null Beeld Photo News
Beeld Photo News

vooruitblik Overlegcomité

Gaan de winkels weer dicht? Of de scholen? Dit ligt vandaag op tafel bij het Overlegcomité

Het Overlegcomité komt om 9 uur vervroegd samen om te bekijken of de coronamaatregelen volstaan om de epidemie onder controle te houden. Het staat zo goed als vast dat de lockdown stevig verstrengd wordt. Twistpunt blijft de mogelijke sluiting van de scholen.

Stavros Kelepouris en Ann De Boeck

De regeringen van het land komen vandaag alweer samen om de coronamaatregelen onder de loep te nemen – twee dagen eerder dan gepland en amper vijf dagen na de vorige vergadering. Premier Alexander De Croo (Open Vld) zag zich gisteren genoodzaakt om het Overlegcomité vervroegd bijeen te roepen.

Werd afgelopen vrijdag nog een reeks aangekondigde versoepelingen on hold gezet, dan wordt vandaag het huidige lockdownregime zo goed als zeker stevig verstrengd. Wellicht kiest het Overlegcomité voor de korte pijn: enkele weken een erg strenge lockdown, minstens tot het einde van de paasvakantie, in de hoop dat de cijfers dan afgekoeld zijn en de vaccinatiecampagne eindelijk onder stoom kan komen.

“Als het Overlegcomité vervroegd wordt, dan is het niet om te kletsen, maar om door te pakken”, zo klonk het gisteren bij de Vlaamse regering. Veel opties zijn er niet. Wellicht sluiten niet-essentiële winkels opnieuw de deuren, net zoals kappers en andere contactberoepen. Een verbod op niet-essentiële verplaatsingen komt er niet.

De grote vraag is wat er met de scholen moet gebeuren. Na een overleg tussen de federale regering en de deelstaten was dinsdagavond nog niets beslist. Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) vindt dat de scholen al genoeg pijnlijke ingrepen hebben genomen. Onderwijs zal onvermijdelijk op de tafel liggen, klinkt het, maar hopelijk niet als eerste.

Britse variant

Directe aanleiding voor de versnelling van de premier was één cijfer dat gisterenvoormiddag op zijn bureau belandde: in 24 uur waren 282 nieuwe covidpatiënten opgenomen in het ziekenhuis, flink meer dan de dagen daarvoor. De kans bestaat dat het om een eenmalige hoge uitschieter gaat, maar hoe dan ook is duidelijk dat de curve opnieuw in stijgende lijn gaat. Al sinds vorige week klinken steeds luidere alarmkreten vanuit de wetenschappelijke adviesraad GEMS. De experts vrezen dat een derde golf onvermijdelijk is als er niet snel strengere maatregelen worden genomen.

De stijging van de ziekenhuisopnames komt niet uit het niets. Ze werd verwacht op basis van de modellen die premier De Croo enkele weken terug uit de doeken liet doen door biostatisticus Niel Hens (KU Leuven). Door de opmars van de meer besmettelijke Britse coronavariant zou een gelijk aantal contacten toch geleidelijk voor meer virusoverdracht zorgen.

“De coronastrategie had als doel om het scenario te overleven waarbij die Britse variant 50 procent besmettelijker zou blijken”, zo klinkt het bij een regeringsbron. De recentste hospitalisatiecijfers liggen een stukje hoger dan gehoopt, al vallen ze nog wel binnen de foutenmarge van het 50-procentscenario. Bovendien blijken bij de Britse variant verhoudingsgewijs meer mensen in het ziekenhuis en op intensieve zorg te belanden.

Het zijn daarnaast vooral de besmettingen die zorgen baren. Sinds begin deze maand zijn die gestaag omhoog geslopen. “Zelfs als de stijging nu afremt, stabiliseren we op een niveau van zowat 7.000 nieuwe besmettingen per dag. Dat is erg veel,” zegt biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt).

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234