null Beeld

Garagerockers van bij ons: 'Wij zijn gasten die rock willen spelen maar dat eigenlijk niet zo goed kunnen'

De nieuwste rage? Rock uit de garage! In Vlaamse kelders en cafés is de gitaar weer in opmars. Equal Idiots, Sons en Black Leather Jacket vertegenwoordigen een nieuwe generatie garagerockers op de festivals en nu ook in uw lijfblad. ‘We doen het voor het plezier. En voor de gratis pintjes.’

Joshua Migneau

'Wij zijn gasten die rock willen spelen maar dat eigenlijk niet zo goed kunnen'

Zonnebrillen, jeansjasjes en lange zwarte broeken, maar géén sterallures: de waard schrikt zich een ongeluk wanneer Thibault Christiaensen, Alexander van der Wallen en Robin Borghgraef op een terras op ’t Eilandje in Antwerpen een kóffie bestellen in plaats van een pint. De drie zijn de frontmannen van respectievelijk Equal Idiots, Black Leather Jacket en Sons. Ze hebben allen een roemrijk verleden in de StuBru-talentenjacht ‘De nieuwe lichting’ en scoorden meerdere hits in ‘De afrekening’. Deze zomer spelen de drie de festivals plat met hun hoogstens uit drie akkoorden bestaande songs – check singles ‘Run’ van Equal Idiots, ‘Village People’ van Black Leather Jacket en ‘Naughty’ van Sons.

Dat we in Antwerpen afspreken is geen toeval. De Vlaamse garagerock heeft roots in de Kempen en concentreert zich anno 2019 rond de Koekenstad. Onze vaderlandse garagerockers gaan naar elkaars shows en drinken achteraf samen een pint. Of een koffie.

HUMO Wanneer hebben jullie elkaar ontdekt?

Alexander van der Wallen «Ik zag Sons voor het eerst in Cafee Cabron enkele jaren geleden. Ik las de concertaankondiging op Facebook en dacht: a new band in town, die moet ik zien! Het was geweldig.»

Robin Borghgraef «Dat was nochtans pas ons tweede optreden. We vonden het een hele eer dat we in Cabron mochten optreden. Dat café is een beetje de bakermat van de nieuwe Vlaamse rock: wij hebben er alle drie al meermaals gespeeld en ik heb er al tal van andere geweldige gitaargroepen aan het werk gezien.

undefined

»De eerste keer dat ik Equal Idiots live zag, stonden wij met Sons in het voorprogramma. Een wilde avond. Onze drummer Thomas (Pultyn, red.) had de dag nadien zo’n grote kater dat hij zich ziek heeft gemeld met een smoesje: ‘rugpijn’. Zijn baas belde meteen terug: ‘Thomas, ik heb net een foto van jou gezien terwijl je aan het crowdsurfen was, natuurlijk doet je rug pijn!’ (lacht)»

Thibault Christiaensen «Ik zag Black Leather Jacket voor het eerst vorig jaar tijdens het rockconcours Kamp Noord All Stars. Ik had toen wat problemen met mijn versterker, maar mocht die van hen gebruiken. Nu lenen we wel vaker onze spullen aan elkaar uit.»

HUMO Sons en Black Leather Jacket staan op zowat elk mogelijk Belgisch festival deze zomer, van Boomtown over Suikerrock tot de Lokerse Feesten. Equal Idiots staat op zaterdagmiddag op het hoofdpodium van Pukkelpop, in hetzelfde timeslot als popsensatie Billie Eilish de dag nadien. De gitaar lijkt terug van weggeweest.

Van der Wallen «Hiphop is nog steeds alomtegenwoordig, zeker bij de jeugd. Ik ben geen fan, en gelukkig blijken er nog anderen te zijn die verlangen naar de puurheid en eerlijkheid van garagerock.»

Borghgraef «De gitaar is nochtans nooit weggeweest, ze bleef gewoon ondergronds. Maar het publiek lijkt er weer zin in te hebben, waardoor de groepjes komen bovendrijven. Niet alleen in België, maar ook in Engeland. Denk maar aan het succes van Idles, Shame, Fontaines D.C. en Black Midi

Christiaensen «Wij zijn de eerste garagerockbands sinds lang die in Vlaanderen worden opgepikt, maar dat maakt ons nog geen pioniers. Wij zouden nergens staan zonder grondleggers zoals Double Veterans, Mind Rays, The Glücks en Crackups.

»Op mijn 14de keek ik naar de finale van Humo’s Rock Rally. Via Netlog was dat toen nog. Ik zag de sets van Crackups en Psycho 44 en dacht: dat wil ik ook. Beide bands kwamen uit de Kempen, net zoals Pieter (Bruurs, de drummer van het duo Equal Idiots, red.) en ik, dus gingen we naar al hun optredens. Ze moeten vaak met hun ogen gedraaid hebben: ‘Die stomme rossen staat daar weer.’ (lacht) Maar mijn groupiedagen hebben iets opgeleverd. Thomas Valkiers, de gitarist van Crackups, producet nu onze platen en is een beetje het derde lid van Equal Idiots geworden.»

undefined

null Beeld

HUMO Jullie werden opgepikt door ‘De nieuwe lichting’ en braken potten in ‘De afrekening’. Is Studio Brussel dé radiozender waar gitaarmuziek kan gedijen?

van der Wallen «Absoluut. Als je rockt, weet je dat je geen kans maakt op MNM.»

Borghgraef «Radio 2 heeft eens ‘Sneaky Snake’ gedraaid, één van onze rustigste nummers, maar verder niets. Gelukkig is Studio Brussel er nog. Airplay opent deuren. De concertprogrammatoren luisteren mee.»

Christiaensen «Studio Brussel heeft mij in het voorjaar gevraagd om enkele zondagen een radioprogramma te maken. Ik mocht draaien wat ik wilde. De reacties op ‘Rock & ros’ waren uiteenlopend, van ‘Eindelijk nog eens gitaren!’ tot ‘Amai, jij zegt niet veel tussen de nummers.’ (lacht) Chapeau dat ze een onervaren rocker met een Kempens accent carte blanche hebben gegeven.»

HUMO De pioniers van de garagerock komen uit de sixties, met The Sonics als koploper. Rond 2000 was garagerock razend populair, dankzij The Strokes en The White Stripes. De laatste jaren is de blik op Californië gericht, waar iconen Ty Segall en Oh Sees de plak zwaaien. Uit welke periode putten jullie inspiratie?

Christiaensen «Ik ben begonnen bij de Kempense garagerock, daarna volgden de hedendaagse helden Ty Segall, King Tuff, Oh Sees en King Gizzard & The Lizard Wizard, om uiteindelijk bij de groepjes van de jaren 60 uit te komen.»

Borghgraef «Bij mij is het begonnen met punk uit de jaren 80, zoals Minor Threat en Black Flag. Punk lééfde in Melsele, waar ik vandaan kom.»

van der Wallen «Jack White en The Hives hebben mij de ogen geopend, waarna ik de huidige garagerockers heb ontdekt. Veel verder terug in de tijd ga ik niet. Wij willen ons eigen ding doen en vooruitkijken.»

Christiaensen «Ty Segall zei ooit: ‘De enige tekortkoming van rock-’n-roll is de herhaling.’ Onze nieuwe single ‘Run’ bestaat uit twee akkoorden. Dat is niet revolutionair, hè. De meeste garagerockers gebruiken dan nog hetzelfde gitaarpedaal om tot die typerende sound te komen: Fuzz War, gemaakt door de frontman van A Place to Bury Strangers

Borghgraef «Ik gebruik dat ook.»

van der Wallen «Ik ook.»

HUMO Waarom maak je nog muziek als alles toch al gedaan is?

Christiaensen «Omdat er geen beter gevoel bestaat dan rammen op instrumenten met je maten (iedereen knikt instemmend). En voor de gratis pintjes, natuurlijk (lacht).»

undefined

HUMO Is die camaraderie zo belangrijk?

Christiaensen «Absoluut. Het is triest om te zeggen, maar ik zie Pieter meer dan mijn ouders en mijn lief.»

van der Wallen «Ik zit zelfs met mijn broer in een band. Je móét wel met elkaar overeenkomen, want je zit de hele tijd op elkaars lip.»

Borghgraef «Wij zijn allemaal jeugdvrienden en dat hoor je in ons samenspel. We hebben samen garagerock ontdekt en samen onze instrumenten leren bespelen. We wonen één straat van elkaar. ‘Hebben wij eigenlijk geen andere vrienden?’ is een running joke bij ons.»


doe-het-zelf

HUMO Hoe leg je aan een tante of nonkel die niets van muziek kent uit wat jullie doen?

Christiaensen «De term garagerock is niet al te bekend. Daarom zeg ik: ‘Equal Idiots bestaat uit een drummer en een gitarist die luid knallen.’ Ik kreeg eens als antwoord: ‘Ah, dus jullie maken metal!’ (lacht)»

undefined

'Alles op je muziek inzetten is een groot risico, zeker in België.' Thibault Christiaensen

van der Wallen «Ik zeg altijd: ‘We zijn gasten die rock willen spelen maar dat eigenlijk niet goed kunnen.’»

Borghgraef «Ik zou het niet mooier kunnen verwoorden!»

HUMO Het cliché wil dat jullie jullie shows repeteren in de garages van jullie ouders.

van der Wallen «Bijna: wij hebben jaren in een mottige kelder gerepeteerd. Maar we zijn onlangs verkast naar Trix.»

Borghgraef «Mijn vader is een schilder. We mochten repeteren in zijn magazijn: rocken tussen de verfpotten.»

Christiaensen «Wij zaten op de zolder van Pieters ouderlijke huis. Zij zijn kinesisten, met een praktijk op de benedenverdieping. We hebben de zolder nog zo goed mogelijk proberen te isoleren, toch voelde je de grond daveren tot in hun praktijk (lacht). Nu repeteren wij ook in Trix.»

'Onlangs stonden we op Down The Rabbit Hole: toen hebben we vooraf toch eens gerepeteerd'

HUMO Oefenen jullie veel?

Borghgraef «Ik plug mijn elektrische gitaar pas in voor een optreden. Al stonden we onlangs op Down The Rabbit Hole: we vonden dat een big deal en hebben toch eens gerepeteerd.»

Christiaensen «Jullie spelen nochtans zo strak?»

Borghgraef «Dat is allemaal te danken aan onze drummer Thomas, hij is een levende metronoom. Onze liveshows verlopen erg spontaan. We stellen onze setlist 10 minuten voor de show op. We spelen onze songs snel achter elkaar, om de flow niet te verstoren, en omdat ik dan niet moet praten tussen de nummers, want daar ben ik niet goed in.»

Christiaensen «Wij repeteren te weinig, eigenlijk. Ik heb een versleten akoestische gitaar liggen thuis: die gebruik ik alleen maar om songs mee te schrijven.»

HUMO Sons single ‘Waiting on My Own’ duurt 2 minuten en 42 seconden. ‘Run’, de nieuwste song van Equal Idiots, klokt af op 2 minuten en 18 seconden en Black Leather Jackets grootste hit ‘Village People’ op 2 minuten en 14 seconden.

Van der Wallen «Wij winnen! (hilariteit)»

Christiaensen «Wij hebben onlangs een nummer van 3 minuten en 15 seconden opgenomen: de perfecte popstructuur, gemaakt voor de radio, straf hè? We hebben ook songs van 1 minuut liggen. Lange nummers zijn alleszins niet aan ons besteed, zeker omdat we maar met twee zijn. Ik ben geen solist die op z’n Jan Paternosters kan soleren terwijl ik ook akkoorden speel. Ik vind dat niet erg. Een lang nummer moet al héél goed zijn om mijn aandacht vast te houden.»

Borghgraef «NOFX heeft een liedje van 33 seconden, genaamd ‘I Gotta Pee’. ‘I gotta pee/ I gotta pee/ I gotta poop.’ Topschijf! Korte songs zijn ook radiovriendelijker. De eerste versie van onze song ‘Tube Spit’ duurde 8 minuten: we hebben 5 minuten geknipt en nu is het een single die het goed doet in ‘De afrekening’.»

HUMO Als jullie nummers maar 2 minuten duren, hoelang schrijven jullie er dan aan?

Van der Wallen «Dat hangt ervan af. Ik heb sommige songs in amper 5 minuten geschreven, andere kosten meer moeite.»

Borghgraef «Wij hebben een ritueel. We komen bij zonsondergang samen in ons repetitiekot en blijven de hele nacht op. Na zo’n nachtelijke jamsessie hebben we een viertal nieuwe nummers.»

Christiaensen «Ik moet dringend nieuwe nummers afwerken voor onze tweede plaat. Die wordt morgen opgenomen (lacht). Ik bedenk thuis riffs op mijn akoestische gitaar en breng de beste mee naar de repetitie, waarna Pieter invalt en ik een zo catchy mogelijke zanglijn verzin. Wij hebben gelukkig Thomas Valkiers bij ons als producer: hij zorgt voor de kwaliteitscontrole.»

HUMO King Gizzard & The Lizard Wizard bracht in 2017 vijf platen uit en Oh Sees komt op tweeëntwintig releases in zestien jaar. Strak tempo.

Van der Wallen «Onze debuutplaat is al een tijdje klaar, maar we hebben de release uitgesteld tot november. De singles deden het namelijk goed genoeg om de festivals aan te trekken. Het is dan, qua marketing, verstandiger om iets nieuws uit te brengen als de buzz een beetje is gaan liggen.»

Borghgraef «Wij hebben ons debuut in april uitgebracht en zullen niet lang wachten met onze tweede plaat. Maar zo snel als King Gizzard kunnen wij niet schrijven.»

undefined

Christiaensen «Wij zijn ook nog jonge bands. John Dwyer van Oh Sees is 40 en doet dit al decennialang. Hij heeft geen promo meer nodig om platen te verkopen. Wij wel. We hebben daarnaast ook een vaste job. Ik heb mijn studies afgerond tijdens het touren met onze debuutplaat ‘Eagle Castle BBQ’ en ben nu redacteur bij een productiehuis. Ik vind het een te groot risico om alles op mijn muziek te zetten, zeker hier in België. Ik wil toch íéts van zekerheid. Bovendien heb ik meer interesses dan muziek alleen. Ik doe mijn job graag.»

Borghgraef «Ik ben grafisch vormgever voor een communicatiebureau en maak logo’s en menukaarten voor de horeca. Ik werk voltijds, mijn verlofdagen gaan op aan Sons.»

van der Wallen «We zijn allemaal creatief bezig overdag. Ik ben pas afgestudeerd en begin in augustus als montage- en cameraman bij een productiehuis. Ik maak de videoclips van Black Leather Jacket dan ook grotendeels zelf.»

HUMO Hoe belangrijk is die zelfstandigheid?

van der Wallen «Wij hebben onze debuutplaat zonder producer opgenomen. We wilden alles zelf doen, dan is die plaat helemaal van ons.»

Christiaensen «Ik vind het leuk om controle te hebben over zowat elk aspect van Equal Idiots. De clip van ‘Run’ hebben we in één dag opgenomen met vrienden. Het artwork van de komende plaat hebben we ook zelf gemaakt: Pieter en ik hebben uren achter de computer gezeten, prutsend met Photoshop. Wat je zelf doet, doe je beter.»

Borghgraef «Voor de clip van ‘Waiting on My Own’ hadden we een scenario geschreven met een jetski erin. Daar bleken we geen budget voor te hebben. Dus zijn we gewoon samengekomen in ons repetitiekot om gek te doen. Die jetski’s, die komen later dan nog wel (lacht).»


spuug

HUMO Robin en Thibault, jullie mochten vorig jaar op Rock Werchter spelen. Is de weide van Werchter heiliger dan de andere?

Borghgraef «Werchter is hét festival in België. Ik ga er al elf jaar heen. En toen we er zelf mochten spelen, was dat dan nog op de main stage: gestoord! We reden naar Rock Werchter met de bestelwagen van mijn pa. Ze geloofden op de vipparking niet dat wij écht geprogrammeerd stonden (lacht).

»Trouwens, onlangs wenste iemand mij proficiat omdat we dit jaar wéér op Rock Werchter stonden met Sons: ‘Samen met één of andere Mumford.’»

Christiaensen «Ik ben in 2009, rond mijn 13de, met mijn ouders naar Rock Werchter geweest voor Coldplay: een indrukwekkende belevenis. Het was maf om daar tien jaar later zelf op een podium te staan. Volgende maand volgt Pukkelpop. We mogen daar trots op zijn.»

HUMO Thibault, tijdens jullie optredens fluim je geregeld op je drummer Pieter. Opgelet: Joe Strummer van The Clash liep in de jaren 70 hepatitis op nadat een toeschouwer in zijn mond had gespuwd.

Christiaensen «Echt? Laten we een deal sluiten: zolang ik niet fluim op het publiek, spuwen zij niet op mij. Ik ben trouwens gestopt met Pieter te besproeien. Hij riep me onlangs apart en zei: ‘Thibault, kijk eens naar mijn cimbalen. Al die roestvlekken zijn ontstaan door jouw speeksel. Dat zijn dure cimbalen.’ Nu spuw ik alleen nog in de lucht en op mezelf. Wij doen verder zelden iets buitensporigs.»

van der Wallen «Wij rijden zelf naar onze shows en ik ben de enige met een auto waar al het materiaal in past, dus ik ben altijd de chauffeur van dienst. Ik drink zelden.»

Borghgraef «Ik drink de laatste tijd niet meer voor een show. Je staat toch wat scherper als je nuchter bent. Hét item op onze rider waar ik altijd naar uitkijk is niet eens alcoholisch: het zijn kraslotjes. Dat hebben we overgenomen van de mannen van A Brand: zij hebben backstage eens een stevige kluit gewonnen.»

HUMO Wat zien jullie als het absolute summum van een muziekcarrière?

van der Wallen «Optreden in Wembley. We zijn gefascineerd door stadionrock. Zo zijn we met de voltallige band naar Bon Jovi op TW Classic geweest. Die bombast is geweldig. Maar eigenlijk vind ik het momenteel al zot dat wij een volwaardige plaat zullen uitbrengen.»

Borghgraef «Wij dromen van het buitenland. Er staan al een aantal shows in Europa op de planning, waaronder een paar in Zwitserland en één in IJsland. Maar het is moeilijk om buiten Europa te raken.»

Christiaensen «Mijn droom is simpel: ik wil dit zo lang mogelijk volhouden. Ik vind het maf dat Equal Idiots zo aanslaat, maar ik ben vast van plan er ten volle van te genieten.»


Black Leather Jacket staat op 24 juli op Boomtown in Gent, op 27 juli op Suikerrock in Tienen en op 6 augustus op de Lokerse Feesten.

Sons staat op 27 juli op Suikerrock, op 6 augustus op de Lokerse Feesten en op 15 augustus op Pukkelpop.

Equal Idiots staat op 17 augustus op Pukkelpop.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234