Wat zou je dan’, zo’n ballade die het prima doet in een café in de Jordaan om twee uur ’s nachts, wanneer het bier rijkelijk gevloeid heeft. Toen we later met een kleinkunstnummer uitpakten, ‘Liefs uit Londen’, wisten ze in Nederland niet meer in welk vakje ze ons moesten stoppen: waren we nu een smartlaporkest of een kleinkunstensemble? Of misschien wel gewoon een rockband – want we hebben ook Kreuners-achtige rocknummers als ‘Alles is liefde’ uitgebracht. Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk is precies dát het vakje geworden waar we in pasten: dat van artiesten die niet in één vakje passen.»

BLØF speelt op zaterdag 17 maart in Trix, Antwerpen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234