Behalve de twee onderzoeken in New York die zijn organisatie op de korrel nemen, loopt er ook nog een strafrechtelijk onderzoek naar Donald Trump persoonlijk. Beeld GC Images
Behalve de twee onderzoeken in New York die zijn organisatie op de korrel nemen, loopt er ook nog een strafrechtelijk onderzoek naar Donald Trump persoonlijk.Beeld GC Images

Verenigde Staten

Gaat Trump de cel in? New York start strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke misdaden

De openbaar aanklager van de staat New York heeft de Trump Organization in het vizier. Er zou sprake zijn van financiële malversaties.

Seije Slager

De Trump Organization, de paraplu voor de meeste zakelijke activiteiten van oud-president Donald Trump, is het onderwerp geworden van een strafrechtelijk onderzoek door de staat New York. Dat maakte een woordvoerder van openbaar aanklager Letitia James bekend, zonder veel verdere details te verstrekken.

Maar uit eerdere dagvaardingen is wel duidelijk dat het onderzoek zich richt op boekhoudfraude bij de organisatie. Zo zou de waarde van sommige bezittingen expres te hoog of te laag zijn aangeslagen, om financieel voordeel te behalen.

Die dagvaardingen werden verstuurd in het kader van een civiel onderzoek door de staat New York, dat in 2019 van start ging. Dat is nu dus opgeschaald. Een civiele procedure wordt meestal gevoerd als de ene private partij een andere private partij benadeeld heeft, en kan uitmonden in schadevergoedingen of boetes. Maar bij een strafrechtelijk onderzoek bestaat het vermoeden dat er misdaden zijn gepleegd, die ook tot gevangenisstraffen zouden kunnen leiden.

Of het uiteindelijk tot aanklachten komt, is nog niet duidelijk. Maar dat de onderzoekers nu met gevangenisstraffen kunnen dreigen, maakt wel dat het makkelijker wordt om medewerking te krijgen van lagere werknemers binnen de Trump Organization. Vaak werken zulke onderzoeken ‘van beneden naar boven’. Een lager geplaatst persoon in de organisatie wordt iets ten laste gelegd, maar krijgt een gunstige behandeling als hij of zij belastende verklaringen aflegt over personen hoger in de organisatie.

Belastingaangiftes van Trump

De staat New York gaat in het strafrechtelijke onderzoek samenwerken met de districtsaanklager van Manhattan in de stad New York, die al langer bezig was met een strafrechtelijk onderzoek tegen de Trump Organization. In het kader van dat onderzoek probeerde de districtsaanklager, Cyrus Vance Jr, al heel lang de belastingaangiftes van Trump te pakken te krijgen. De advocaten van Trump vochten heel hard om dat tegen te houden, maar tevergeefs: het Hooggerechtshof bepaalde onlangs dat New York acht jaar aan persoonlijke en zakelijke aangiften van Trump in mag zien.

Dat de staat New York zich nu in dat onderzoek mengt, betekent dat er meer onderzoekscapaciteit beschikbaar komt. Daarbij is de continuïteit van het onderzoek gewaarborgd, want Vance Jr. stelt zich later dit jaar niet herkiesbaar.

Politiek gemotiveerde heksenjacht

Vanuit de Trump Organization kwam nog geen officiële reactie, maar bij eerdere stappen in het onderzoek luidde de reactie meestal dat het onderzoek een politiek gemotiveerde heksenjacht door een Democratische aanklager was.

Letitia James is inderdaad een Democrate, maar eentje die er ook niet voor terugdeinst om belangrijke partijvrienden onder de loep te nemen. Ze opende ook al enkele onderzoeken tegen de Democratische gouverneur van New York, Andrew Cuomo, vanwege seksueel wangedrag en vanwege het persoonlijk gebruik van gemeenschapsgeld.

Behalve de twee onderzoeken in New York die zijn organisatie op de korrel nemen, loopt er ook nog een strafrechtelijk onderzoek naar Donald Trump persoonlijk. Een districtsaanklager in Georgia bekijkt of de oud-president te vervolgen valt vanwege de druk die hij na de laatste verkiezingen uitoefende op bestuurders in die staat om de uitslag ongeldig te verklaren.

(Trouw)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234