null Beeld

'Gangster Squad': Josh Brolin, Emma Stone en Ryan Gosling

Het filmjaar 2013 gaat van start met een knaller: ‘Gangster Squad’ is een entertainende gangster flick vol ratelende machinegeweren, gierende achtervolgingen, bloedbespatte trottoirs, breedgerande hoeden, verleidelijke mokkels en sensuele sigarettenwolken.

Erik Stockman


Ryan Gosling: 'Op de triangel'

Jawel, Ryan Gosling, sergeant Jerry Wooters in ‘Gangster Squad’, is in de realiteit zo knap en zo enigmatisch als in de cinema - al doet de spuuglelijke winterpull die de ster uit ‘Drive’ en ‘The Notebook’ vandaag draagt ons wel een heel klein beetje twijfelen aan zijn goede smaak.

Ryan Gosling «Ja, ik weet het. Ik draag hem als eerbetoon aan Sylvester Stallone – Sly draagt in ‘Rocky 2’ krék dezelfde. Is dat een goed excuus?»

HUMO Absoluut! Klopt het dat Jerry Wooters echt heeft bestaan?

Gosling «Reken maar. Hij is al lang overleden, maar zijn kinderen zijn af en toe naar de set gekomen. Mijn Jerry is wel helemaal anders dan de echte Jerry. In het echt was hij een hele dappere en doortastende man, maar om dramatische redenen hebben we van mijn personage een twijfelaar gemaakt. In het begin ziet hij het niet echt zitten om deel uit te maken van de Squad, maar zijn twijfels zijn wel gerechtvaardigd, vind ik. In die tijd heerste er in de gerechtelijke kringen in Los Angeles onwaarschijnlijk veel corruptie: een flik die een misdadiger arresteerde, moest met lede ogen aanzien hoe die misdadiger al na enkele uren weer werd vrijgelaten. Het resultaat was dat geen enkele politieman nog zin had om de dappere Jan uit te hangen. Wat voor zin had het ook?»

HUMO Hebben de kinderen van de echte Jerry nog bruikbare dingen verteld over hun vader?

Gosling «O ja, ze hebben me overstelpt met leuke weetjes en anekdotes. Bijvoorbeeld dat hij een kettingroker was, die de as van zijn sigaretten altijd in de boorden van zijn broekspijpen tikte. Als hij ‘s avonds thuiskwam, waren die boorden helemaal gevuld met as. Dat zijn natuurlijk prachtige details die je zelf nooit zou kunnen verzinnen.»

HUMO Emma Stone bereidde zich voor door films met Lauren Bacall te bekijken. En jij?

Gosling «Ik heb vooral tekenfilmpjes met Bugs Bunny bekeken. Seriously! Eén van de troeven van Bugs Bunny is dat hij niet bang is om zich als vrouw te verkleden wanneer de aarde hem te heet onder de voeten wordt. Echt dapper kun je hem niet noemen – hij knijpt er altijd tussenuit. Die karaktertrek heb ik ook aan Jerry gegeven: in het begin heeft hij de ballen niet om mee te doen met de Squad. Dat ik hem speel als angsthaas, heeft ook te maken met het feit dat de andere leden van de Squad van die overdreven moedige, viriele mannen zijn. Op de eerste dag van de opnamen merkte ik onmiddellijk dat Josh en de anderen heel veel testosteron in hun vertolking legden, en ik zag het als mijn plicht om daar wat variatie in te brengen. Bekijk het zo: Josh speelde op de drums, Anthony (Mackie, red.) op de gitaar, Robert (Patrick, red.) op de bas, en dus heb ik besloten op de triangel te slaan (lacht)

HUMO Is dat ook de reden waarom je in de film met een hoog stemmetje praat?

Gosling «Precies! Josh en de anderen spraken met diepe basstemmen. Ik heb, om er wat evenwicht in te krijgen, voor een beetje treble gezorgd(lacht)

HUMO Je gaat binnenkort je eerste film regisseren: ‘How to Catch a Monster’. Loopt alles op rolletjes?

Gosling «Jawel hoor, dank je; en voor de rest ga ik er niet te veel over loslaten. In mei begin ik te filmen, met Christina Hendricks en Ben Mendelsohn - twee van de beste acteurs die ik ken. Om eerlijk te zijn: ik sta te trillen van de zenuwen. Wat niet goed is, want als ik één ding heb geleerd is het wel dat je als regisseur maar beter tonnen zelfvertrouwen uitstraalt; niet alleen op de set, maar ook tijdens meetings met studiobonzen en mogelijke geldschieters. Nicolas Winding Refn (de regisseur van ‘Drive’, red.) heeft me gelukkig goeie raad gegeven: je moet die mensen recht in de ogen kijken en hun vertellen dat je film als geweldige cocaïne zal smaken – en voor de rest moet je je mond dichthouden.»

Trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234