null Beeld

Future Islands is wel jong, niet hip: 'Eigenlijk zijn wij gewoon een folkband'

In 2014 veroverde Future Islands middels een iconische David Letterman-performance de wereld, toen de dansmoves van frontman Samuel T. Herring iedereen en uw moesje inpakten. De bijbehorende doorbraakplaat ‘Singles’ krijgt heden een vervolg met ‘The Far Field’, waarop de succesformule van rubberen synths en eightiespop anno nu nóg verder geperfectioneerd wordt. ‘Eigenlijk zijn wij gewoon een folkband.’

vvp

'Dad moves, ik? Ik ben 32!'

Samuel T. Herring «Touren heeft ons jarenlang geld gekóst. We waren om beurten chauffeur en reden van het ene keldertje naar het andere clublokaal in Europa. En toen we net ‘Singles’ gefinancierd hadden, stond er nog welgeteld 133 dollar op mijn rekening. Maar ik heb me daar nooit ongerust over gemaakt. We waren overtuigd van ons kunnen, en dat vertrouwen bleek terecht.»

HUMO ‘The Far Field’ is geen ommezwaai, maar opnieuw een betere en verfijndere versie van ‘Singles’ én de platen die daarvoor kwamen.

Herring «Bedankt! Ik vond het heel spannend om aan deze plaat te beginnen. Er lag extra druk op onze schouders, omdat we voor het eerst wisten dat er ook daadwerkelijk mensen naar onze muziek zouden lúísteren. Maar ergens was dat ook geruststellend, snap je? (lachje)»

HUMO Heeft de roem ook nadelen?

Herring «Ik ben een sociale gast, dus na een show trok ik vroeger graag de zaal in voor een babbel. Dat vond ik één van de grote voordelen aan deze job. Maar nu gaat dat niet meer. Je kunt niet tussen 2.000 man gaan staan, aan iemand vragen: ‘Hoe gaat het, beste kerel?’ en verwachten dat er een relaxed gesprekje op gang komt. Soms staan mensen op nog geen meter van me, en halen ze hun gsm boven: knal, foto! Of nog: als ik met iemand sta te praten, komt er iemand tegen mijn rug leunen om stiekem een selfie te nemen. Terwijl ik dan denk: ‘Dude, ik voel je wel hangen! Vraag het gewoon!’ (lacht)»

HUMO Mag ik een stukje voorlezen uit een artikel in een gerenommeerd magazine? ‘Herring ziet eruit als de kerel die naast je in de supermarkt uien staat in te laden, met zijn wijkende haarlijn en netjes in de broek gestopt T-shirt.’ Het gaat vaak over je looks.

Herring «Ja, en ik vind dat nogal kwetsend. Journalisten vinden wel een miljoen verschillende manieren om hetzelfde gemene ding te zeggen, terwijl ik denk: ‘Kun je nu echt niks over de muzíék schrijven?’ Wij zijn zelf helemaal niet met onze looks bezig. Onlangs hebben we één keer een shoot gedaan met een stylist, en die foto’s bleken stuk voor stuk fake as fuck te zijn. Een hele dag verkwist!

»Ja, sorry, ik reageer nu nogal fel, hè? (lacht) Weet je wat ik nog het gekst vind? Wij worden continu met vaders vergeleken: ‘Kijk naar die dad op het podium, met zijn dad moves!’ Maar niemand van ons is al vader. Ik ben zelfs nog maar 32, ook al schijnen veel mensen te denken dat ik een veertiger ben. Kun jij me niet helpen? Wat denk je van de kop: ‘Knappe jongemannen maken dijk van een plaat’?»

HUMO Soms doet Future Islands me denken aan folkmuziek. Ik weet dat het eigenlijk synthpop is, maar je stem lijkt van héél diep te komen, en jullie hebben het vaak over zwervende mannen die zich op hun tochten vergapen aan de natuur.

Herring «Geweldig, bedankt! Ik hou van folkmuziek. Ze werd vroeger doorgegeven van reiziger tot reiziger, en gespeeld op de veranda van arme mensen: er zat geen ego of winstbejag achter. En je hóórt de pijn in de stemmen van de zangers en zangeressen: als jij zegt dat je dat bij mij ook hoort, dan kan ik alleen maar heel geflatteerd zijn. Eigenlijk zijn we dus helemaal geen synthpopband, maar een folkband (lacht).»

HUMO Je doet me zelfs denken aan de grote Engelse romantische dichters, Keats, Coleridge en Wordsworth, die net als jij ondersteboven waren van de kracht van de natuur – wat zij het sublieme noemden.

Herring «Het heeft er misschien mee te maken dat wij allemaal opgegroeid zijn in kleine dorpjes, ver buiten de drukte van een grootstad. ’t Is wel grappig dat je die dichters aanhaalt, want ik wil terug naar hun taalgebruik, dat min of meer verloren is gegaan. Zij leefden voor de komst van de technologie, dus ze hadden alleen maar natuur: dat was hun entertainment. Ik wil schrijven in een universele taal die naar die tijd teruggrijpt, wanneer natuur álles was.»

HUMO In ‘Ancient Water’ zing je wel over sociale media.

null Beeld

Herring «Betrapt (lacht). Maar in dat nummer heb ik het vooral over heimwee: ik wil wég van mijn flikkerend scherm, en terug naar mijn plekje bij de zee.»

‘The Far Field’ van Future Islands verschijnt op 7 april bij 4AD. Future Islands speelt op 30 juni op Rock Werchter.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234