null Beeld

Future of Food

Over tien jaar zal ons voedsel op heel andere manieren geproduceerd en geconsumeerd worden dan nu. Kan niet anders: anders is er gewoon niet genoeg eten voor iedereen. Dat is het uitgangspunt van 'Future of Food', een belangrijke en zorgwekkende tweedelige documentaire die Canvas vanavond uitzendt.

Redactie

Presentator is George Alagiah: nu het populaire anker van het 'Six O'Clock News' op de BBC, daarvoor jarenlang Afrika-correspondent in Johannesburg, en geboren op Sri Lanka.

undefined

George Alagiah «We zijn aan 'Future of Food' begonnen op een moment dat er in drie werelddelen voedselrellen waren. De voedselprijzen gingen pijlsnel de hoogte in, en er was net een gezaghebbend rapport uit waarin experts voorspelden dat er over de hele wereld massale hongersnoden zouden komen als we niet anders gaan omspringen met ons voedsel. Tegen 2050 zal de vraag naar voedsel verdubbelen!»


- Het is niet langer uitsluitend een derdewereldprobleem?

Alagiah «Nee, er is een wereldwijde voedselcrisis. Wij zijn ook met mensen van over heel de wereld gaan praten. Met twee vrouwen die een stadje in Yorkshire zelfbedruipend willen maken, maar evengoed met een wetenschapper die zegt dat het beter voor het milieu zou zijn als ze lammeren zouden invoeren uit Nieuw-Zeeland.

»Ik ben in Havana gaan kijken hoe de Cubanen erin slagen om de helft van hun fruit en groenten te kweken in het midden van de stad. In India heb ik landbouwers bezocht die in tien jaar tijd de opbrengst van hun land verdrievoudigd hebben. We zijn gaan kijken hoe rijke landen grond kopen of leasen van arme Afrikaanse boeren.

»We tonen hoe agrarische bedrijven in het Westen de duur van de seizoenen beïnvloeden, voedselresten recycleren en groenten kweken in aquaria, allemaal om de vraag bij te benen.

»Er is gewoon ontzettend veel aan de hand in de voedselwereld, en al die ontwikkelingen beïnvloeden elkaar. Ik heb voor dit programma becijferd dat ik alléén al, door de productie en de import van het voedsel dat ik eet, per dag ongeveer 3.000 liter water kost aan de rest van de wereld. Dat is toch onwaarschijnlijk?»


- Vorig jaar stond u even in een mediastorm toen de BBC u verplichtte om terug te treden als ambassadeur van de Fairtrade Foundation, die boeren steunt in derdewereldlanden.

Alagiah «Dat was ik al sinds 2002. Ik had destijds keurig gevraagd of dat mocht, en de BBC had mijn aanvraag goedgekeurd. Maar plots oordeelden ze daar dat mijn publieke steun aan Fairtrade mijn onpartijdigheid in gevaar kon brengen. Ze hebben nooit gezegd dat die beslissing iets te maken had met de nakende opnamen voor 'Future of Food', maar het zal vast een rol hebben gespeeld.

»Maar goed, de BBC heeft daar toen veel kritiek op gekregen: dat heeft me een hart onder de riem gestoken. En ik heb 'Future of Food' ook zonder verdere bemoeienissen kunnen maken. Ik ben er erg blij mee.»

Bekijk een fragment:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234